Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Μπέιζμπολ: Πιο απλό απ΄ ότι νομίζουμε

Μπέιζμπολ: Πιο απλό απ΄ ότι νομίζουμε

από
Μόνο 4 λεπτά

Μπέιζμπολ και Πάμε Στοίχημα: Από την περασμένη Παρασκευή ο ΟΠΑΠ προσφέρει στους παίκτες του στοιχήματος ένα νέο κουπόνι με αγώνες από το Αμερικανικό Πρωτάθλημα Μπέιζμπολ, γνωστό και ως MLB.

Όπως ήταν φυσικό, ένα από τα πρώτα πράγματα που νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε όσοι ασχολούμαστε με το άθλημα ήταν να συγκρίνουμε αποδόσεις και επιλογές του ελληνικού κουπονιού με τα αντίστοιχα των ξένων εταιριών.

Αυτό που περιμέναμε ήταν οι αποδόσεις του ΟΠΑΠ θα είναι κατώτερες από αυτές των διεθνών ανταγωνιστών του και όντως αυτό συνέβη τελικά. Παρ’ όλα αυτά όμως, σε σχέση με άλλα αθλήματα, ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά ανταγωνιστικές, κάτι που ευελπιστούμε να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η περίπτωση του πλεονεκτήματος (χάντικαπ) αγνοήθηκε κι εδώ. Αυτό θα μπορούσε να πούμε ότι είναι και το μεγάλο μειονέκτημα στο κουπόνι του ΟΠΑΠ, καθώς οι ξένες εταιρίες το περιλαμβάνουν στις επιλογές, ιδιαίτερα  τους και πολύ συχνά είναι και γενναιόδωρες στις αποδόσεις του.

Για την πλειοψηφία του ελληνικού κοινού το μπέιζμπολ  είναι ένα άθλημα δυσνόητο και παρεξηγημένο, κάτι που ουσιαστικά το έχει οδηγήσει στην MAJOR LEAGUE BASEBALL κατηγορία των λιγότερο δημοφιλών σπορ εντός των συνόρων μας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι είναι πολύ πιο απλό και κατανοητό απ’ ό,τι φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος.
Επιχειρώντας να κάνουμε πιο προσιτό το άθλημα, θα παρουσιάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού.

Το γήπεδο και οι Βάσεις

Θα ξεκινήσουμε από την παρουσίαση του γηπέδου, το οποίο έχει το σχήμα του ενός τετάρτου (τεταρτημόριου) του κύκλου και χωρίζεται σε δύο περιοχές.

  • Την εσωτερική περιοχή (Infield) ή διαμάντι και την εξωτερική περιοχή (Outfield) ή Grass.

Η εσωτερική περιοχή έχει σχήμα ρόμβου, με μήκος πλευρών στα 27,43 μέτρα. Στις γωνίες (κορυφές) της εσωτερικής περιοχής είναι τοποθετημένες 4 βάσεις. Η βάση στην αρχή του γηπέδου (στο κέντρο του υποθετικού κύκλου του οποίου το τεταρτημόριο αποτελεί το γήπεδο) ονομάζεται αρχική βάση ή αρχική πλάκα. Οι υπόλοιπες ονομάζονται 1 η, 2η και 3η (η αρίθμηση γίνεται αντίστροφα από τη φορά του ρολογιού).

  • Η εξωτερική περιοχή σχηματίζει ένα τόξο, με απόσταση, τουλάχιστον, 76,2 μέτρα από την αρχική βάση.

Παρ’ όλα αυτά, ενδείκνυται αυτή η απόσταση να είναι τουλάχιστον 97,5 μέτρα στα πλάγια και 121,9 μέτρα στο κέντρο

 

Οι παίκτες

Η κάθε ομάδα έχει από 9 παίκτες, οι οποίοι περνούν απ’ όλες τις θέσεις της άμυνας και της επίθεσης κυκλικά. Το παιχνίδι χωρίζεται σε 9 περιόδους. Οι ομάδες αμύνονται κι επιτίθενται εναλλάξ. Αρχικά επιτίθεται η ομάδα Α και αμύνεται η ομάδα Β. Αφού περάσουν από άμυνα και επίθεση και οι δύο ομάδες από μία φορά, έχει συμπληρωθεί η πρώτη περίοδος. Πρώτη επιτίθεται, συνήθως, η φιλοξενούμενη ομάδα.

Οι παίκτες της αμυνόμενης ομάδας τοποθετούνται ως εξής: Ρίπτης (pitcher): μέσα στο διαμάντι και ο Λήπτης (catcher): πίσω από την αρχική βάση. Δύο παίκτες μεταξύ 1ης και 2ης βάσης .Δύο μεταξύ 2ης και 3ης βάσης και τρεις στην εξωτερική περιοχή.

Οι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας εναλλάσσονται στη θέση του ροπαλοφόρου (batter). Ο ροπαλοφόρος, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην αρχική βάση, έχει ως σκοπό να χτυπήσει την μπάλα, την οποία πετάει ο ρίπτης από τη ζώνη ρίψης, η οποία βρίσκεται 18,39 μέτρα μακριά από την αρχική βάση (στο κέντρο του ρόμβου). Αν καταφέρει να χτυπήσει την μπάλα, κατευθύνεται προς την πρώτη βάση.
Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μονομαχία.

Σε περίπτωση που ο ροπαλοφόρος καταφέρει να χτυπήσει την μπάλα, η αμυνόμενη ομάδα προσπαθεί να την πιάσει. Κάθε φορά που η άμυνα κερδίζει μια μονομαχία λέμε ότι έχει βγάλει άουτ.

 

Το παιχνίδι

Αουτ μπορούν να κερδίσουν οι αμυνόμενοι με τρεις τρόπους.

Πρώτον: αν καταφέρει ο ρίπτης να κάνει τρεις νόμιμες ρίξεις (νόμιμες θεωρούνται οι ρίξεις στις οποίες η μπάλα περνάει από ένα συγκεκριμένο νοητό πλαίσιο έτσι ώστε να είναι εφικτό για τον ροπαλοφόρο να πετύχει την μπάλα), χωρίς ο ροπαλοφόρος να καταφέρει να τη χτυπήσει κάποια φορά.

Δεύτερον: αν, αφου o ροπαλοφόρος χτυπήσει την μπάλα, οι αμυνόμενοι καταφέρουν να την πιάσουν πριν πέσει στο έδαφος.

Τρίτον: αν μετά από χτύπημα του ροπαλοφόρου πιάσουν την μπάλα αφού αυτή έχει χτυπήσει στο έδαφος, και προλάβουν να τη μεταβιβάσουν σε έναν αμυνόμενο, o οποίος θα ακουμπήσει μια βάση πριν την ακουμπήσει κάποιος παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας. Να αποσαφηνιστεί εδώ ότι ο ροπαλοφόρος, αν καταφέρει να πετύχει χτύπημα, κατευθύνεται προς την πρώτη βάση με σκοπό να την αγγίξει πριν το κάνει κάποιος αμυνόμενος με την μπάλα στο χέρι. Σε περίπτωση που το καταφέρει αυτό, ένας δεύτερος επιτιθέμενος ξεκινάει να φτάσει στη δεύτερη βάση, προσπαθώντας πάντα να τα καταφέρει πριν από κάποιον αμυντικό, ο οποίος έχει πάντα στην κατοχή του την μπάλα. Αυτό γίνεται μέχρι κάποιος αμυνόμενος να προλάβει να ακουμπήσει μία βάση πριν από κάποιον επιτιθέμενο, ή όταν κάποιος επιτιθέμενος επιστρέψει στην αρχική βάση, αφού έχουν περάσει από τις άλλες τρεις. Οι επιτιθέμενοι που τρέχουν από τη δεύτερη βάση προς την τρίτη, και μετά, ονομάζονται δρομείς (runners). Αν κάποιος από την επιτιθέμενη ομάδα καταφέρει να αγγίξει κάποια από τις βάσεις πρώτος, αλλά δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την τελευταία βάση, η φάση θεωρείται ως μη γενόμενη. Αφού οι αμυνόμενοι καταφέρουν να πετύχουν τρία άουτ, οι ομάδες αλλάζουν ρόλους μεταξύ τους.

Σε περίπτωση που η γηπεδούχος ομάδα προηγείται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της 9ης περιόδου, το παιχνίδι σταματάει αφού ήδη υπάρχει νικητής (δεδομένου ότι σύμφωνα με το τυπικό ξεκινούν την επίθεση οι φιλοξενούμενοι). Αν δεν υπάρχει νικητής μετά το τέλος και της 9ης περιόδου (έχουμε δηλαδή ισοπαλία), πηγαίνουμε σε μία έξτρα περίοδο ή και σε περισσότερες, μέχρι κάποιος να προηγηθεί και να θεωρηθεί νικητής.

Διαβάστε την πηγή του άρθρου: MATCH MONEY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ