Τι φέρνει ο νέος νόμος, διαφήμιση και ποινικές κυρώσεις.. Τι αλλάζει στο νόμο για τη διαφήμιση τυχερών παιγνίων και γιατί οι σύμβουλοι της ΕΔΕΕ χαρακτηρίζουν αυστηρά τις ποινές που προβλέπονται για διαφήμιση και διαφημιζόμενους.
Την προωθούμενη νομοθεσία αλλά και τις αλλαγές στο σχετικό νόμο για τα τυχερά παιχνίδια και τον τζόγο κωδικοποιεί και αποστέλλει προς τα μέλη της η ΕΔΕΕ, μετά από γνωμοδότηση των νομικών της συμβούλων. Η διαδικασία ακολουθείτε αποστολής μιας ουράς αιτημάτων και θέσεων της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος όπως διατυπώθηκαν σε επιστολή του προέδρου της ΕΔΕΕ, Γ. Μαύρου, προς τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο. Πιο συγκεκριμένα, με την ευκαιρία της ένταξης του πλαισίου ρύθμισης της αγοράς των παιγνίων στο νόμο για τις «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση -θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», η ΕΔΕΕ επανέλαβε το αίτημα που είχε διατυπώσει προς τον προκάτοχο του Ε. Βενιζέλου, Γ. Παπακωνσταντίνου για απάλειψη των άρθρων που θεσπίζουν τη νέα διοικητική υποχρέωση για τον κλάδο, δηλαδή τον έλεγχο της αξίας μιας επιχείρησης προκειμένου αυτή να διαφημιστεί, με την απειλή ποινικών κυρώσεων.
Η ΕΔΕΕ είχε εκφράσει τον περασμένο Ιούλιο την πεποίθησή της προς τον Ε. Βενιζέλο ότι «θα συμφωνήσει με τη διαφημιστική αγορά ότι η μετακύλιση μιας ελεγκτικής διοικητικής λειτουργίας του Κράτους σε άσχετους τρίτους (ιδιωτικές επιχειρήσεις) και ειδικότερα η απαίτηση ελέγχου της νομιμότητας λειτουργίας των συναλλασσομένων με αυτούς με συνέπεια την επιβολή ποινικών κυρώσεων μέσω της δημιουργίας ενός νέου, ειδικού ποινικού αδικήματος συνιστά, πέραν των άλλων, νομοθετική επέμβαση μη δυνάμενη να δικαιολογηθεί και να ενταχθεί στο πλαίσιο των συνταγματικών κανόνων».
Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας
Τι σημαίνει, όμως ηλεκτρόνικός τζόγος; Με το Νόμο 4002/2011 επιτρέπονται πλέον ρητά διάφορες κατηγορίες παιγνίων, όπως ιδίως τα τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια, τα τυχερά παίγνια με παιγνιομηχανήματα (π.χ. «φρουτάκια»), καθώς επίσης και τα τυχερά παίγνια μέσω Διαδικτύου (συμπεριλαμβανομένου του στοιχήματος), τα οποία στο εξής υπάγονται σε ένα εποπτικό, ρυθμιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο με σαφείς κανόνες και όρους λειτουργίας. Μεταξύ άλλων, στο Ν. 4002/2011 ρυθμίζονται τα ακόλουθα θέματα:
• Ιδρύεται ενιαία εποπτική αρχή για τα παίγνια, η «Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων» (Ε.Ε.Ε.Π.) (ως διάδοχος της ήδη υπάρχουσας Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών του Ν. 3229/2004), η οποία θα είναι αρμόδια για την αδειοδότηση, πιστοποίηση, εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς του συνόλου των παιγνίων.
Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση στην Ε.Ε.Ε.Π.
«Συμβουλευτή Επιτροπή Παιγνίων», που θα έχει ως μέλη εκπροσώπους των κύριων φορέων της αγοράς παιγνίων και των φορέων προώθησε του «υπεύθυνου παιχνιδιού», με αρμοδιότητες εισηγητή και γνωμοδοτώ για τις κανονιστικές αποφάσεις και τα μέτρα που θα λαμβάνει η Ε.Ε.Ε.Π.
• Προβλέπεται η έκδοση με Π.Δ. (με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν προτάσεως Ε.Ε.Ε.Π.) ενός Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων, με τον οποίο θα ρυθμίζονται αναλυτικότερα όλα τα ζητήματα που θίγονται στο Νόμο 4002/2011 και αφορούν στην αγορά παιγνίων.
Σημειωτέον ότι αρχικά προβλεπόταν στο σχετικό νομοσχέδιο επιπλέον η έκδοση ενός Κώδικα Δεοντολογίας Παιγνίων, με τον οποίο θα ρυθμίζονταν ειδικότερα τα ζητήματα εμπορία επικοινωνίας και διαφήμισης των παιγνίων, ωστόσο στην τελική ψηφισθείσα μορφή του νομοσχεδίου η πρόβλεψη απαλείφθηκε και αντ’ αυτού προβλέφθηκε να συμπεριληφθεί η ρύθμιση των ζητημάτων στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.
• Τίθεται ο γενικός Κανόνας ότι για τη διαγωγή και εκμετάλλευση, τυχερών ή μη, παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω Διαδικτύου απαιτείται η λήψη σχετικής άδειας από την Ε.Ε.Ε.Π. Για κάθε επιμέρους κατηγορία παιγνίων προβλέπονται διάφοροι ειδικότεροι περιορισμοί. Πιο συγκεκριμένα:
• Η διεξαγωγή τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων επιτρέπεται μεν μόνο μετά τη λήψη σχετικής άδειας ωστόσο είναι ελεύθερη, υπό την έννοια ότι δεν προβλέπεται περιορισμένος αριθμός αδειών.
Ως προς τη διενέργεια τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα προβλέπεται η έκδοση μιας και μοναδικής άδειας δεκαετούς διάρκειας η οποία θα χορηγηθεί έναντι τιμήματος στην 0ΠΑΠ ΑΕ για σύνολο 35.000 παιγνιομηχανημάτων, από τα οποία τα 16.500 η 0ΠΑΠ ΑΕ θα τα εκμεταλλεύεται η ίδια μέσω των πρακτορείων της ενώ τα υπόλοιπα 18.500 πρακτορεία 4-10 παραχωρησιούχοι, στους οποίους η 0ΠΑΠ ΑΕ θα παραχωρήσει το δικαίωμα εγκατάστασης και εκμετάλλευσης μετά από προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, το δε αντάλλαγμα θα καταβάλλεται από τους παραχωρησιούχους στην 0ΠΑΠ ΑΕ, η οποία θα παραμένει νόμιμος δικαιούχος της μοναδικής άδειας .
Οι προβλεπόμενες στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου προϋποθέσει συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό απαλείφθηκαν, και τελικά προβλέθηκε ότι οι σχετικοί όροι θα καθορίζονται ελεύθερα στην προκήρυξη του διαγωνισμού κι απλά θα εγκρίνονται από την Ε.Ε.Ε.Π.
Ο διαδικτυακός τζόγος
Για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου προβλέπεται η προκήρυξη απροσδιόριστου αριθμού αδειών (αρχικά στο νομοσχέδιο γινόταν ρητή αναφορά σε 15-50 άδειες με πενταετή διάρκεια μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.
0 ακριβής αριθμός των αδειών θα προσδιοριστεί με την Υπουργική Απόφαση που θα προκηρύσσει το διαγωνισμό και δεν θα επιτρέπεται προκήρυξη νέων αδειών πριν από την πάροδο πενταετίας από τη δημοσίευση του νόμου. Προβλέπονται διάφορες προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό, όπως π.χ. η υποχρεωτική νόμιμη μορφή της κεφαλαιουχικής εταιρείας με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ, η κατάθεση εγγυητικής επιστολής 100.000 ευρώ και η χρήση αποκλειστικά ιστοτόπων με κατάληξη .gr. Προβλέπεται επίσης ως υποχρεωτική η πληρωμή τόσο των ποσών συμμετοχής όσο και των κερδών από συμμετοχή σε τυχερά παίγνια μέσω του Διαδικτύου, αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα χωρίς τη μεσολάβηση άλλων τρίτων.
Ο ρόλος του ΕΣΡ
Ειδικά για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από τηλεοπτικά μέσα καθορίζεται ως αναγκαία η λήψη άδειας από την Ε.Ε.Ε.Π., εν προκειμένω κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Ε.Σ.Ρ., αλλά οι ειδικότερες προϋποθέσεις αδειοδότησης προβλέπεται να περιέχονται στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.
• Προβλέπεται η διαρκής διασύνδεση και ηλεκτρονική online παρακολούθηση όλων των μορφών παιγνίων και όλων των παιγνιομηχανημάτων και ιστοτόπων με ένα κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου.
• Καθορίζονται όροι και διαδικασίες πιστοποίησης των παιγνίων, των παιγνιομηχανημάτων και των καταστημάτων διεξαγωγής παιγνίων.
• Προβλέπονται παράβολα για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς διοικητικά τέλη εκκίνησης και λειτουργίας και συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα για όλα τα τυχερά παίγνια σε ποσοστό 30% επί των μεικτών κερδών, καθώς και τρόπος 10% στα κέρδη των παικτών.
• Απαριθμείται μια σειρά από εξαιρετικά αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για πληθώρα εμπλεκομένων (παρόχους υπηρεσιών παιγνίων, παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου στους πρώτους παίκτες διαφημιστές πιστωτικά ιδρύματα κ.α.) σε περίπτωση παράβασης των όρων του νόμου, των σχετικών κανονιστικών αποφάσεων και των αδειών.
Προστασία ανηλίκων
Περιλαμβάνονται διάφοροι «Κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού» για την προστασία των παικτών, των ανηλίκων ιδιαίτερα, και της κοινωνίας γενικά. Μεταξύ άλλων:
• Απαγορεύεται η συμμετοχή ατόμων που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους σε τυχερά παίγνια.
• Ορίζεται ανώτατο όριο συμμετοχής στα παίγνια με παιγνιομηχανήματα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 ευρώ.
• Το ελάχιστα αποδιδόμενο ποσοστό κέρδους σε όλα τα τυχερά παίγνια ορίζεται σε 80%.
• Απαγορεύεται η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων με πίστωση.
• Απαγορεύεται το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παίγνιο.
• Προβλέπεται η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία, οι περιορισμοί που θέλει ο ίδιος να θέσει στον εαυτό του και οι χρηματικές ροές.
Η γνωμοδότηση των νομικών για τη Διαφήμιση
Ειδικά ως προς τη διαφήμιση των νόμιμα διεξαγόμενων υπηρεσιών διεξαγωγής παιγνίων, προβλέπεται στο ειδικά ως προς τη διαφήμιση των νόμιμα διεξαγόμενων υπηρεσιών διεξαγωγής παιγνίων, προβλέπεται στο άρθρο 29 παρ. 4 και στο άρθρο 35 του νόμου ότι αυτή θα υπόκειται σε περιορισμούς και θα διέπεται υπό συγκεκριμένους όρους οι οποίοι θα περιέχονται στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων (και όχι στον αρχικά προβλεπόμενο στο νομοσχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας).
Ήδη όμως στα εδάφια του νόμου παρατίθενται συνοπτικά κάποιες γενικές αρχές για την εμπορική επικοινωνία και τη διαφήμιση, με επίκεντρο την ανάγκη περιορισμού τους στον σκοπό της κατεύθυνσης των καταναλωτών προς τα ελεγχόμενα δίκτυα παιγνίων, την αποτροπή ενίσχυσης της φυσικής ροπής των καταναλωτών προς το παίγνιο και την εν γένει προστασία των καταναλωτών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράγραφος 4 του άρθρου 35, η οποία καθιερώνει με τρόπο απόλυτο την απαγόρευση κάθε διαφημιστικής δραστηριότητας που αφορά τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από μη αδειοδοτημένους στην Ελλάδα παρόχους μέχρι να εκδοθεί ο Κανονισμός Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων. Παράλληλα, αξίζει, να αναφερθεί και η παράγραφος 12 του άρθρο 50 (που προστέθηκε λίγο πριν από την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου), στην οποία επιχειρείται η μερική ρύθμιση της μεταβατικής περιόδου μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου, με την πρόβλεψη ότι εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου και κατέχουν σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, μπορούν να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών στη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που διέπουν το διαδικτυακό στοίχημα και τη χορήγηση των σχετικών αδειών, εφόσον υπαχθούν αμέσου και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς των άρθρων 45 έως 50 του νόμου αυτού, αναδρομικά στο πλαίσιο του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος δηλ. μέχρι και το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Εν προκειμένω τίθεται το ζήτημα κατά πόσον η διαφήμιση, κατά τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νόμου, εταιρειών που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορεί ερμηνευτικά να κριθεί ως νόμιμη, παρά το γράμμα της παρ. 4 του άρθρου 35, που επιτρέπει στη μεταβατική περίοδο μέχρι την ψήφιση του Κώδικα Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων μόνο τη διαφήμιση παιγνίων διεξαγόμενων με άδεια που εκδόθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία. Σημαντικό είναι, τέλος το άρθρο 52, που ρυθμίζει τις ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες του νέου θεσμικού πλαισίου για τα παίγνια και περιέχει ειδική διάταξη (παρ. 2) που αφορά συγκεκριμένα τη διαφήμιση των τυχερών παιγνίων, προβλέποντας μάλιστα εξαιρετικά αυστηρές ποινές (ποινή φυλάκισα τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή από 100.000 έως 200.000 ευρώ) για διαφημιστές και διαφημιζόμενους που προβαίνουν σε εμπορική επικοινωνία για τυχερά παίγνια, τα οποία διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια.
Διαβάστε το άρθρο «ΤΖΟΓΟΣ ,ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ» στην πηγή: ADBUSINESS