Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και σε συνδυασμό με τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, τα παράνομα «φρουτάκια» συνεχίζουν να ωριμάζουν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ο αριθμός των παράνομων μηχανημάτων -που συνήθως είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με το κατάλληλο λογισμικό- υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στις 65.000 και τις 100.000 κομμάτια, όπου οι πελάτες τους τζογάρουν χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία προστασία. Ο τζίρος εικάζεται ότι ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη των παράνομων κυκλωμάτων ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ, καθώς τα παράνομα «φρουτάκια» δεν έχουν ορισμένη επιστροφή κερδών στον παίκτη και, φυσικά, δεν φορολογούνται.
Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς το κυνήγι τους, αλλά δεν μπορεί να μειώσει τον αριθμό τους. Στα δύο προηγούμενα χρόνια, 2013 και 2014, έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα 1.900 αστυνομικές επιχειρήσεις στις οποίες συνελήφθησαν περισσότεροι από 11.000 παίκτες και κατασχέθηκαν πάνω από 19.000 παράνομα μηχανήματα, δηλαδή 2.500 περισσότερα από τα νόμιμα που προσπαθεί να ενεργοποιήσει η ΟΠΑΠ. Μόνο τον τρέχοντα Ιούλιο, παρά την έλλειψη μετρητών λόγω των capital controls, η Ελληνική Αστυνομία σε 46 εφόδους της εξάρθρωσε εννέα mini casinos, κατάσχεσε 403 παιχνιδομηχανήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ συνέλαβε ισάριθμους ιδιοκτήτες ή υπεύθυνους καταστημάτων και 236 παίκτες.
Η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησε αρκετά, σκιαγραφώντας το προφίλ των παικτών που συμμετέχουν σε αυτά τα παράνομα παιχνίδια. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια με χαμηλό οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο.
Τις συλλήψεις της Αστυνομίας ακολουθεί η Αυτόφωρη διαδικασία αλλά πολλές απ’ αυτές τις υποθέσεις καταλήγουν να πελαγοδρομούν για πολλά χρόνια στην Ελληνική Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα τα παράνομα «φρουτάκια» να στοιχίζουν πολλαπλά στο Ελληνικό Δημόσιο. Στη φοροδιαφυγή των τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος απασχόλησης των διωκτικών και των δικαστικών αρχών της χώρας. Δυστυχώς, όσο κι αν προσπαθεί η Ελληνική Αστυνομία είναι αδύνατον να αναχαιτίσει τον παράνομο τζόγο με παιγνιδομηχανήματα. Οι υπεύθυνοι που συλλαμβάνονται, στην πλειοψηφία τους, είναι οι λεγόμενοι «αυτοφωράκηδες» που αντικαθίστανται με άλλους καθώς επίσης και τα φτηνά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται αναπληρώνονται άμεσα -και οικονομικά- από τα παράνομα κυκλώματα του τζόγου.
Ο μοναδικός τρόπος να περιοριστούν σημαντικά τα παράνομα «φρουτάκια» είναι να ξεκινούσαν τα νόμιμα της ΟΠΑΠ Α.Ε., ιδίως αν αυτά αναπτύσσονταν ανά 2 έως 5 στα πρακτορεία του δικτύου. Η μεγάλη διασπορά σημείων πώλησης που έχει το δίκτυο των 4.500 πρακτορείων ΟΠΑΠ θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλη μερίδα από τους παίκτες που επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο τυχερού παιχνιδιού. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα χαλάρωναν τα ασφυκτικά όρια που επέβαλλε ο νέος κανονισμός του Στεργιώτη ώστε να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι που θα έλκει και τον πελάτη των παράνομων μηχανημάτων.
Μπορεί τα όρια των 20 ευρώ ανά συνεδρία και 80 ευρώ ημερήσια χασούρα να προστατεύουν τον παίκτη, αλλά, εκτός του ότι διαλύουν το business plan της ΟΠΑΠ Α.Ε. (και την υποχρεώνουν να το αναστέλλει), σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα παράνομα μηχανήματα.
Στην πράξη, ακόμα κι αν η ΟΠΑΠ Α.Ε. αποφάσιζε να ξεκινήσει τα 16.500 VLTs εντός του νέου κανονιστικού πλαισίου της ΕΕΕΠ, είτε τα έβαζε όλα στα gaming halls είτε μοίραζε κι έναν σημαντικό αριθμό από αυτά σε Πρακτορεία ΟΠΑΠ που πληρούν τις προϋποθέσεις, αυτά δεν θα έφερναν τα 300 εκατομμύρια ευρώ στα Δημόσια Ταμεία μέχρι το τέλος του 2016.
Το μοναδικό συμπέρασμα στη δύσκολη εξίσωση του ηλεκτρονικού τζόγου είναι ότι η Κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει όλο το θέμα.
Διαβάστε το άρθρο “Αμέτρητα τα παράνομα «φρουτάκια»” στην πηγή “1-2-Χ”
{loadposition news_leading_banner}