«Καυτοί» μήνες έρχονται για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την κυβέρνηση. Και οι δύο, κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να πετύχουν τους στόχους του Μνημονίου σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αν και υπάρχουν καθυστερήσεις, εντούτοις φαίνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται πρόοδος (ΕΥΑΘ, Περιφερειακά Αεροδρόμια, Μαρίνες, ΟΔΙΕ κ.ά.) προκειμένου να καλυφθεί μέρος από το χαμένο έδαφος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αιτήματα των υποψηφίων επενδυτών του ΟΠΑΠ για περαιτέρω μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών έχουν πέσει στο κενό. Και αν δεν μεσολαβήσουν κατακλυσμιαία γεγονότα, την ερχόμενη Τετάρτη, οι ενδιαφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Παράλληλα, η 29η Απριλίου αναμένεται ν’ αποτελέσει τη τελική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δείξει τον καλό της εαυτό για πρώτη φορά στην τρόικα, ολοκληρώνοντας τουλάχιστον τις δύο πιο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις για τη φετινή χρονιά, οι οποίες θα φέρουν το 80% του ετήσιου στόχου. Αλλά και ο Μάιος αναμένεται να είναι καυτός μήνας.
Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε τη σύγκρουση για την ΕΥΑΘ, το ιπποδρομιακό στοίχημα και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Πρόκειται για αποκρατικοποιήσεις που θα πιέσουν, όχι μόνο τους διεκδικητές των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τα κόμματα και την κοινωνία, καθώς πρόκειται για «ευαίσθητες» αποκρατικοποιήσεις.
Η πιο μεγάλη πίεση ωστόσο στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει με την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο. Η αποκρατικοποίηση αυτή διαφοροποιείται αισθητά από εκείνη της ΕΥΑΘ, καθώς και πιο πολύπλοκη είναι και πιο μεγάλο μέγεθος επιχείρησης αφορά. Επιπλέον σχετίζεται με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο αγαθό, όπως είναι το νερό, το οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα κρατικά λαχεία που αφορούν ένα μικρό μέρος της κοινωνίας, αλλά ούτε με το φυσικό αέριο όπου ο καταναλωτής έχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Πάντως, το Ταμείο φέρεται να τα καταφέρνει σχετικά καλά στον τομέα της αξιοποίησης των ακινήτων. Οι πρώτες αντιστάσεις φέρεται να κάμπτονται, όπως επίσης και η αρνητική στάση του ΣτΕ.
Μέχρι σήμερα τα ακίνητα έχουν αποφέρει τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ και εφόσον προχωρήσουν οι αξιοποιήσεις τα έσοδα θα διευρυνθούν.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις δύο πιο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις για φέτος, που θα φέρουν το 80% του ετήσιου στόχου.
Του Βαγγέλη Μανδραβέλη