Μπορεί η πλειοψηφία των μέχρι στιγμής εταιρικών αποτελεσμάτων για την χρήση του 2017 να είναι ικανοποιητική, αυτό όμως δεν ισχύει και για ορισμένες εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των μετοχών του δείκτη FTSE 25 προς χαμηλότερα επίπεδα την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως λόγω της αποστροφής κινδύνου των επενδυτών.
Εκτός από τον συστημικό κίνδυνο όμως στην παρούσα φάση, για κάποιες μετοχές ισχύει και ο μη συστημικός κίνδυνος, δηλαδή ο κίνδυνος που αφορά την ΄ίδια την εταιρεία κι όχι το σύνολο της αγοράς, όπου στην δεύτερη περίπτωση συγκαταλέγεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ, έπειτα από τα αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.
Τί προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία;
Για την χρήση του 2017, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών διαμορφώθηκαν στα 1,456 δισ. ευρώ έναντι 1,398 δισ. ευρώ το 2016, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 306 εκατ. ευρώ από 308 εκατ. το προηγούμενο έτος, και τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν στα 126 εκατ. ευρώ από 170 εκατ. ευρώ το 2016.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα, το P/E για την μετοχή διαμορφώνεται στο 23,39 (κλείσιμο 29/3), με την εσωτερική αξία να βρίσκεται στο 2,37, και την τιμή προς εσωτερική αξία στο 3,93 (κλείσιμο 29/3). Όπως προκύπτει, η μετοχή διαπραγματεύεται με premium, κάτι το οποίο άρχισε να αποτιμά και η αγορά από την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων όπως θα εξετάσουμε παρακάτω.
Το ανησυχητικό του ισολογισμού
Από τον ισολογισμό της 31/12/2017, διαπιστώνουμε πως ο μακροπρόθεσμος δανεισμός για τον όμιλο έχει αυξηθεί κατά 82,3%, ενώ τα αποθεματικά του ομίλου σε σχέση με μια τριετία πριν (χρήση 2014) έχουν μειωθεί κατά 31,85%, και σε σχέση με την χρήση του 2013 κατά 44,6%. Ο συνδυασμός αύξησης του μακροπρόθεσμου δανεισμού και μείωσης των αποθεματικών εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την μελλοντική πορεία της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει το μονοπώλιο στην ελληνική αγορά. Στα παραπάνω, θα πρέπει να τονίσουμε και τον δικαστικό αγώνα των πρώην πρακτόρων οι οποίοι δεν υπέγραψαν την νέα σύμβαση, όπου σε περίπτωση δικαίωσης τους ο ΟΠΑΠ θα υποχρεωθεί σε σημαντική αποζημίωση αυτών.
Τεχνική εικόνα
Παρατηρώντας κανείς την πορεία της μετοχής από την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνει πως αυτή έχει εισέλθει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς έχει διασπάσει πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών στο ημερήσιο γράφημα, προσεγγίζοντας το επίπεδο της υπέρ πουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 9,7039 ευρώ (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στα 8,9423 ευρώ (γραμμή ΓΔ). Τέλος, σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρίσκεται και στο μακροχρόνιο γράφημα, καθώς κινδυνεύει να διασπάσει πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, αφού πρώτα προσπάθησε να βρεθεί ανεπιτυχώς πάνω από αυτόν των διακοσίων ημερών.
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
Διαβάστε το άρθρο “Μπαίνει σε περιπέτειες η μετοχή του ΟΠΑΠ;” του Θεόδωρου Σεμερτζίδη στην πηγή “new-economy.gr”