Την ώρα που στην Ελλάδα Κυβερνήσεις, υπουργοί και υφυπουργοί κατεργάζονται φωτογραφικές διατάξεις, που επιτρέπουν σε κατόχους μετοχών στοιχηματικών εταιρειών, να έχουν νόμιμα στην κατοχή τους ομάδες μπάσκετ ή ποδοσφαίρου, στον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό πλανήτη οι αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους, ώστε το στοίχημα να πάψει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της «καθαρότητας» και της αξιοπιστίας του σπορ. Με τον τζόγο να αποτελεί μια παγκόσμια μάστιγα, την οποία το ποδοσφαιρικό σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει. Εστω κι αν οι στοιχηματικές εταιρείες πληρώνουν πακτωλούς χρημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος σχεδόν το 60% των συλλόγων της Αγγλίας έχουν ονόματα εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στις φανέλες τους (9/20 κλαμπ της Premier League και 17/24 της Championship)!
Κι αν ο τζόγος στην κοινωνία, αποτελεί θέμα δεκάδων μελετών και αντιμετωπίζεται ποικιλοτρόπως, οι ίδιοι ποδοσφαιριστές είναι οι πρώτοι που χρειάζονται «προστασία». Σε μια μελέτη με δείγμα 350 ποδοσφαιριστές και αθλητές κρίκετ που διεξήχθη από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παικτών (PPF) στην Αγγλία, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι αθλητές είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από το ευρύ κοινό να εθιστούν στον τζόγο.
Υπάρχουν διάσημοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν όντας εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια , όπως οι Τζόι Μπάρτον, Τζον Χάρτσον, Κιθ Γκιλέσπι και Ντίτμαρ Χάμαν. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που πιθανότατα υποφέρουν σιωπηλά, ίσως από φόβο να επηρεάσουν τη σταδιοδρομία τους. Με PPF να ανακοινώνει ότι μόλις το 6% των 170 ποδοσφαιριστών που ερωτήθηκαν, απάντησε στο σχετικό ερωτηματολόγιο!
Ανάλογο ερωτηματολόγιο μοίρασε στις ομάδες της Super League και της Football League η εταιρεία που έχει αναλάβει να ανακαλύπτει στοιχηματικές απάτες και συνεργάζεται με την UEFA και τις ομοσπονδίες της. Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο εκείνο που έχει αξία να σημειωθεί είναι ότι οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα μπορούν να έχουν λογαριασμό σε στοιχηματική εταιρεία, όπως και να στοιχηματίζουν. Αλλά απαγορεύεται να το κάνουν για τα παιχνίδια των ομάδων τους. Σε αντίθεση με την Αγγλία, για παράδειγμα, όπου οι παίκτες απαγορεύεται να στοιχηματίζουν στο ποδόσφαιρο, γενικώς. Αν και αυτό δεν σταματά μερικούς από αυτούς!
Στην Ιταλία, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Λουίτζι ντι Μάιο, ανακοίνωσε την απαγόρευση διαφημίσεων τυχερών παιχνιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι σύλλογοι απαγορεύονται να έχουν χορηγούς τυχερών παιχνιδιών. Αυτό έχει προσελκύσει κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυχερών Παιχνιδιών και Στοιχημάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση θα οδηγήσει στους ανθρώπους που στρέφονται προς τις μη ρυθμιζόμενες εταιρείες και από τη Serie A, οι οποίοι ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να βλάψει την ικανότητα του πρωταθλήματος να ανταγωνιστεί οικονομικά.
Οι κινήσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και πολλών κρατών, για να αποστασιοποιηθούν από τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, καθώς και οι εκστρατείες γύρω από υπεύθυνα τυχερά παιχνίδια από τους ομολόγους της EFL και των επίσημων συνεργατών στοιχημάτων, δείχνουν ότι οι αρχές αναγνωρίζουν τώρα την ανάγκη να δείξουν κάποια δράση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην Ελλάδα του σήμερα, η Κυβέρνηση δίνει δικαίωμα κτήσεις συλλόγων στους ιδιοκτήτες του τζόγου. Όλα έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες του καθενός, βλέπετε.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Τζόγος, ποδόσφαιρο και πολιτική/οί ” : στην πηγή: https://www.to10.gr/