Mε νέο εξώδικό της, η Emma-Delta απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ ότι γνώριζε τα πάντα στην υπόθεση των λαχείων. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην απόκτηση του ΟΠΑΠ, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Τι αναφέρει η ο Γ. Σμετς σε επιστολή στους F.T.
Η Emma-Delta δεσμεύεται να προχωρήσει σε υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, αλλά με την «αυτονόητη προϋπόθεση» ότι θα έχουν τηρηθεί οι όροι εν όψει των οποίων υπέβαλε την προσφορά της και «θα έχει αποκατασταθεί η διασαλευθείσα νομιμότητα και διαφάνεια»
Αυτό είναι το κεντρικό σημείο της εξώδικης δήλωσης που έστειλε χθες το επενδυτικό σχήμα στο ΤΑΙΠΕΔ, απαντώντας σε αντίστοιχο έγγραφο του Ταμείου, που την καλούσε να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης του 33% του ΟΠΑΠ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επιπλέον η Emma-Delta απαντά αναλυτικά στις αιτιάσεις του Ταμείου ότι γνώριζε τα δεδομένα των συμφωνιών για τα Λαχεία, παραθέτοντας στοιχεία που υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο:
Για το θέμα της διοίκησης της νέας εταιρίας, που θα αναλάβει τη διαχείριση των Λαχείων, η Emma-Delta σημειώνει ότι στο Virtual Data Room του ΟΠΑΠ είχε πράγματι κατατεθεί η συμφωνία μετόχων μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας για τα Λαχεία, όπως επίσης και η επιστολή-συμφωνία για την αμοιβή προμηθειών μεταξύ των μετόχων.
Πλην όμως ουδέποτε κατατέθηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού για τα λαχεία, ούτε και τα σχετικά με αυτόν έγγραφα, τα οποία αποκαλύφθηκαν σε αυτήν εκ των υστέρων. Και τα οποία τεκμηριώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο συγκροτείται η νέα εταιρία για τα Λαχεία παραβιάζει θεμελιώδη όρο της διακήρυξης του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με αυτόν τον όρο, ο ΟΠΑΠ πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της νέας εταιρίας. Στην πράξη όμως μέσω άρθρων της συμφωνίας μετόχων τούτο καταστρατηγείται. Και καθιερώνεται συνδιοίκηση, παρότι ο Οργανισμός κατέχει ποσοστό «καταστατικής πλειοψηφίας» με 66,9%.
Γι’ αυτό και τα συγκεκριμένα άρθρα της συμφωνίας μετόχων, αλλά και του καταστατικού της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. «είναι άκυρα, ανίσχυρα και παράνομα», τονίζει η Emma-Delta.
Ομοίως, για το θέμα της αμοιβής δύο μετόχων της Ελληνικά Λαχεία ως προμηθευτών (δηλαδή της Intralot και της SGI), στο εξώδικο σημειώνεται ότι στο Virtual Data Room κατατέθηκε η συμφωνία μετόχων και η επιστολή-συμφωνία που καθόριζε το ύψος της αμοιβής, χωρίς όμως να συνοδεύεται από συμβάσεις που θα περιγράφουν το αντικείμενο!
Κι όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, η επιστολή-συμφωνία για τις αμοιβές παραβιάζει όρους της ίδιας της συμφωνίας των μετόχων μεταξύ τους.
Διότι, με βάση αξιολόγηση της ανεξάρτητης εταιρίας Bain που έγινε μεταγενέστερα, για λογαριασμό της ΟΠΑΠ Α.Ε., προκύπτει ότι η αμοιβή των προμηθευτών είναι πολύ ακριβότερη από τα διεθνώς κρατούντα για αντίστοιχες προμήθειες και υπηρεσίες.
Ως εκ τούτου, οι αυθαίρετα προσυμφωνημένες γενικές αμοιβές (σ.σ. το ποσοστό 3,3% επί του τζίρου αφορά την Intralot και την SGI μαζί, χωρίς περιγραφή του πώς… μοιράζεται ή ποιες είναι οι ακριβείς υποχρεώσεις τους) δεν είναι “on arms length commercial basis”, δηλαδή σύμφωνες με τα δεδομένα συμφωνιών που θα γίνονταν από ανεξάρτητα μέρη, με όρους αγοράς, όπως απαιτεί η συμφωνία μετόχων.
Η Emma-Delta σημειώνει δε καυστικά ότι με βάση τη συμφωνία μετόχων θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις προκειμένου να περιγραφούν αναλυτικά τα ακριβή αντικείμενα των συμφωνιών προμήθειας και να υπογραφούν σχετικές συμβάσεις, γεγονός που βεβαίως δεν έχει λάβει χώρα καθώς το Δ.Σ. της νέας εταιρίας δεν έχει ακόμη καθορίσει εκπροσώπους για τη σχετική διαπραγμάτευση!
Στο εξώδικο υπογραμμίζεται επίσης ότι η Emma-Delta εκφράζει τις αιτιάσεις της διότι πρόκειται για κρίσιμα γεγονότα που έχουν πολλαπλή επίδραση στην ΟΠΑΠ Α.Ε. (της οποίας πρόκειται να αποκτήσει το 33%) όχι μόνο από πλευράς αξίας αλλά και όσον αφορά πιθανές νομικές επιπλοκές στο μέλλον.
Κάνει δε λόγο για ανάγκη αποκατάστασης «της νομιμότητας και της διαφάνειας» με πλήρη συμμόρφωση προς τους όρους των διαγωνιστικών διαδικασιών για την παραχώρηση της εκμεταλλεύσεως των κρατικών λαχείων και του 33% των μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά και προς τις διατάξεις της κοινοτικής και της εσωτερικής νομοθεσίας.
Γίρι Σμετς: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί»
Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τους Financial Times, ο μεγαλομέτοχος της Emma-Delta Γίρι Σμετς επιβεβαιώνει την πρόθεση του επενδυτικού σχήματος να προχωρήσει στην εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ.
Η επιστολή αναφέρει:
«Κύριοι,
Διαφωνούμε με την περιγραφή που γίνεται για την πώληση του μεριδίου της Ελλάδας στην κρατική εταιρεία στοιχημάτων ΟΠΑΠ και τον ρόλο της Emma Delta στη διαδικασία, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμά σας της 28ης Ιουνίου.
Η διεθνής κοινοπραξία Emma Delta προσέφερε 652 εκατ. ευρώ για μερίδιο 33% στον ΟΠΑΠ, προσφορά που έγινε αποδεκτή στις αρχές Μαΐου από το ΤΑΙΠΕΔ. Εν αντιθέσει με όσα μετέδωσε η κ. Kerin Hope (συντάκτρια των F.T.), η Emma-Delta δεν θέλει να ακυρώσει στοιχεία της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης των κρατικών λαχείων, ή να διακυβεύσει με οιονδήποτε τρόπο την ιδιωτικοποίηση.
Η Emma-Delta συναντήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ μία ημέρα προτού γραφτεί το άρθρο για να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της προς μία ταχεία ολοκλήρωση. Είμαστε ιδιαίτερα πεπεισμένοι ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί, είτε ο ΟΠΑΠ επιλέξει νέους προμηθευτές είτε όχ,ι και είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε δουλειά».
Γιρι Σμετς, Ιδρυτής της Emma Capital, Πράγα, Τσεχία
Κύκλοι της κοινοπραξίας σημείωναν σχετικά στην Αθήνα ότι οι δηλώσεις αυτές του κ. Σμετς αντικατοπτρίζουν την απόλυτη πρόθεση της κοινοπραξίας να προχωρήσει στην απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι τυχόν παρανομίες ή παρατυπίες στην ολοκλήρωση συμφωνιών που επηρεάζουν την αξία του Οργανισμού και τα συμφέροντα του, ή και αντιβαίνουν διατάξεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, ασφαλώς δεν θα περάσουν απαρατήρητες.
Διαβάστε το άρθρο “Nέο μήνυμα Εmma-Delta και Σμετς προς ΤΑΙΠΕΔ” στην πηγή www.euro2day.gr