Εκπνέει σήμερα το απόγευμα η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού 33%
του ΟΠΑΠ από τους υποψήφιους επενδυτές. Εκτός απροόπτου, εάν δηλαδή δεν δοθεί νέα παράταση καθώς έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα από πιθανούς επενδυτές, κυβέρνηση και Κομισιόν θα γνωρίζουν απόψε και επισήμως τα επενδυτικά σχήματα που εμφανίζονται διατεθειμένα να πλειοδοτήσουν για την απόκτηση όχι μόνον του ελέγχου της εταιρείας τυχερών παιχνιδιών αλλά και ενός κομβικού ρόλου της ροής των κεφαλαίων που δημιουργεί η απελευθέρωση του τζόγου στην Ελλάδα.
Το μονοπωλιακό δικαίωμα έως το 2030 για τα παιχνίδια που διαθέτει ο ΟΠΑΠ, οι άδειες για τα VLTs, η είσοδος στη διαδικτυακή αγορά και το εκτεταμένο δίκτυο πρακτορείων που διαθέτει αποτελούν πόλο έλξης για το σύνολο των μεγάλων “παικτών” της διεθνούς αγοράς, ορισμένων από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου και, βέβαια, εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μέχρι και σήμερα, οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις μεταξύ ορισμένων ενδιαφερόμενων πλευρών για την συγκρότηση συμμαχιών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται και στο κομμάτι της χρηματοδότησης τους, ποια δηλαδή funds και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συμμετάσχουν σε αυτές τις κοινοπραξίες. Με τα έως τώρα δεδομένα, μεταξύ των ονομάτων που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να αναμένονται αυτά της Intralot του ομίλου Κόκκαλη σε συνεργασία με έτερο επιχειρηματικό όμιλο και ενδεχομένως ενός επενδυτικού κεφαλαίου, της Lottomatica σε συνεργασία με τον όμιλο Μελισσανίδη, το τσεχικό fund PPF και πιθανός ενός ακόμη fund, καθώς και του ομίλου Damlot (όμιλος Κοπελούζου) ο οποίος μετά τη ρωσική τράπεζα VTB συνομίλησε με την ισραηλινή Playtech για το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής στη διαδικασία μεγάλων εταιρειών της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, πληροφορίες αναφέρουν πως η βρετανική Camelot δεν θα συμμετάσχει καθώς επιλογή της είναι να διεκδικήσει συμβόλαια στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναμένεται και η συμμετοχή ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων, κάποια από τα οποία δεν έχουν ενδιαφερθεί στο παρελθόν για επενδύσεις την Ελλάδα, πέραν των Apollo και Apax Partners που παρακολουθούν τις διεργασίες.
Αλλαγές
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον εντοπίζεται πράγματι στις εταιρείες που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, οι όροι του διαγωνισμού παρέχουν τη δυνατότητα τροποποιήσεων στη μετοχική σύνθεση των επενδυτικών σχημάτων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ.
Βάσει των όρων του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, η σύνθεση μιας σύμπραξης εταιρειών μπορεί να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι και τέσσερις εβδομάδες μετά την αποστολή της Επιστολής Διαδικασίας, με μόνη προϋπόθεση να παραμείνει αμετάβλητη η συμμετοχή του επικεφαλής. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι θα λάβουν δεσμευτικές οδηγίες και την επισκόπηση της Δεύτερης Φάσης («Επιστολή Διαδικασίας») μετά την υπογραφή της σύμβασης εμπιστευτικότητας. Αυτό σημαίνει πως σε μια κοινοπραξία μπορούν να προστεθούν νέα μέλη, να αποχωρήσουν κάποια που αρχικά είχαν μετάσχει στο σχήμα, αρκεί ο επικεφαλής να διατηρήσει τη παρουσία του.
Πίεση από Βρυξέλλες
Όλα όσα, πάντως, εξελίσσονται γύρω από τον ΟΠΑΠ δείχνουν πως δεν πρόκειται απλά για μια ακόμη αποκρατικοποίηση. Είναι περισσότερο από επιβεβαιωμένο πως οι Βρυξέλλες έχουν στείλει τελεσίγραφα στην κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στο θέμα της πώλησης του Οργανισμού, όπως επίσης ότι μέχρι και σήμερα ασκούνται πιέσεις από εγχώρια οικονομικά και πολιτικά κέντρα κάτι τέτοιο να μην συμβεί.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, τα χαρακτηριστικά του Οργανισμού έχουν μεταβληθεί αισθητά λόγω των αλλαγών στη φορολόγησή του. Η επιβολή φόρου 30% επί των μικτών κερδών στα παιχνίδια της εταιρείας και η φορολόγηση με συντελεστή 10% στα κέρδη των παικτών θα έχουν ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των μεγεθών του. Στο σύνολο των οίκων που καλύπτουν την εταιρεία έχουν γίνει μειώσεις σε τιμές-στόχους και στις προβλέψεις για την κερδοφορία του Οργανισμού λόγω των φορολογικών αλλαγών, με τους αναλυτές φοβούνται ότι τα EBITDA του ΟΠΑΠ το 2013 ενδέχεται να υποχωρήσουν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ από 734 εκατ. ευρώ το 2011.
Διαβάστε το άρθρο «Αντίστροφη μέτρηση για τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: CAPITAL, Του Νίκου Χρυσικόπουλου