Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Αιχμάλωτος της Intralot, η ΟΠΑΠ Α. Ε….»

«Αιχμάλωτος της Intralot, η ΟΠΑΠ Α. Ε….»

από
Μόνο 6 λεπτά

Λίγους μήνες μετά την επιστολή, ο Φιλιππίδης απομακρύνθηκε από τον Οργανισμό! Με την άσκηση ποινικών διώξεων από την εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot την περίοδο 2005-2007 (αναλυτικό ρεπορτάζ στην προηγούμενη σελίδα), ο «αμαρτωλός» φάκελος ανοίγει και έχει πολύ ψωμί.

  Σήμερα η «Α» αποκαλύπτει ένα πολύ σημαντικό έγγραφο για την εξέλιξη της υπόθεσης. Είναι μία επιστολή του πρώην προέδρου του ΟΠΑΠ, Ανέστη Φιλιππίδη, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2004 απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας του ότι με βάση τη διαμορφωμένη κατάσταση ο ΟΠΑΠ ήταν αιχμάλωτος της Intralot και ότι εάν δεν προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τη νέα σύμβαση σε προκαθορισμένους χρόνους, τότε ο ΟΠΑΠ κινδύνευε με «λουκέτο» από την 1η Φεβρουαρίου του 2007. Βέβαια, η πάροχος εταιρεία δεν επιθυμούσε το «λουκέτο», αλλά το να μη γίνουν οι διαγωνισμοί, ώστε να ανανέωνε τη σύμβαση με απ’ ευθείας ανάθεση.


Το εάν την επιστολή του κ. Φιλιππίδη τη διάβασε ο πρωθυπουργός δεν το γνωρίζουμε. Το πιθανότερο είναι να καταχωνιάστηκε σε κάποιο συρτάρι του Μαξίμου. Κι αυτό το λέμε κρίνοντας από το γεγονός ότι, λίγους μήνες αργότερα, ο Αν. Φιλιππίδης απομακρύνθηκε από τον ΟΠΑΠ! Βέβαια, όλα έγιναν όπως τα είχε γράψει στην επιστολή του ο Αν. Φιλιππίδης, ο οποίος σημειωτέον, εκτός του πρώην πρωθυπουργού Κ Καραμανλή, την είχε κοινοποιήσει και στον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό. Όλοι τους, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, τήρησαν… εκκωφαντική σιωπή. Και φρόντισαν να απομακρύνουν τον Αν. Φιλιππίδη, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός για το σύστημα Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά το αποδεικνύει η επιστολή που δημοσιεύουμε και φαίνεται ξεκάθαρα πως στον ΟΠΑΠ όποια πέτρα κι αν σηκώσεις υπάρχει από κάτω η Intralot.


Η επιστολή

Η επιστολή Φιλιππίδη, που εστάλη στον Κ Καραμανλή στις 8 Σεπτεμβρίου του 2004 υπό τον τίτλο «Η μεγάλη πρόκληση του ΟΠΑΠ», είναι η ακόλουθη:

«Η παρούσα τεχνολογία του ΟΠΑΠ συνοψίζεται στα εξής: Υπάρχει πλήρης τεχνολογική εξάρτηση, που .παγιώνεται μέσω αποικιοκρατικών συμβάσεων, από την Intracom/Intralot για τους επόμενους 28μήνες, δηλαδή μέχρι 31 Ιανουαρίου του2007.


Η τεχνολογία της Intralot είναι απαρχαιωμένη και παρουσιάζει μεγάλες δυσλειτουργίες, οι οποίες μεταφράζονται σε άνω των 120.000.000ευρώ διαφυγόντα κέρδη ετησίως. Η Intralot λαμβάνει για την τεχνολογία αυτή 200.000.000 ευρώ ετησίως (Στοίχημα 170+30λοπιά παιχνίδια).


Για να είναι ο ΟΠΑΠ τεχνολογικά ανεξάρτητος και άρτιος την 1η Φεβρουαρίου 2007 πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για το σύνολο της μηχανογράφησης του, η οποία αποτελείται από 4 μέρη:

  1. 1. Μηχανήματα και λογισμικό κεντρικών υπολογιστών (γνωστά ως κέντρα)
  2. 2. Λογισμικό παιχνιδιών (ΠΡΟΠΟ, Στοίχημα, Τζόκερκ.λπ.)
  3. 3. Μηχανήματα και λογισμικό τερματικών στα πρακτορεία
  4. 4. Λογισμικό σύνδεσης των κέντρων με τα τερματικά.


Και τα τέσσερα μέρη επικοινωνούν (είναι συμβατά) μεταξύ τους και είναι κατασκευής Intralot. Διαγωνισμός που δεν αφορά και τα 4 μαζί κατακυρώνεται στην Intralot, καθώς είναι αδύνατον για άλλο ανάδοχο να εγγυηθεί τη συμβατότητα με τα μέρη της Intralot. Τέτοιος ήταν ο προσφάτως αναβληθείς διαγωνισμός που αφορούσε μόνο τα τερματικά.


Επιπλέον, η αλλαγή του συνόλου της μηχανογράφησης του ΟΠΑΠ επιφέρει και άλλους 3 διαγωνισμούς:

  1. 1. Αγορά και διαμόρφωση κτιρίων για την στέγαση των νέων κέντρων.
  2. 2. Καινούργιες τηλεφωνικές γραμμές σε όλα τα πρακτορεία.
  3. 3. Παραγωγή νέων δελτίων, κατάλληλων για τα νέα τερματικά.


Δημιουργείται λοιπόν ένα σύνολο από 4 διαγωνισμούς.

Ο απαιτούμενος χρόνος για την διενέργεια και πλήρη εφαρμογή και των 4 σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική είναι 22 μήνες, δηλαδή 31 Ιουλίου 2006. Αν τα παραπάνω δεν είναι έτοιμα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του2007, ο ΟΠΑΠ δεν έχει άλλη επιλογή από την αναγκαστική ανανέωση των συμβάσεων με την εταιρεία και μάλιστα με τους όρους της. Αλλιώς θα υπάρξει διακοπή των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ, με ολέθριες συνέπειες για τους πράκτορες, εργαζόμενους και μετόχους.


Εάν ορισμένοι στον ΟΠΑΠ συνεχίσουν το κουκλοθέατρο που παίζουν εδώ κι ενάμιση μήνα, τότε είναι αδύνατο να προλάβουμε την 1η Φεβρουαρίου του2007 και να διασωθεί ο ΟΠΑΠ. Πουλώντας δε το 3%, εντάσσεται ο ΟΠΑΠ σε εσωτερικούς κανονισμούς και διαδικασίες που διασφαλίζουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνισμών».

Ο τότε πρόεδρος με την επιστολή του έβαλε το χέρι υπό τον τύπο των ήλων, όμως οι αρμόδιοι φορείς και φυσικά ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τα όσα έλεγε περί «νταβατζήδων», δεν έκανε τίποτα. Ή καλύτερα ασχολήθηκε μόνο με την τελευταία παράγραφο της επιστολής Φιλιππίδη. Άφησε τα «αφεντικά» του ΟΠΑΠ ελεύθερα να μην κάνουν τίποτα κι έτσι προχώρησαν σε αναγκαστική ανανέωση της σύμβασης, μέσω ανάθεσης με τους όρους της παρόχου εταιρείας. Αυτό το σημαντικό έγγραφο δεν υπάρχει στη δικογραφία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει και νέα έρευνα της δικαιοσύνης, καθώς τα ίδια ίσχυσαν και με την επόμενη ανανέωση της σύμβασης.


Απλά εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, περίπου τρεις μήνες (15/6/2004) πριν σταλεί η επιστολή, η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε ακυρώσει τον διεθνή διαγωνισμό για την «προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση τερματικού εξοπλισμού (on line terminals)”, καθώς από τη στιγμή που κέρδιζε τον διαγωνισμό άλλη εταιρεία εκτός της Intralot, δεν ήταν βέβαιο ότι θα επιτυγχανόταν η συμβατότητα. Στην ίδια συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου το τότε Διοικητικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την ουσιαστική αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού.


Η Glory και η.., δόξα του Σωκράτη

Η υπόθεση φυσικά δεν τελειώνει εκεί.
Αντίθετα, τώρα ανοίγει το παιχνίδι, καθώς η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της τη μηνυτήρια αναφορά της Glory Technology, όπως και την επέκταση της σύμβασης που υπογράφτηκε από τη νυν διοίκηση το 2010, όπου θα ερευνηθεί εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες.


Η Glory Technology (τον έλεγχο του 20% της οποίας απέκτησε ο ΟΠΑΠ το 2003, με την υποχρέωση εξαγοράς ενός επιπλέον ποσοστού 31% μόλις έληγε η σύμβαση για το Στοίχημα με την Intralot, το 2006, με σκοπό ο Οργανισμός να αυτονομηθεί τεχνολογικά) στράφηκε προσωπικά κατά των τριών πρώην προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων του ΟΠΑΠ, στους οποίους ασκήθηκε και δίωξη. Η Glory Technology, που μπορούσε να προμηθεύσει στον Οργανισμό το πληροφοριακό σύστημα χρονικά ταχύτερα και άνευ τιμήματος, στοιχειοθετεί νομικά γιατί ζημιώθηκαν το Δημόσιο (μέτοχος του 34% του 0ΠΑΠ), οι λοιποί μέτοχοι του Οργανισμού και γιατί η ίδια υπέστη βλάβη από την αντισυμβατική συμπεριφορά του συνεταίρου της, ΟΠΑΠ, ενώ αποδίδει δόλο στους μηνυόμενους.


Όπως υποστηρίζει
, «ο ΟΠΑΠ, αν και την αγόρασε με στόχο να αυτονομηθεί, δέθηκε στο άρμα της Intralot ισχυρότερα, αποκρύπτοντας ακόμη και τις προσφορές της Glory, αλλά και παραβαίνοντας τη συμβατική της υποχρέωση να την προτιμά επί ίσων προσφορών προμηθειών». Μάλιστα, ενώ τότε είχε δημοσίως ανακοινωθεί ότι η αξία της σύμβασης ήταν 96,4 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η Glory αποδεικνύει ότι ο ΟΠΑΠ κατέβαλε στην Intralot τουλάχιστον 280,8 εκατ. ευρώ! Στον επίμαχο διαγωνισμό, που διήρκεσε 18 μήνες, εκτός από την Intralot προσφορές κατέθεσαν άλλες δύο εταιρείες οι οποίες κρίθηκαν, από την επταμελή επιτροπή αξιολόγησης, τεχνικά αξιόλογες.


Δέκα ημέρες, ωστόσο, πριν από τη λήξη της οικονομικής ισχύος των προσφορών, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ένα μέλος της επιτροπής, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» η διαδικασία. Ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος και το έργο κατακυρώθηκε με απ’ ευθείας ανάθεση στην Intralot.

Η απάντηση της Intralot

Η Intralot στην ανακοίνωσή της για το θέμα της δίωξης επιμένει πως από την επέκταση της σύμβασης ο ΟΠΑΠ βγήκε κερδισμένος, ενώ τονίζει ότι η άσκηση ποινικής δίωξης δεν συνιστά απόδειξη ενοχής. Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία κάνει λόγο και για προσφυγή σε ένδικα μέσα για την πτώση της μετοχής της, λόγω της δίωξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Intralot:

«Η άσκηση της ποινικής δίωξης είναι αποτέλεσμα μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε το Σεπτέμβριο του2010ηεταιρεία GLORY TECHNOLOGY LIMITED, με έδρα την Κύπρο, στο πλαίσιο αντιδικίας με την ΟΠΑΠΑ.Ε. επιδιώκοντας να της αναγνωριστεί από την ΟΠΑΠΑ.Ε., επιδιώκοντας να της αναγνωριστεί από την ΟΠΑΠ Α.Ε. το δικαίωμα προτίμησης της για την προμήθεια τεχνολογικών λύσεων προς την ΟΠΑΠΑ.Ε, έναντι όλων των εταιρειών τεχνολογίας του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η GLORY TECHNOLOGY LIMITED, η οποία διαθέτει προσωπικό 10 ατόμων, δεν έχει συμμετάσχει έως τώρα σε οποιοδήποτε τεχνολογικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΟΠΑΠΑΕ.ή οποιαδήποτε άλλη λοταρία διεθνώς.


‘Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα η άσκηση ποινικής δίωξης δεν συνιστά απόδειξη ύπαρξης ενοχής για τα πρόσωπα στα οποία αφορά, αντίθετα δε, αποτελεί την έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης του κατά πόσο υπάρχουν αποδείξεις ενοχής σχετικά με τις καταγγελίες. Στην προκείμενη περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμβατική σχέση μεταξύ INTRALOT και ΟΠΑΠ Α,Ε., η οποία δεν αμφισβητείται, έχει ήδη διερευνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι από τα .Ελληνικά Δικαστήρια και έχει διαπιστωθεί η πλήρης νομιμότητα σύναψης των συμβάσεων αυτών. Η Εταιρεία πιστεύει ακράδαντα ότι μέσα από την διαδικασία της ποινικής έρευνας θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι το αποτέλεσμα της σύμβασης ήταν επωφελές και δεν υφίσταται ζημιά της ΟΠΑΠΑΕ.

Μολονότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα είναι προφανές ότι το χρηματιστηριακό περιβάλλον είναι ευμετάβλητο, πιστεύουμε ότι η τιμή κλεισίματος της μετοχής σήμερα δεν απεικονίζει τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας, η οποία άλλωστε άντλησε το οικονομικό έτος του 2010 το 93% των εσόδων της από τις διεθνείς της δραστηριότητες.
Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Εταιρείας έχει αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να εξετάσουν την άσκηση ενδίκων μέσων για την προάσπιση των συμφερόντων της Εταιρείας και των μετόχων της».


Πηγή: ΑΠΟΨΗ- Μιχάλης Κωτσάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ