Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Χάος στον πολιτισμό χωρίς τον ΟΠΑΠ

Χάος στον πολιτισμό χωρίς τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Η πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε., όποτε κι αν συντελεστεί, απειλεί να βλάψει τον πολιτισμό, ο οποίος λόγω μνημονίων και ύφεσης

έχει στερηθεί πόρους τόσο από το Δημόσιο όσο και από τις ιδιωτικές χορηγίες. Αν το πρώην υπουργό Πολιτισμού, νυν Γραμματεία Πολιτισμού, δεν απαιτήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εντάξει στη διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη επενδυτή την υποχρέωση καταβολής ποσοστού επί των κερδών του σε πολιτιστικά έργα, ο πολιτισμός θα χάνει ετησίως 6-7 εκατομμύρια ευρώ. Όσα περίπου λαμβάνει σήμερα.Τα τρία τελευταία χρόνια η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει συνδράμει συνολικά τον πολιτισμό με 17,7 εκατ. ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν.


Αιμοδοσία μέσω του τζόγου επί 21 χρόνια

Η ενίσχυση του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσω των τυχερών παιχνιδιών, κοινώς μέσω του τζόγου (αν και φαντάζει οξύμωρο), είναι μια υπόθεση που μετράει 21 χρόνια. Η υποχρέωση αυτή του ΟΠΑΠ θεσπίστηκε το 1991 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Τζαννή Τζαννετάκη για να τονωθεί ο πάντα υποχρηματοδοτούμενος αυτός τομέας. Μετά τη μετατροπή του Οργανισμού σε Α.Ε. η υποχρέωση αυτή συνεχίστηκε με τη μορφή της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Αν και η διαχρονική διαχείριση των κονδυλίων αυτών από τους πολιτικούς προϊσταμένους του ΟΠΑΠ δεν ήταν πάντοτε χρηστή – το αντίθετο μάλιστα -, τα χρήματα αυτά συνεχίζουν να ξελασπώνουν σε έναν βαθμό το πρώην υπουργείο Πολιτισμού, τουλάχιστον τα δύο τελευταία (μνημονιακά) χρόνια.


Τα στοιχεία του ΟΠΑΠ είναι ενδεικτικά. Το 2009 κατά την προεκλογική περίοδο, με τη ΝΑ στην εξουσία, φαίνεται πως έγινε πάρτι ρουσφετιών. Είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από την κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού, ο οποίος θεωρήθηκε αμαρτωλός και καταγγέλθηκε για αδιαφάνεια στη μοιρασιά χρημάτων με στόχο τη συντήρηση του πελατειακού κράτους. Κι όμως εκείνη τη χρονιά δόθηκαν από τον ΟΠΑΠ 4.875.268 ευρώ σε 660 (!) σωματεία.


Στον πολυσέλιδο κατάλογο των επιχορηγηθέντων φιγουράρουν σύλλογοι πάσης φύσεως από όλη την Ελλάδα. Από σωματεία εμπόρων και συνταξιούχων του ΤΕΒΕ μέχρι κυνηγετικοί και σκακιστικοί εκπολιτιστικοί σύλλογοι του Αη Γιάννη Χύμα και των «Τεσσαράκοντα Μαρτύρων». Ο Ειδικός Λογαριασμός απέθανε, ζήτω η «εταιρική ευθύνη». Οι ισχνές αγελάδες που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν εκ των πραγμάτων να συνεχισθεί η ίδια τακτική το 2010 και 2011 (ή μήπως γιατί δεν είχαμε εκλογές;).


Μπήκαν κανόνες στις οικονομικές ενισχύσεις

Πάντως από τη Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υποστηρίζουν ότι μπήκαν κανόνες στις οικονομικές ενισχύσεις από τον ΟΠΑΠ. Δόθηκε προτεραιότητα σε δράσεις θεσμικών φορέων. Έτσι, το 2010 επιχορηγήθηκαν αισθητά λιγότεροι με περισσότερα χρήματα. Μοιράστηκαν σε 38 φορείς 6,5 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους ήταν παραδοσιακοί «πελάτες» και υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΤ, όπως η διοργάνωση της 6ης Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας η Λυρική Σκηνή, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και το πρόγραμμα αναβάθμισης αρχαιολογικών χώρων του υπουργείου.


Το 2011 επιχορηγήθηκαν 47 δράσεις με 6,3 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος πήρε και πάλι το ΥΠΠΟΤ για δικά του προγράμματα, όπως το «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» με συμμετέχοντες το ΚΟΒΕ, ίο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδόνικο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο Δήμος Θεσσαλονίκης κ.ά.


Στους επιχορηγηθέντες περιλαμβάνονταν επίσης το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το σωματείο «Διάζωμα» (για την αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου της Δήλου), το Εθνικό Μουσείο ΣυγχρονηςΤέχνης κ.ά.


« Όποιος πάρει τον ΟΠΑΠ οφείλει να αναλάβει και τις υποχρεώσεις του», λέει ο υπουργός Η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης θεσμικών οργάνων και σοβαρών προγραμμάτων γίνεται όλο και πιο επιτακτική όσο συρρικνώνεται ο προϋπολογισμός του πολιτισμού λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι προβλέψεις για το 2013 δεν είναι καθόλου ευοίωνες σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του πρώην ΥΠΠΟΤ. Τα χρήματα που θα αναλογούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού θα μειωθούν ακόμη κάτω του 0,50% του συνόλου των δαπανών της χώρας «Κάθε πέρυσι και καλύτερα» λένε από την οδό Μπουμπουλίνας διαμηνύοντας σε θεσμικούς εκπροσώπους και μη, να κάνουν περικοπές να συμπιέσουν κι άλλο τα έξοδά τους. Χρήματα δεν υπάρχουν, οι καλές μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί.


Το πρώτο μνημονιακά έτος το 2010, μπήκαν στα ταμεία του υπουργείου Πολιτισμού καιΤουρισμού, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 606 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και 126 εκατ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή 732 εκατ. ευρώ συνολικά. Ως το τέλος του 2012 προβλέπεται να δαπανηθούν 573 εκατ., δηλαδή 159 εκατ. ευρώ λιγότερα. Αν υπολογίσει κανείς πως το 2009 (προ μνημονίων) οι πιστώσεις για το ΥΠΠΟΤ ανέρχονταν σε 819 εκατ. ευρώ, φέτος υπολογίζεται ότι έχουν λαμβάνειν 246 εκατ. λιγότερα.


Τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα πώς θα την αντιμετωπίσει ο πολιτισμός Τι θα κάνει για να εξασφαλίσει κάποια έσοδα, έστω μετά την πώληση του ΟΠΑΠ; Το ερώτημα θέσαμε στον αναπληρωτή υπουργό ΠΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος μας είπε: «Όποιος πάρει τον ΟΠΑΠ οφείλει να αναλάβει και τις υποχρεώσεις του». Δεν μας διευκρίνισε, ωστόσο, αν έχει ζητήσει να τεθεί ως όρος στη σύμβαση του ιδιώτη με το υπουργείο Οικονομικών…


Διαβάστε το άρθρο «Χάος στον πολιτισμό χωρίς τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΠΟΝΤΙΚΙ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ