Μαύρα κι άραχλα είναι τα «μαντάτα» για τους πράκτορες – συνεργάτες της ΟΠΑΠ AE από το μέτωπο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Σαν να μην έφθαναν τα Capital controls και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις διαδικτυακές εταιρείες στοιχηματισμού, ήρθε σε αυτά να προστεθεί και η κατάργηση του ποσοστού 3% επί των καθαρών κερδών για τις επισφάλειες των πρακτορείων.
Αυτό σημαίνει πως οι πράκτορες δεν μπορούν να πιστώνουν πελάτες τους, ούτε να κάνουν έξοδα για δημόσιες σχέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή θέση και να βλέπουν το μέλλον τους δυσοίωνο. Εξάλλου, αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την πρόθεση της ΟΠΑΠ ΑΕ να μειώσει την προμήθεια σε επίπεδα ιπποδρομιακού σχοιχήματο5 (6%) από 8-12% που είναι σήμερα το ποσοστό τους, τότε γίνεται αντιληπτό ότι πολύ σύντομα κάποιοι θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε γνώση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων είναι το «κούρεμα» στην προμήθεια των μελών τns, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τις αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές εταιρείες. Βέβαια, οι πράκτορες έχουν στα χέρια τους διαπραγματευτικό ατού το επίγειο στοίχημα, το οποίο με έμφαση στα αριθμοπαιχνίδια λειτουργεί ως leader στην εγχώρια αγορά.
Που είναι τα αδιάθετα κέρδη των παικτών;
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί «σφάζονταν» στο παρελθόν και έστηναν ειδικές εκπομπές για τη μοιρασιά των αδιάθετων κερδών παικτών τns ΟΠΑΠ ΑΕ που σε ορισμένες χρονιές έφθαναν μέχρι και 6,5 εκατ. ευρώ. Και μοίραζαν με βάση δελτία των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλα δώρα σημαντικής αξίας.
Ξαφνικά από τότε που οι ιδιώτες ανέλαβαν την εταιρεία το παιχνίδι άλλαξε και τα αδιάθετα, ούτε υπό μορφή μπόνους δεν επιστρέφουν στους παίκτες. Λόγω τns κρίσης, σίγουρα θα έχουν μειωθεί τα αδιάθετα κέρδη, αλλά για ποιο λόγο να καταλήγουν στο ταμείο τns ΟΠΑΠ. Επειδή ξέχασε κάποιος να εισπράξει το κέρδος του, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, θα παραμείνει αδιανέμητο για τους παίκτες; Αλήθεια τι έγινε με τον κανονισμό των παιγνίων και τι ρόλο παίζει η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων.
Εξαγόρασε δικαιώματα 1,5 δις και πουλήθηκε «πιρ παρά»
Λίγο πριν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ συμμετείχε σε έναν διεθνή διαγωνισμό με αντιπάλους τρεις κορυφαίες λοταρίες για την απόκτηση του δικαιώματος διοργάνωσης λαχειοφόρων αγορών (Εθνικό, Λαϊκό, Κρατικό και Ξυστό λαχείο), αλλά και για τη λειτουργία των VLT’s (φρουτάκια), ως πλειοδότης η ΟΠΑΠ ΑΕ έδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών το ιλιγγιώδες ποσό του ενός δις ευρώ. Και μετά από μικρό χρονικό διάστημα πωλήθηκε έναντι 628 εκατ. ευρώ, μαζί με την προίκα φυσικά του ενός δις.
Είναι, πάντως, ένα ζήτημα που κάποια στιγμή πρέπει να διερευνηθεί, δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ δεν ήταν η πρώτη φορά που πλήρωσε χρήματα στο υπουργείο Οικονομικών. Ποσό 300 εκατ. ευρώ είχε καταβάλει για το δικαίωμα τns 20ετούς μονοπωλιακής λειτουργίας του και άλλα 200 εκατ. για την επέκταση του μονοπωλίου επί 10 ακόμη χρόνια, αθροιστικά μέχρι το 2030.
Με λίγα λόγια εξαγόρασε την μονοπωλιακή του θέση στην αγορά έναντι 500 εκατ. ευρώ- εξαγόρασε τα δικαιώματα του υπουργείου Οικονομικών για τα λαχεία έναντι ενός δις ευρώ και βρέθηκε με χαμηλό τίμημα στα χέρια ιδιωτών για να εκμεταλλευτούν την προνομιακή και μονοπωλιακή θέση τns εταιρείας στην ελληνική και κυπριακή αγορά.
Διαβάστε το άρθρο “Άσχημα μαντάτα για τα πρακτορεία έρχεται «κούρεμα» στην προμήθεια” στην πηγή “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΕΡΑ”