Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Το «στοίχημα» για έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ

Το «στοίχημα» για έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ

από
Μόνο 3 λεπτά

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων χωρίς άλλες παρατάσεις δηλώνουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ και τα πρώτα δείγματα θα δοθούν με τις διαγωνιστικές διαδικασίες για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ ? ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Σήμερα το απόγευμα, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΠΑΠ και ο Σταύρος Σταυρίδης, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, στο περιθώριο της 17ης συζήτησης στρογγύλης τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση του Economist, είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση. Νωρίτερα, από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Σταυρίδης είχε τονίσει ότι στο τέλος του μήνα θα γίνει, βάσει του προγραμματισμού, και η κατάθεση των προσφορών για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου τόνισε ότι «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή λόγους να αλλάξουμε το σχέδιο, άρα πηγαίνουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ φέτος». Την ίδια ώρα, σημείωσε πάντως ότι είναι «προς επίλυση θέματα κρατικής βοήθειας στα λιμάνια και τη ΔΕΣΦΑ» κάτι που αναμένεται να βοηθήσει να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και των δύο.

Από τις ιδιωτικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, το Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει έσοδα της τάξεως άνω των 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Σταυρίδης απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος των προσφορών που αναμένει για το 33% ΟΠΑΠ, σημειώνοντας με ολίγη δόση χιούμορ ότι «έρχεται μία τράτα και φέρνει καλή ψαριά», υπονοώντας ουσιαστικά ότι ευελπιστεί πως οι προσφορές θα είναι ικανοποιητικές.

Νέα proJect
Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου του Economist, έκανε αναφορά πέραν των ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως και στα λιμάνια και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Αξιοσημείωτη είναι πάντως η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση από το ακροατήριο σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του Ελληνικού και τις εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν. «Ορισμένα πράγματα όπως είναι το Ελληνικό έχουν τελειώσει. Προχωράμε ως έχει. Αν καθίσουμε να το συζητήσουμε ξανά όπως στο παρελθόν, δεν θα πάρουμε πάλι καμία απόφαση» ήταν η -σε αρκετά έντονο ύφος- απάντηση του.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο κ. Σταυρίδης άσκησε δριμεία κριτική σε όσους αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις.

«Το όχι στις ιδιωτικοποιήσεις οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση και ύφεση» ήταν η αιχμηρή δήλωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι «η ισοπέδωση μισθών και εισοδημάτων και η βάρβαρη φορολογία είναι αποτέλεσμα τριών ετών απροθυμίας και αδυναμίας να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, σε ιδιωτικοποιήσεις και σε εξορθολογισμό».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήρισε ως λάθος ότι το προηγούμενο διάστημα οι ιδιωτικοποιήσεις συνδέθηκε με το δημοσιονομικό και όχι με το αναπτυξιακό σκέλος.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, δημιουργία πλούτου και επομένως έσοδα για το κράτος» επεσήμανε ο κ. Σταυρίδης, προσθέτοντας πως χρειαζόμαστε μεγάλες, ξένες επενδύσεις. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε πως μπορούμε να γίνουμε «παγκόσμιοι πρωταθλητές» στην ανάπτυξη και ο στόχος του ταμείου είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας, μεγιστοποιώντας τα τμήματα και «πραγματοποιώντας διαγωνισμούς με όρους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς που εμείς θα θέτουμε».

Στρατηγικοί επενδυτές
Λίγο νωρίτερα παρεμφερής άποψη με τον κ. Σταυρίδη για τη δημοσιονομική προσέγγιση των αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Ο τελευταίος υποστήριξε πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι στρατηγικοί και όχι βραχυπρόθεσμοι, όπως είναι, δηλαδή τα funds και γενικότερα ότι θα πρέπει να γίνεται μία περισσότερο μακροχρόνια προσέγγιση των επενδύσεων. Επίσης, προέβη στην εκτίμηση ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποελληνοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς οι επιχειρηματίες αναζητούν κεφάλαια στο εξωτερικό, ενώ είναι πανάκριβη για τους μετόχους των εταιρειών τους η χρηματοδότηση μέσω του χρηματιστηρίου».

Διαβάστε το άρθρο  «Το «στοίχημα» για έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ από ΟΠΑΠ – ΔΕΠΑ», Του Δημήτρη Μαλλά στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ