Αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του ΟΠΑΠ. Με ταχύτατες διαδικασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο
στις αρχές Ιανουαρίου, προωθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.
Μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου στις 19:00 ώρα Ελλάδας οι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να τεκμηριώσουν ότι πληρούν όλα τα κριτήρια που περιγράφονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με την επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισαγάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.
Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Σε συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το βράδυ της Τετάρτης, αποφασίστηκε μάλιστα η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού με την πώληση του 33% από το 34,5% που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ενεργούν κατ’ εντολή του Δημοσίου η Deutsche Bank AG, παράρτημα Λονδίνου, και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., ενώ ως νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ενεργούν η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες.
Πλήγμα στα έσοδα
Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για τον εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του ΟΠΑΠ, αλλά και στην «ελκυστικότητα» του ως προς το επενδυτικό κοινό,
- από την επιβολή του φόρου 10% στα κέρδη των παικτών
- και την κατάργηση του αφορολόγητου ποσού των 150 ευρώ κρούουν οι εκπρόσωποι του δικτύου του Οργανισμού αλλά και αναλυτές της αγοράς.
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στον ΟΠΑΠ, οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την επικείμενη πώληση του Οργανισμού αλλά και τη μελλοντική πορεία των εσόδων του. Ειδικότερα αναφέρουν ότι, σήμερα, περισσότερο από το 85% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών του Οργανισμού προκύπτει από συναλλαγές που διαμορφώνονται σε περίπου 100 ευρώ. Η κατάργηση αυτού του αφορολόγητου ποσού θα σημάνει κάθετη πτώση του τζίρου, που σύμφωνα μάλιστα με την ΠΟΕΠΠΠ, την ομοσπονδία των πρακτόρων, μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι στις περισσότερες απελευθερωμένες αγορές τυχερών παιχνιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση η φορολογία επιβάλλεται στα μεικτά κέρδη, ενώ στη γειτονική Ιταλία επί των ημερών της κυβερνήσεων Μόντι είχε γίνει προσπάθεια για φορολόγηση 3% επί των κερδών των παικτών, η οποία τελικά απέτυχε μετά τις έντονες αντιδράσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά.
Την ίδια στιγμή, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η χρονική στιγμή αυτών των αλλαγών από πλευράς φορολογίας -δηλαδή η επιβολή φόρου 30% στα μεικτά κέρδη του Οργανισμού αλλά και η επιβολή του 10% στα κέρδη των παικτών-δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού να έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι σήμερα, πέρα από τη μεγάλη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΠΑΠ, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι αντιμέτωποι με τρία ανοικτά μέτωπα:
- Αυτό της φορολογίας,
- της πραγματικής αξίας των αδειών που έλαβε ο ΟΠΑΠ για τη λειτουργία των παιχνιδιών καταβάλλοντος πολλά εκατομμύρια,
- αλλά και του τελικού πορίσματος για το εάν θα μπορέσει ο Οργανισμός να διατηρήσει το μονοπώλιο του.
Ταυτόχρονα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάργηση του αφορολόγητου ποσού δημιουργεί αντικίνητρο και για όσες εταιρείες θα επιδιώξουν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών νόμιμα, όταν και εφόσον προωθηθεί το άνοιγμα της online αγοράς.
Διαβάστε το άρθρο «Άναψε πράσινο φως για πλήρη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Του Τάσου Δασόπουλου και της Μελίνας Καλαμπόκα