Οι μυστικές συμφωνίες των προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο πολιτικής κόντρας το βράδυ της Τρίτης
στην ελληνική Βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αξίωσαν την απόσυρση τροπολογίας που επέβαλε την παρουσίαση όλων των «λεπτομερών» συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι μέχρι σήμερα κρατικές διοικήσεις των προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων.
Οι περισσότεροι βουλευτές αναφέρθηκαν κυρίως στο θέμα των συμφωνιών των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΛΒΟ και ΕΑΣ), ενώ αρκετοί στάθηκαν και στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, η οποία, όπως αναφέρθηκε, θα γίνει «φύλλο και φτερό» σε όλους τους υποψήφιους επενδυτές που «θα βάλουν λίγα χρήματα στο τραπέζι». Η πλειονότητα των βουλευτών αξίωσε από τον υφυπουργό κ. Ασημ. Παπαγεωργίου ν’ αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, κάτι που ο ίδιος το έπραξε, σημειώνοντας ότι θα την επανέφερε χθες αναδιατυπωμένη. Τελικά, η τ ροπολογία αναμένεται να έλθει την άλλη εβδομάδα και σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο…
Αν και οι αιτιάσεις των βουλευτών εστιάστηκαν στις αμυντικές και ενεργειακές επιχειρήσεις, εν τούτοις ο «καβγάς» γίνεται για τον ΟΠΑΠ.
Η διοίκηση του τελευταίου δεν έχει δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στα απόρρητα συμβατικό κείμενα, για τα οποία οι εταίροι του ΟΠΑΠ πιθανώς να εγείρουν αξιώσεις εφόσον αυτές διαρρεύσουν από το αποκαλούμενο data room του ΟΠΑΠ. Και τα συμβατικά κείμενα, τα οποία είναι τα πιο ενδιαφέροντα, δεν είναι άλλα από τη σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Intralot ως τεχνολογικός πάροχος, αλλά και το σχέδιο σύμβασης της παραχώρησης των κρατικών λαχείων.
Το τελευταίο βεβαίως βρίσκεται στα συρτάρια και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι μεταξύ τους έχει συμφωνηθεί το σχετικό κείμενο.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ φέρεται να επικαλείται το άγος πιθανών αγωγών από τους εταίρους της, και κυρίως από την πλευρά της Intralot ή από άλλους μετόχους της ΟΠΑΠ Α.Ε. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ φέρεται να έχει διαμηνύσει τόσο στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων όσο και στο Μαξίμου ότι η ίδια δεν μπορεί ν’ αναλάβει την ευθύνη ενόψει μιας πιθανής διαρροής των συμβατικών κειμένων ή πληροφοριών αυτών. Γι’ αυτό και την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση επιχείρησε να βγάλει τα «κάστανα απ” τη φωτιά» με την κατάθεση της τροπολογίας, στην οποία αναλάμβανε το ΤΑΙΠΕΔ την ευθύνη.
Σχεδόν δύο μήνες δοκιμάζεται η αντοχή των ενδιαφερομένων για τον ΟΠΑΠ, οι οποίοι περιμένουν v’ αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία της επιχείρησης.
Για τον λόγο αυτό σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ όσο και σε αυτή των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες είναι πλέον ορατό ότι δεν θα οριστικοποιηθούν πριν από το τέλος Μαρτίου, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Μάλιστα, χθες, η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 1,02% σε μια ιδιαιτέρως ανοδική συνεδρίαση του Χ.Α. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι η Ελλάδα χάνει την αξιοπιστία της σε μια κρίσιμη καμπή, τόσο για την επαναφορά των επενδυτών όσο και για την ανάκαμψη της οικονομίας γενικότερα.
Διαβάστε το άρθρο «Απόρρητη παραμένει σύμβαση ΟΠΑΠ – Ιντραλότ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ