Το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας με το σκεπτικό ότι η απαγόρευση προσβάλλει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των
εμπορευμάτων.Τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια”) απαγορεύτηκαν το 2002 με νόμο της τότε κυβέρνησης Σημίτη, μετά τον σάλο που ξέσπασε από αποκαλύψεις για παράνομα κυκλώματα σε βάρος πολιτών και συνταρακτικές ανθρώπινες τραγωδίες.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΣΥΜΦΩΝΑ με το κείμενο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, οι ανήλικοι επιτρέπεται να παίζουν Ηλεκτρονικά Τεχνικά-Ψυχαγωγικά Παίγνια, κατάλληλα για την ηλικία τους, τα οποία τοποθετημένα σε διακριτούς χώρους των Πιστοποιημένων Καταστημάτων, υπόκεινται σε διαρκή εποπτεία από τον Υπεύθυνο Εκμετάλλευσης Καταστήματος.
Κάτοχοι των Αδειών Εκμετάλλευσης μπορούν να είναι ατομικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα, με τη μορφή προσωπικής ή κεφαλαιουχικής εταιρείας, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση ή τη διαχείριση των επιχειρήσεων που ζητούν να λάβουν ή που διαθέτουν Άδεια Εκμετάλλευσης δεν πρέπει να έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα. Ο κάτοχος της Άδειας Εκμετάλλευσης υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποτρέπεται η χρήση από ανηλίκους εκείνων των παιγνίων που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, να αποθαρρύνει την αλόγιστη χρήση παιγνίων, να αποκλείει τη χρήση των Πιστοποιημένων Παιγνιομηχανημάτων για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων ή την παραλλαγή των Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων σε τυχερά, καθώς και τη συνομολόγηση στοιχημάτων μεταξύ των παικτών ή/και τρίτων ή τη θέσπιση επάθλων για τους παίκτες.
Λεφτά υπάρχουν» και πηγαίνουν για την πληρωμή κάθε μέρα την τελευταία 3ετία 31.536 ευρώ ως προστίμου για τα περίφημα «φρουτάκια». Συνολικά, περίπου 35 εκατ. ευρώ μας έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα, σε περιβάλλον δημοσιονομικής ένδειας και ταμειακής πενίας, η καθυστέρηση των αρμόδιων αρχών να συμμορφωθούν με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ υπολογίζεται ότι χάνονται περί τα 300 εκατ.
ευρώ ετησίως από την καθυστέρηση στην αδειοδότηση της εν λόγω δραστηριότητας.
Η επιβεβαίωση ότι το πρόστιμο συνεχίζει να «τρέχει» ήρθε με τον πλέον επίσημο τρόπο στο εισαγωγικό σημείωμα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που συνόδευε το κείμενο με το Σχέδιο Κανονισμού Ηλεκτρονικών Τεχνικών και Ψυχαγωγικών Παιγνίων, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση τρεις μέρες μετά τις εκλογές.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου, με την απόφαση 1472708, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να καταβάλει 4.825.008 ευρώ ως χρηματική ποινή για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου 2011 έως και 30 Νοεμβρίου 2011, διατηρώντας επί της ουσίας «ζωντανό» το πρόστιμο και παρά τη νομοθετική ρύθμιση στην οποία είχε προχωρήσει πέρυσι η χώρα μας.
Το εν λόγω πρόστιμο η Ελλάδα το προσέβαλε ζητώντας την ακύρωσή του, και υποστηρίζοντας ότι έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα με την υιοθέτηση του νόμου 4002/2011 (σ.σ. Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων), με τον οποίο υποστηρίζει πως καταργούνται τα επίδικα άρθρα του νόμου 3037/2002 (για την απαγόρευση της λειτουργίας τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών), κατ’ επιταγήντης απόφασης του Δικαστηρίου.
Το Ευρωδικαστήριο έχει καταδικάσει τη χώρα μας με το σκεπτικό ότι η απαγόρευση προσβάλλει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και της ελευθερίας εγκαταστάσεως εντός της Ε.Ε. Με βάση τις παραπάνω αποφάσεις, η χώρα μας υποχρεώθηκε να καταβάλει κατ’ αποκοπήν πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ και επιπλέον 31.536 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης στην άρση της απαγόρευσης.
Το Δημόσιο
Με την προώθηση του σχεδίου Κανονισμού που βρίσκεται σε Δημόσια Διαβούλευση θεωρείται ότι το κέρδος για το Δημόσιο από την επαναφορά των ηλεκτρονικών τεχνικών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών θα είναι διπλό. Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από την επιβολή ειδικών τελών για τη λειτουργία των μηχανημάτων μπορούν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα έως και 300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αφού το Δημόσιο θα σταματήσει να πληρώνει το πρόστιμο ύψους 11,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Υπενθυμίζεται ότι τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια») απαγορεύτηκαν το 2002 με νόμο της τότε κυβέρνησης Σημίτη, μετά τον σάλο που ξέσπασε από αποκαλύψεις για παράνομα κυκλώμστα σε βάρος πολιτών και συνταρακτικές ανθρώπινες τραγωδίες.
Η απαγόρευση αφορούσε την εγκατάσταση όλων ανεξαιρέτως των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι δεν μπορούσε να ελεγχθεί και να αποτραπεί η μετατροπή των τεχνικών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε τυχερά, τα γνωστά «φρουτάκια».
Οι φραγμοί
Το μεγάλο ζητούμενο και το αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει το σχέδιο κανονισμού, είναι με ποια κριτήρια και προύποθέσεις θα γίνεται η αδειοδότηση των καταστημάτων για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και με ποιον τρόπο θα μπει φραγμός κυρίως για κοινωνικούς λόγους στον μετασχηματισμό τους σε μηχανήματα υψηλού τζόγου.
Είναι χαρακτηριστική η άποψη που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση το παλαιότερο μέλος της Επιτροπής Παιγνίων, Μανώλης Αλυγιζάκης: «Τι δεν είχαν δει τα μάτια μου; Από τοπική διαχείριση μέχρι διαχείριση μέσω κινητού ή από το σπίτι του ιδιοκτήτη.
Το τι θα αποδώσει κάθε μηχανάκι ήταν στη διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή. Οπότε τα μαγαζιά που τα διέθεταν λειτουργούσαν με κανόνες ψυχολογικού εθισμού προς τους θαμώνες, με σκοπό την πλήρη αφαίμαξη του μέγιστου ποσού που μπορούσαν να αντλήσουν από τον καθένα. Το σύστημα ήταν τόσο καλά στημένο, ώστε μόλις οι επιτροπές παιγνίων εύρισκαν πως μετατρεπόταν ένα παίγνιο από τεχνικό σε τυχερό, το μάθαινε ο τότε ούλλογός τους και σε διάστημα δύο ημερών δεν υπήρχε πια στην επικράτεια κανένα τέτοιο παιχνίδι» 0 ίδιος συμπληρώνει ότι «τα κέρδη ήταν τόσο μεγάλα που η εξέλιξη στους τρόπους μετατροπής των τεχνικών σε τυχερά παίγνια εξελισσόταν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Πάντα το Δημόσιο μέσω των δύο αρμόδιων επιτροπών, προσπαθούσε, χωρίς ποτέ να διαθέτει σοβαρά όπλα, να τους ακολουθήσει και να τους αποκαλύψει».
Διαβάστε το άρθρο «35 εκατ. πληρώνουμε για φρουτάκια σε πρόστιμα!» στην πηγή: ΙΣΟΤΙΜΙΑ Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ