Οριστική αλλαγή σελίδας αποτελεί για τον ΟΠΑΠ η πλήρης ιδιωτικοποίηση του μετά τη χθεσινή απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να δεχθεί τη νέα βελτιωμένη -κατά 30 εκατ. ευρώ- η προσφορά των 652 εκατ. ευρώ του Emma Delta Fund για την απόκτηση του 33% των μετοχών του Οργανισμού.
Με βάση το τίμημα που έγινε δεκτό για το πακέτο των 105.270.000 μετοχών του Οργανισμού, η τιμή πώλησης ανά μετοχή διαμορφώνεται κοντά στα 6,19 ευρώ, ενώ η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο ΟΠΑΠ συρρικνώνεται περίπου στο 1%.
Η χθεσινή συμφωνία είναι αποτέλεσμα σειράς επαφών που είχε ης τελευταίες ημέρες ο κύριος μέτοχος της Emma Delta, Jiri Smejc εντός και εκτός Ελλάδας που οδήγησε στη βελτίωση του αρχικού τιμήματος των 622 εκατ.
ευρώ κατά 30 εκατ. ευρώ για το 33% του ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΕΠΕΔ το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ, μαζί βέβαια με τα μερίσματα του 2012 ύψους 60 εκατ.
ευρώ που θα εισπράττονταν-έτσι και αλλιώς- από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, σύμφωνα με το ταμείο αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013 ενώ ανεβάζει τη χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ στα 1,956 δισ. ευρώ.
Τα επόμενα βήματα
Στην αμέσως επόμενη φάση ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. Τα «μέτωπα» που είναι ανοικτά για τον ΟΠΑΠ είναι πάρα πολλά, καθώς ο Οργανισμός διανύει ίσως την κρισιμότερη στιγμή στην ιστορία του. η οποία μετρά περισσότερο από πέντε δεκαετίες.
Οι τρεις βασικότεροι άξονες για την ανάπτυξή του την επόμενη δεκαετία είναι η δήμιου ργια ενός δικτύου VLTs. η διαχείριση των κρατικών λαχείων και η επαναφορά του ξυστό στην ελληνική αγορά, αλλά και η online επέκτασή του. Χρονικά όπως όλα δείχνουν η πρώτη νέα δραστηριότητα θα είναι αυτή των λαχείων, καθώς αφού ο Οργανισμός λάβει τη σχετική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα είναι σε θέση από τα τέλη καλοκαιριού να ξεκινήσει τη διαχειρισή τους.
Παράλληλα στα σχέδια της υφιστάμενης διοίκησης του Οργανισμού ήταν να μπορέσει να λανσάρει και πάλι τα στιγμιαία λαχεία -ξυστό- στην ελληνική αγορά μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Την ίδια στιγμή, η νέα διοίκηση του Οργανισμού θα πρέπει να «τρέξει» και τα πολυσυζητημένα VLTs. Η προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση είχε ουσιαστικά «παγώσει» τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι ο νέος βασικός μέτοχος θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για τα παιγνιομηχανήματα, να επιλέξει δηλαδή τους προμηθευτές των VLTs και ταυτόχρονα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το δίκτυο των πρακτόρων, προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι από αυτούς θα προχωρήσουν σε συμπράξεις για τη δημιουργία των gaming halls. Η online επέκταση είναι αυτή που χρονικά θα έρθει αργότερα, καθώς το πιο πιθανό είναι η νέα διοίκηση να δώσει μεγαλύτερο βάρος σης άλλες δύο δραστηριότητες που αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά τα έσοδα αλλά και τα κέρδη του οργανισμού μέχρι το 2020.
Με βάση την παρουσίαση που πραγματοποίησε η διοίκηση του στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά είναι ότι τα μεικτά έσοδα GGR (Gross Gaming Revenue), δηλαδή τα έσοδα αφού έχουν αφαιρεθεί οι πληρωμές προς του παίκτες, από τις υφιστάμενες δραστηριότητες του Οργανισμού θα διαμορφωθούν στο 1,09 δισ. ευρώ, οι δραστηριότητες από τα λαχεία θα φθάσουν τα 76 εκατ. ευρώ και από το ξυστό τα 26 εκατ.ευρώ.
Το μόνο που απομένει ουσιαστικά για να περάσει ο ΟΠΑΠ στην Emma Delta είναι οι εγκρίσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. Την ίδια ώρα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ έφερε αναζωπύρωση της πολιτικής αντιπαράθεσης για το θέμα. Ειδικότερα, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έκανε λόγο για πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για μείζον σκάνδαλο και διαγωνισμό παρωδία, ενώ χαρακτήριζε το τίμημα «εξευτελιστικό».
Ειδικότερα, «το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες».
Τόνιζε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνέχιζε ως εξής «Ο διαγωνισμός παρωδία για την πώλησή του, που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε “ημέτερους”».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στην αιχμηρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΠΑΠ τόνιζε :«Αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα». «Το ερώτημα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει καμία αποκρατικοποίηση και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί;» κατέληγε στην απάντησή του ο κ Κεδίκογλου.
Εν τω μεταξύ, το ΚΚΕ σε δική του ανακοίνωση καταδικάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και άλλων δημοσίων οργανισμών από τη συγκυβέρνηση και ταυτόχρονα καλεί το λαό και τους εργαζόμενους σε αυτούς τους Οργανισμούς να αντιταχθούν δυναμικά.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προωθεί η συγκυβέρνηση, αλλά και οι συμπράξεις αυτών με άλλους επενδυτές της δήθεν “υγιούς επιχειρηματικότητας”, για τις οποίες μιλάει ο ΣΥΡΕΑ, όχι μόνο δε μπορούν να ανακουφίσουν το λαό από τα αντιλαϊκά μέτρα και να μειώσουν την ανεργία, αλλά οδηγούν σε νέες τραγικές συνέπειες τα λαϊκά στρώματα» κατέληγε η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Το προφίλ, η αποτίμηση και η ρήτρα φορολόγησης
Η επενδυτική εταιρεία Emma Delta είναι μια εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού (Special Purpose Acquisition Company), την οποία διαχειρίζεται μια επενδυτική επιτροπή που ανήκει κατά 66% στον Τσέχο μεγαλοεπτχειρηματία, Jiri Smejc, και κατά 33% στον υιό του Δημήτρη Μελισανίδη, Γιώργο. Αυτό σημαίνει ότι στην Emma Delta SPAC μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές, οι οποίοι απλώς θα αγοράζουν μερίδια της επενδυτικής εταιρείας. Το 5% της Emma Delta SPAC αποκτήθηκε από εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Κοπελούζου, έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ λίγο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που απέκτησε η ιταλική εταιρεία Lottomatica. Στη διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων για τις τελικές προσφορές πριν από περίπου 10 ημέρες, η Emma Delta πρόσφερε τίμημα ύψους 622 εκατ. ευρώ, για το 33% του ΟΠΑΠ, το οποίο με την προσθήκη του μερίσματος της χρήσης του 2012 που αποδίδεται στο Δημόσιο ανέρχεται σε 682 εκατ. ευρώ.
Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου, η Deutsche Bank και η Εθνική, στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, θεωρούσαν ότι το εύλογο τίμημα για το 33 % δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 670 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ανεξάρτητος αποτιμητής που προσέλαβε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για να ορίσει μια «δίκαιη αξία» για τον Οργανισμό, η εταιρεία Duff & Phelps θεώρησε ότι το ελάχιστο τίμημα δεν πρέπει να υπολείπεται των 710 εκατ. ευρώ, δηλαδή 650 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση του μερίσματος των 60 εκατ. ευρώ, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα εισπράξει το Δημόσιο). Από την πλευρά του. κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών το ΤΑΠΤΕΔ δέχθηκε να περιληφθεί στην τελική πρόταση και «ρήτρα σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος», που σημαίνει ότι, αν οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση στη χώρα αποφασίσει να αυξήσει τη φορολογία των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποζημιώσει τον επενδυτή.
Διαβάστε το άρθρο: Ο ΟΠΑΠ «αλλάζει χέρια» με τίμημα 652 εκατ. ευρώ στην πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Των Τάσου Δασόπουλου και Μελίνας Καλαμπόκα