Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Αντιδρούν ΟΠΑΠ και αγορά στη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών

Αντιδρούν ΟΠΑΠ και αγορά στη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών

από
Μόνο 3 λεπτά

Τεράστια αναστάτωση στον ΟΠΑΠ και στην αγορά προκάλεσαν οι διαρροές περί οριζόντιας φορολόγησης των τυχερών του παιγνίων. Και ενώ η διοίκηση του ΟΠΑΠ τηρεί σιγήν ιχθύος, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η επιβολή νέας φορολογίας στα παίγνια του οργανισμού, αποτελεί δυσφήμηση των αποκρατικοποιήσεων που διεξάγει n χώρα. Επιπλέον, όπως σημειώνουν, η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας δεν οδηγεί πάντοτε στην προσδοκώμενη φοροδοτική ικανότητα του μέτρου.

Σε ό,τι αφορά την ανακολουθία της ελληνικής πολιτείας στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, παρά τα όσα αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η σύμβαση πώλησης του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2013 μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Emma Delta, απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβολή στο φορολογικό καθεστώτος των παιγνίων μέχρι και το 2020. Μάλιστα, n σύμβαση προβλέπει αποζημίωση των μετόχων της Emma Delta σε περίπτωση που υπάρξει μεταβολή της φορολογίας στα παίγνια. Το καθεστώς αυτό προβλέπει την επιβολή φόρου 30% επί των μεικτών εσόδων (Gross Gaming Revenue, GGR) του ΟΠΑΠ κατά μήκος όλων των παιγνίων.

Τα μεικτά έσοδα προκύπτουν από τον τζίρο, αφαιρουμένου των αποδόσεων στους παίκτες. Σε γενικές γραμμές, περίπου το 70% του τζίρου του ΟΠΑΠ επιστρέφει στους παίκτες με τη μορφή κερδών, το 9% παρακρατεί το ελληνικό Δημόσιο (GGR Tax), το 8% συνιστά την προμήθεια των πράκτορες και το υπόλοιπο 13% μένει στον ΟΠΑΠ ως καθαρό έσοδο. Η επιβολή πέντε σεντς στη στήλη κάθε παιγνίου επιβάλλει μια επιπλέον φορολογία της τάξης του 10% την οποία καλείται να καταβάλει επιπλέον ο παίκτης.

Η φορολογία του 30% επί των μεικτών εσόδων (GGR tax) του ΟΠΑΠ -ή το 9% επί των καθαρών εσόδων- έχει οριστεί το 2012 μετά από συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν όψει της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Το συγκεκριμένο επίπεδο φόρου, θεωρείται από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν όχι το υψηλότερο. Μάλιστα, την εποχή εκείνη η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε ένα υψηλό GGR tax για τον ΟΠΑΠ, αφενός για να πετυχαίνει υψηλά έσοδα, αφετέρου δε να δικαιολογήσει την ύπαρξη ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στα τυχερά παίγνια. Πέρυσι το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 413 εκατ. ευρώ ως GGR Tax, ενώ αν συμπεριληφθεί ο φόρος εισοδήματος της επιχείρησης και η φορολογία των κερδών των παικτών, τότε τα έσοδα πλησίασαν τα 570 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν χθες ότι η εφαρμογή του μέτρου επιβολής φόρου 5 ευρώ λεπτών σε κάθε στήλη του ΟΠΑΠ, θα αποτελέσει casus belli για τους Τσέχους και Ελληνες επενδυτές της Emma Delta. Ήδη, ο βασικός μέτοχος της Emma Delta, Γίρι Σμετς, με δηλώσεις του στο Reuters, προειδοποίησε για τις ανακολουθίες της κυβέρνησης στην εκμετάλλευση των παιγνιομηχανών (VLTs). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο, με την επιλογή του αυτή, μπορεί να μην επιτύχει τα έσοδα που προσδοκά, κι επιπλέον να καταφέρει να «σκοτώσει τη χήνα με τα χρυσά αυγά». Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αλλά και άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι επιβολή του μέτρου θα επιφέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Alpha Finance εκτιμά ότι το μέτρο μπορεί να έχει επιφέρει σημαντική επίπτωση στον τζίρο των παιγνίων, της τάξης του 25% έως 30%.

 

Στο πλευρό του ΟΠΑΠ τάχθηκαν και οι πράκτορές του. Οι τελευταίοι σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, χαρακτηρίζουν καταστροφικό το μέτρο. «Η εμπειρία του παρελθόντος μας έχει δείξει ότι τέτοιες ενέργειες και κινήσεις απέτυχαν παταγωδώς, διότι απεδείχθη περίτρανα ότι τέτοιου είδους επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια σε έναν κλάδο που ήδη υπερφορολογείται, τον οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή και τον αφανισμό» αναφέρει n επιστολή της πανελλήνιας ομοσπονδίας πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ), n οποία κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Η νέα φορολόγηση, σύμφωνα με τους πράκτορες, καταστρέφει την ανακύκλωση των κερδών, πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιγνίων. Οι πράκτορες ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.

Οι πράκτορες είναι περισσότερο ανήσυχοι για οποιαδήποτε μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος, καθώς οι ίδιοι έχουν παραμείνει «άθικτοι» από την υψηλή φορολόγηση που επιβλήθηκε το 2012. Έτσι ενώ στον ΟΠΑΠ επιβλήθηκε 30% GGR tax, οι ίδιοι συνεχίζουν να λαμβάνουν την προμήθεια που λάμβαναν όταν ο κρατικός ΟΠΑΠ δεν κατέβαλε καθόλου φορολογία επί των παιγνίων. Τέλος, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για άλλο ένα αποσπασματικό μέτρο που δεν απαντά στο τι θα γίνει με τα άλλα τυχερά παίγνια, π.χ. αυτά που παίζονται στο Διαδίκτυο ή ακόμη και στα Καζίνο και στα λαχεία.

Διαβάστε το άρθρο “Αντιδρούν ΟΠΑΠ και αγορά στη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών” του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ στην πηγή “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ