Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ: Ψίχουλα αντί χρυσάφι

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ: Ψίχουλα αντί χρυσάφι

από
Μόνο 4 λεπτά

Πριν από περίπου ένα μήνα η εφημερίδα ΑΠΟΨΗ είχε επισημάνει σε εκτενές αφιέρωμα της τη δράση του παράνομου τζόγου, αλλά και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είναι η απώλεια του ελληνικού Δημοσίου. Εξάλλου, με βάση και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, το ζήτημα της νομιμοποίησης και της φορολόγησης του σημερινού καθεστώτος παράνομου διαδικτυακού ηλεκτρονικού τζόγου κρίνεται επιτακτικό.

Αυτό ανέδειξε με επερώτηση του στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος έχει γνώση επί του θέματος λόγω και της ιδιότητας του ως δημοσιογράφος. Όπως ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, «συνδέεται με την αδήριτη ανάγκη να εξευρεθούν εναλλακτικές πηγές εσόδων για το Ασφαλιστικό, που διψά για εισροές. Αποτελεί πρόκληση την ίδια ώρα που μιλάμε για συντάξεις-φιλοδωρήματα, για συντάξεις πείνας, στο λαό μας που αιμορραγεί, την ίδια ώρα να διατηρούμε ένα άναρχο, αρρύθμιστο, ανεξέλεγκτο, ασύδοτο καθεστώς παράνομου διαδικτυακού ηλεκτρονικού τζόγου, που δεν ελέγχεται από κανέναν. Ένα καθεστώς με εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη Μάλτα ή άλλες σε offshore εταιρείες, με υπενοικιάσεις από εταιρεία σε εταιρία. Είναι ένα Far West, “America Latina” ευρωπαϊκού τύπου, που τζιράρει κοντά στα 6 δισ. ευρώ το χρόνο και θα έπρεπε να αποδίδει στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στο 1,5 δισ. ΦΟΡΟΥΣ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν ο ΟΠΑΠ από τον οποίο ζουν 5000 οικογένειες να αποδίδει στο Κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και κάποιοι άλλοι να την βγάζουν με ψίχουλα».

Παράλληλα, ο βουλευτής άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το νομοθετικό κενό που άφηνε στις εταιρείες αυτές «παράθυρο» φοροδιαφυγής. Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι αυτή n χώρα είχε λάβει ειδική “τεχνογνωσία” στο να ΜΗ δίνει άδειες: Μη τηλεοπτικές άδειες, Μη διαδικτυακές περί τα ηλεκτρονικά παίγνια άδειες. Ήταν όλα στο “μη”, ένα ουσιαστικά ασύδοτο, άναρχο, ανεξέλεγκτο, αρρύθμιστο καθεστώς. Όταν κάποια στιγμή σκεφτόμασταν ότι είναι κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ο τζίρος αυτού του παράνομου τζόγου και πρέπει επιτέλους να λάβουμε ως ευνομούμενο κράτος τους νόμιμους φόρους, “φτιάχνανε” τότε και έναν νόμο το 2011, τον ν.4002, βάζαμε διαδικασίες παραπομπής στις καλένδες, τριετές μεταβατικό στάδιο. Γιατί; Γιατί δεν υπήρχε n πολιτική βούληση και εξ αυτού του λόγου το τριετές μεταβατικό στάδιο πέρασε ουσιαστικά άπραγο. Ήλθον, είδον και απήλθον!»

Νέες άδειες στον ηλεκτρονικό τζόγο

Με την ευκαιρία της επερώτησης Τρανταφυλλίδη, ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι σύντομα θα τεθεί τέλος στο καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης των 24 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε άμεση νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει νέα αδειοδότηση. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να φοροδιαφεύγει. Μόλις ολοκληρωθεί n διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και καταλήξουμε για τον διαδικτυακό τζόγο, θα φέρουμε νομοθετικές ρυθμίσεις με νέες άδειες, και θα θεσπιστεί ένα σαφές πλαίσιο φορολογικού ελέγχου. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων. Πολύ μεγάλο ρόλο θα παίζει το νέο αναδιοργανωμένο ΣΔΟΕ, το οποίο θα έχει εδικό τμήμα για τον διαδικτυακό τζόγο και θα είναι σε συνεργασία με την αστυνομία», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «σκάνδαλο» αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης των 24 στοιχηματικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο με καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης. «Έχουμε όμως και τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών διαδικτυακού τζόγου, και εκεί είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πολίτης και οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά φόρου εισοδήματος, θα σας πω ότι το 2012 φόρο εισοδήματος από αυτές τις είκοσι τέσσερις εταιρείες εισπράξαμε 31.179 ευρώ, το 2013 εισπράξαμε 5.179 ευρώ και το 2014 εισπράξαμε 27.366 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, «Τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής είναι ότι έχουμε διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα που παρέχεται από εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε off shore δικαιοδοσίες, όπως η νήσος Cayman και οι Ολλανδικές Αντίλλες, και υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτούς που νομοθέτησαν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Έχουμε σύναψη συμφωνιών με άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, προκειμένου να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω των ιστοσελίδων τους. Έχουμε λήξη της ισχύος της νόμιμης άδειάς τους κατά τον χρόνο υπαγωγής τους στο μεταβατικό καθεστώς και γενικά χρησιμοποιούν άδειες που δεν έχουν εκδοθεί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Τέλος, δεν κατέχουν άμεσα άδεια, αλλά χρησιμοποιούν άδεια που διαθέτει άλλη συνδεδεμένη εταιρεία».

Ο κ. Αλεξιάδης κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να γίνουν αλλαγές για να ελέγχονται πλέον οι εταιρείες αυτές και να πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρωθούν: «Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος αυτών των εταιρειών -διότι έχουμε φορολογία εισοδήματος, έχουμε το 30%, έχουμε το 10% στα κέρδη των παικτών- είναι ασήμαντα και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε εκείνες τις ενέργειες, ώστε να πληρώσουν κι αυτές οι εταιρείες αυτά που πληρώνουν όλες οι υπόλοιπες εταιρείες στην Ελλάδα».

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, το δ.σ. της Ομοσπονδίας είχε αναφέρει πως ο παράνομος τζόγος στην ελληνική αγορά προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος από το οποίο δυνητικά θα μπορούσαν να προκύψουν φορολογικά έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε το άρθρο “ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ: Ψίχουλα αντί χρυσάφι” στην πηγή “ΑΠΟΨΗ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ