«Η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει το αποκλειστικό δικαίωμα αυτή και μόνη μέχρι και την 12η Οκτωβρίου2020 να διεξάγει τα έντεκα (11) τυχερά παιγνίδια της και μέσω διαδικτύου(…)» Απραγές
και άβουλο το ελληνικό Δημόσιο δεν παρεμβαίνει για να προστατέψει τα συμφέροντα του. Ακόμη συζητείται στους νομικούς κύκλους η απόφαση του Πρωτοδικείου για την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πέντε πράκτορες του ΟΠΑΠ με την αρωγή της εταιρείας.
Οι πέντε πράκτορες που κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ, καθώς και της ΟΠΑΠ Α.Ε., τόνιζαν ότι είναι παράνομη η άσκηση από οποιονδήποτε άλλο (ημεδαπό ή αλλοδαπό) της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας πλην του ΟΠΑΠ, όπως και η διαφήμισή της μέσω Διαδικτύου. Γι’ αυτό και ζητούσαν να απαγορευθεί ως παράνομη και με απειλή χρηματικής ποινής η καταχώριση διαφημιστικών μηνυμάτων που γίνεται σε εφημερίδες και σε ιστοσελίδες για στοιχήματα σε αθλητικά και άλλα γεγονότα που παρέχουν παράνομα -σύμφωνα με την προσφυγή- σε κατοίκους της Ελλάδας διάφορες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Η δικαστής που απέρριψε την προσφυγή των πρακτόρων υπογραμμίζει στο σκεπτικό της ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω του διαδικτύου, νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη\-μέλη\ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, οι οποίες κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, όπως είναι οι εταιρείες των ΜΜΕ, να συνεχίζουν την παροχή τέτοιων υπηρεσιών κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης».
Κατόπιν αυτών στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι «σε κάθε όμως περίπτωση η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω διαδικτύου ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του ελληνικού δημοσίου και πρόκειται να ασκηθεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παρόχων και δεν έχει παραχωρηθεί στην ΟΠΑΠΑ.Ε., όπως οι πράκτορες αβάσιμα ισχυρίζονται». Εξάλλου, στην απόφαση σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ «ουδέποτε είχε το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής των διαδικτυακών παιγνίων και στοιχημάτων».
Όντως η δικαιοδοσία ανήκει στο δημόσιο, όπως αναφέρεται και στον συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο και γνωρίζει η δικαστής και μάλιστα αναφέρεται σε κάποια μικρά εδάφια, για τα οποία ελάχιστα θα λέγαμε.
Το αναφέρει ο νομοθέτης
Όμως επειδή οι νόμοι δεν είναι κρυφοί, αλλά μπορεί ο καθένας μας να τους βρει και να τους διαβάσει, αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά ότι παραχωρείται το δικαίωμα του διαδικτυακού στοιχήματος στην ΟΠΑΠ Α.Ε.
Χαρακτηριστικά ο νομοθέτης αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο 27 παρ. 2 του ν.
2843/2000: «α. Με σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπουμένου από τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα και του ΟΠΑΠ, παραχωρείται για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών το αποκλειστικό δικαίωμα της διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας από τον ΟΠΑΠ των παιγνιδιών που διεξάγονται σήμερα από αυτόν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και των παιγνιδιών “ΜΠΙΝΓΚΟ ΛΟΤΤΟ”, “KINO”, “ΑΡΙΟΜΟΑΑΧΕΙΟ δ ΑΠΟ 35”, “ΣΟΥΠΕΡ 3” και “ΣΟΥΠΕΡ 4″».
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στον ίδιο νόμο τονίζεται πως ειδικά για κάθε μελλοντικό παιγνίδι που αφορά αθλητικά γεγονότα, η διεξαγωγή τους μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο από τον ΟΠΑΠ.
Σε εκτέλεση του ανωτέρω άρθρου 27§2 του Ν. 2843/2000 υπεγράφη στις 15/12/2000 σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την ΟΠΑΠ Α.Ε., με την οποία της παραχωρήθηκε, έναντι καταβολής ανταλλάγματος 110 δισ. δραχμών, το αποκλειστικό δικαίωμα της διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας παιχνιδιών για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών.
Ειδικότερα στο άρθρο 3 της εν λόγω σύμβασης προβλέπεται ότι «το αποκλειστικό δικαίωμα που αναφέρεται στο προοίμιο της Σύμβασης και που ασκείται με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο ή μέσο παρέχει n σύγχρονη τεχνολογία, παραχωρείται στον ΟΠΑΠ για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών, όση και η διάρκεια της Σύμβασης, το οποίο λήγει την 12η Οκτωβρίου έτους2020».
Με το άρθρο 36 του Ν. 3057/2002 (Αν 239) προστέθηκε, στο άρθρο 27 του Ν.
2843/2000, παράγραφος 10, η οποία έχει ως εξής: «Το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας του παιχνιδιού Προγνωστικά Αγώνων Μπάσκετ παραχωρείται στην ΟΠΑΠ Α.Ε., με τροποποίηση της σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε. για χρόνο ίσο με τον απομένοντα για τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών από τη δημοσίευση του Ν. 2843/2000. Τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο ισχύουν και για το παιχνίδι Προγνωστικά Αγώνων Μπάσκετ. (…) Το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας του παιχνιδιού Προγνωστικά Αγώνων Ομαδικών Αθλημάτων παραχωρείται στην ΟΠΑΠΑ.Ε.
με τροποποίηση της σύμβασης(…). Η διεξαγωγή, οργάνωση και λειτουργία όλων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠΑ.Ε. είναι δυνατή και χωρίς την έκδοση δελτίου. Ο προσφορότερος τρόπος και το προσφορότερο μέσο διεξαγωγής, οργάνωσης και λειτουργίας ορίζονται για το σκοπό αυτό στους κανονισμούς των παιχνιδιών».
Ο νέος Ν. 4002/2011 ρητά ρυθμίζει στο άρθρο 25 (Ορισμοί) τον ορισμό των τυχερών παιγνίων: «”Τυχερά παίγνια”: Παίγνια των οποίων το αποτέλεσμα εξαρτάται τουλάχιστον εν μέρει από την τύχη και αποδίδουν στον παίκτη οικονομικό όφελος. Ως τυχερά παίγνια θεωρούνται και τα τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια που παραλλάσσονται σε τυχερά ή για το αποτέλεσμα των οποίων συνομολογείται στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή το αποτέλεσμά τους μπορεί να αποδώσει στον παίκτη οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής. Στην κατηγορία των τυχερών παιγνίων εντάσσονται και όλα όσα έχουν χαρακτηριστεί ως “μικτά παίγνια”ή “τυχερά παίγνια”, σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 29/1971, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Τυχερό παίγνιο είναι και το στοίχημα. Από την ανωτέρω διάταξη προκύπτει ότι τα έντεκα (11) τυχερά παιγνίδια που διεξάγονται ή έχει χορηγηθεί άδεια διεξαγωγής τους από την ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτελούν υποσύνολο των δυνάμεων να λειτουργήσουν σήμερα ή στο μέλλον τυχερών παιγνιδιών της παγκόσμιας αγοράς. Αναφέρονται ενδεικτικά τα τυχερά παιγνίδια ξυστό, πόκερ, μπλακ τζακ, μπακαράς, ρουλέτα κ.ο.κ».
Ο νόμος 4002/2011, φυσικά, όπως γνωρίζει και η δικαστής, έχει ειδική διάταξη σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή του στοιχήματος και μέσω του διαδικτύου: «Η διεξαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου (internet) ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δημοσίου που την ασκεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παρόχων.
Με βάση τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι σαφώς το διαδίκτυο αποτελεί μέσο διεξαγωγής των τυχερών παιγνιδιών και ότι δεν χωρεί αμφιβολία ή αμφισβήτηση του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγεί άδειες σε παρόχους υπό προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνιδιών μέσω του διαδικτύου (internet)».
Παρά την ανωτέρω όμως διάταξη, η δικαστής αγνόησε τη διάταξη του άρθρου 26§2 του Ν. 4002/2011, σύμφωνα με την οποία «Οι διατάξεις του παρόντος νόμου, εκτός από τις διατάξεις που αναφέρονται στην Ε.Ε.Ε.Π. και το άρθρο 35, δεν εφαρμόζονται για τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται ή για τα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στα καζίνο και στις εταιρίες ΟΠΑΠΑ.Ε. και ΟΔΙΕΑ.Ε., για τα οποία εφαρμόζονται οι ειδικές γι’ αυτά διατάξεις».
Ως ειδικές δε για την ΟΠΑΠ Α.Ε. διατάξεις νοούνται όλες οι προαναφερόμενες μέχρι την εφαρμογή του Ν. 4002/2011 διατάξεις, αλλά και η από 15.12.2000 σύμβαση.
Το συμπέρασμα
Όποιος, λοιπόν, μελετήσει τους σχετικούς νόμους, συμπεραίνει αβίαστα ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει το αποκλειστικό δικαίωμα αυτή και μόνη μέχρι και τη 12η Οκτωβρίου 2020 να διεξάγει τα έντεκα (11) τυχερά παιγνίδια της και μέσω διαδικτύου. Οπότε προκαλεί τεράστια εντύπωση για ποιον λόγο η δικαστής έβγαλε αυτή την απόφαση. Δηλαδή να θεωρεί αναρμόδια την παρέμβαση των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, αλλά και της ίδιας της εταιρείας ως αναρμόδια, θεωρώντας πως μόνο το δημόσιο έχει αυτό το δικαίωμα.
Είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο η δικαστής έλαβε υπόψη της τον νέο νόμο μόνο σε ορισμένα σημεία του και όχι στο σύνολο του και στην ουσία του.
Και το χειρότερο είναι ότι, λόγω της συγκεκριμένης απόφασης, κυκλοφόρησαν εφημερίδες με ολοσέλιδες καταχωρήσεις ιδιωτικών εταιρειών, που διεξάγουν παράνομα στοίχημα στο διαδίκτυο. Όπως για παράδειγμα το «ΒΗΜΑ», το οποίο είχε ολοσέλιδη διαφήμιση και ήταν μεταξύ των ΜΜΕ κατά των οποίων είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη οι πέντε πράκτορες με την αρωγή του ΟΠΑΠ.
Φυσικά, τεράστιες είναι οι ευθύνες του ελληνικού δημοσίου, που ακόμη δεν έχει κινηθεί νομικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι το 34% της ΟΠΑΠ Α.Ε. ανήκει στο κράτος. Και βέβαια, όλοι καταλαβαίνουμε πως εάν αποφασίσει αύριο το πρωί το δημόσιο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, τότε όχι μόνο θα απαγορευτούν οι διαφημίσεις, αλλά άμεσα θα βγει προσωρινή διαταγή.
«Πέρασε» το αίτημα του ΟΠΑΠ για παράταση του διαγωνισμού για τα Κρατικά Λαχεία
Το αίτημα του ΟΠΑΠ έγινε δεκτό κι έτσι ο διαγωνισμός για τη χορήγηση της αποκλειστικής άδειας 12ετούς λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων που διενεργεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κι έληγε στις 29 Νοεμβρίου, πήρε παράταση για δύο εβδομάδες.
Το αίτημα επιτρέπει στον Οργανισμό να ολοκληρώσει χωρίς βιασύνη τις συζητήσεις που πραγματοποιεί με γνωστούς ομίλους για την από κοινού κάθοδο τους στη διαγωνιστική διαδικασία.
Σημειώνεται πως η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει ξεκινήσει επαφές με διεθνείς και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που διαθέτουν εμπειρία στη διαχείριση λαχείων, ώστε να επιλεγεί ο συνεργάτης (ή οι συνεργάτες) με τους οποίους θα διεκδικηθεί η άδεια, καθώς κρίθηκε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε σημαντική κεφαλαιακή επιβάρυνση.
Πρόθεση του Οργανισμού είναι να ηγείται της κοινοπραξίας, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.
Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό, μετά την κατάθεση των προσφορών, οι συμμετέχοντες που θα προκριθούν θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Ο νικητής θα αποκτήσει για μια περίοδο 12 ετών τα δικαιώματα που αφορούν στο αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Ελληνικών Κρατικών Λαχείων, τα οποία περιλαμβάνουν το Εθνικό, το Λαϊκό και το Ευρωπαϊκό Λαχείο, το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο (Ξυστό), το Στεγαστικό Κρατικό Λαχείο και το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο.
Ομολογιακό
Στο μεταξύ σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο επικεφαλής της ΟΠΑΠ Α.Ε., Γ. Σπανουδάκης, ανέφερε πως οριστικοποιήθηκε με ελληνικές τράπεζες η έκδοση ομολογιακού δανείου έως 300 εκατ. ευρώ, με το κόστος στο ύψος του τρίμηνου Euribor + 6,75%. Στο σχήμα επικεφαλής είναι οι Εθνική, Emporiki, Eurobank και Τ.Τ., ενώ τελικά δεν υπήρξε συμμετοχή από ξένες τράπεζες -αν και επιδιώχθηκε- καθώς «δεν ήταν διατεθειμένες να αναλάβουν ρίσκο», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην τηλεδιάσκεψη.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απώλειας του μονοπωλίου στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, λόγω πώλησης μεριδίου του ΟΠΑΠ από το Δημόσιο (κατέχει σήμερα το 34%) ή αλλαγών σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο επικεφαλής του Οργανισμού ανέφερε πως υφίστανται χωρίς να αμφισβητούνται ευρωπαϊκά μονοπώλια, όπως αυτό της Αυστρίας, που αφορούν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες, όπως ο ΟΠΑΠ, υπόκεινται σε στενή κρατική εποπτεία.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μέρισμα, η διοίκηση επανέλαβε πως λόγω των επενδύσεων (επέκταση μονοπωλίου, άδεια και απόκτηση VLTs, συμμετοχή σε διαγωνισμούς για το Ξυστό και τα κρατικά λαχεία) τα διαθέσιμα του οργανισμού θα περιοριστούν δραστικά. Για τον λόγο αυτό το ποσό του μερίσματος που θα διανεμηθεί για τη χρήση του 2011 θα είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτό του 2010, αλλά λόγω πτώσης των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η μερισματική απόδοση θα διατηρηθεί διψήφια.
Διαβάστε το άρθρο «Αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ το διαδικτυακό στοίχημα» του Μιχάλη Κωτσάκου στην πηγή: ΑΠΟΨΗ