Σε ανοδική πορεία βρίσκεται κάθε χρόνο ο τζίρος που κάνουν οι στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα. Για το 2017 το ποσό μέσω του online betting για τις 24 εταιρίες που έχουν λάβει προσωρινό ΑΦΜ για να διεξάγουν στοίχημα μέσω διαδικτύου, έφτασε τα 5,3 δις ευρώ. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το 2016, η αύξηση ήταν κατά 5,1%. Όλα αυτά σε μια χώρα που εξακολουθεί να βιώνει σκληρά την οικονομική κρίση, παρά την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια.
Ακόμη πιο σημαντικό σε αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι το ότι οι στοιχηματικές εταιρίες παρουσίασαν άνοδο 30% στα μικτά έσοδά τους. Γι’ αυτό εμφανίστηκε και άμεση άνοδος στη φορολογία των παιχνιδιών.
Το κράτος έβαλε στα ταμεία του περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ποσό που αγνοούσε επί μία δωδεκαετία, όταν το διαδικτυακό στοίχημα είχε ήδη εισχωρήσει στην ελληνική πραγματικότητα. Από το 2000 έως το 2012, που δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο και δεν είχαν βγει οι απαραίτητες αδειδοτήσεις, τα έσοδα από φόρους ήταν μηδενικά.
Τα στοιχεία της ΕΕΕΠ και τα 11,3 δις για το 2017
Τα νούμερα για τον τζίρο του 2017 παίρνουν μεγαλύτερη αξία, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις επίσημες εκθέσεις της ΕΕΕΠ. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ο τζίρος ΣΥΝΟΛΙΚΑ από την αγορά τυχερών παιχνιδιών για το 2015 ήταν 5,7 δις ευρώ.
Το 2016 το ποσό έγινε 10,8 δις ευρώ και για το 2017, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο τζίρος έφτασε τα 11,3 δις ευρώ! Στα συγκεκριμένα νούμερα τη μεγαλύτερη διαφορά την έκαναν οι διαδικτυακοί πάροχοι, με άνοδο της τάξεως του 4,7%. Ούτε ο ΟΠΑΠ (+4.3%), ούτε τα καζίνο (+0,3%) είχαν τέτοια άνοδο. Οι στοιχηματικές εταιρίες είναι πλέον η σημαντικότερη αγορά στον τομέα του τζόγου σε όλη την Ελλάδα. Και τα επόμενα χρόνια θα τζιράρουν ακόμη περισσότερο.
Οι κορυφαίες εταιρίες
Ακόμη και τώρα όμως που άλλαξε το τοπίο, τα 100 εκατ. ευρώ σε φόρους είναι λίγα μπροστά στον τζίρο που κάνουν κάθε χρόνο οι στοιχηματικές εταιρίες. Οι δύο πάντως που είχαν τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα για το 2017, αναμένεται να παρουσιάσουν εντυπωσιακή άνοδο και το 2018. H μία είναι η Malta Gaming Services (stoiximan.gr) και η άλλη η B2B Gaming Services Malta (betshop.gr). Ο προφανής λόγος ήταν η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, πάνω στην οποία παίζονται τεράστια ποσά κάθε τέσσερα χρόνια.
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τις εταιρίες ώστε να αποκαλύπτουν κάθε χρόνο επίσημα τα οικονομικά τους στοιχεία. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως δέλεαρ την προσφορά άδειας για την επόμενη αδειoδοτική διαδικασία.
Το νέο νομοσχέδιο
Φυσικά τα πάντα είναι πλέον στον αέρα, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι ρευστά. Το νέο νομοσχέδιο που συζητείται εδώ και καιρό, κάνει λόγο για εγγυητική ενός ποσού άνω των 4.000.000€ ή ακόμη 5.000.000€. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι άγνωστο ποιες εταιρίες που διεξάγουν στοίχημα μέσω διαδικτύου θα αντέξουν να μείνουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον υπάρξουν εξελίξεις (που θα υπάρξουν), θα υπάρχουν και επιπτώσεις. Για άλλους θετικές και για άλλους αρνητικές. Από τη μία θα βρεθούν εταιρείες που θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν. Από την άλλη όμως, ένα σταθερό και συγκεκριμένο πλαίσιο, δύναται να προσελκύσει μεγάλα ονόματα στη χώρα μας. Όλα αυτά πάντα σε συνάρτηση με τη φορολογία.
Καλοί οι τζίροι, αλλά ο φόρος παραμονεύει
Είναι δεδομένο ότι σε σχέση με άλλα κράτη η φορολογία στη χώρα μας στην οποία υπόκεινται οι εταιρείες είναι μεγάλη. Ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 30% είναι ανασταλτικός παράγοντας για επένδυση. Από την άλλη, οι τζίροι ανεβαίνουν κι αυτό κάτι σημαίνει. Σε μία χώρα μαστίζεται από την κρίση, ο τζόγος ακμάζει. Καλό θα ήταν και το πρώτο να σταματήσει και το δεύτερο να μπει σε ένα ακόμη πιο υγιές και πάντα νόμιμο πλαίσιο. Μεγάλοι τζίροι, σωστή φορολόγηση, σημαίνει έσοδα για το κράτος και προστατευμένος καταναλωτής.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : ” Ο τζίρος των εταιριών για Στοίχημα στην Ελλάδα ” στην πηγή : https://www.pentapostagma.gr/