Ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση Το παρασκήνιο των λαχείων και το ρίσκο του ΤΑΙΠΕΔ Σε ΟΠΑΠΑκύρωση
– Intralot – Scientific Games εκχωρήθηκε η άδεια διαχείρισης ψα δώδεκα χρόνια Τι εισπράττει το κράτος από την εκχώρηση της άδειας 1,5 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα στο Δημόσιο σε βάθος 12ετίας
Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ εφτέ σε ό,τι αφορά τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις έκανε το ΤΑΙΠΕΔ με την εκχώρηση της άδειας διαχείρισης των κρατικών λαχείων για 12 χρόνια στην κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Scientific Games και Intralot.
Άμεσα το Δημόσιο εισπράττει 190 εκατ. ευρώ και η κοινοπραξία εγγυάται μίνιμουμ φόρους 580 εκατ. ευρώ για τη δωδεκαετία, που στο σύνολο τους θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Ενδεχομένως τα 580 εκατ. ευρώ το Δημόσιο να μπορεί να τα εισπράξει άμεσα αν τα τιτλοποιήσει και έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες για να τους εκχωρήσει την απαίτηση.
Παράλληλα, στη δωδεκαετία το Δημόσιο θα ωφεληθεί με 170 εκατ. ευρώ, αφού θα λαμβάνει αυτό τα ανείσπρακτα κέρδη των παικτών και κατά 130 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που επίσης θα καταβάλλονται στο σύνολο τους αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο. Αθροιστικά το Δημόσιο από την εκχώρηση της άδειας θα λάβει καθαρά 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Και όλα αυτά από μία φθίνουσα δραστηριότητα, αφού πριν από τρία χρόνια η διεύθυνση κρατικών λαχείων είχε έσοδα 380 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 δεν θα ξεπεράσουν τα 230 εκατ. ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε να αυξήσει το εφάπαξ τίμημα από 125 εκατ.ευρώ σε 190 εκατ. ευρώ, παίρνοντας όμως ένα σημαντικό ρίσκο που τελικά του βγήκε.
Τα λαχεία επειδή δεν έχουν εγγυημένες ταμειακές ροές δεν προσέλκυσαν funds με απεριόριστα κεφάλαια, αλλά στρατηγικούς επενδυτές, δηλαδή παίκτες από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών οι οποίοι όμως ταυτόχρονα συμμετέχουν σε πολλούς διαγωνισμούς ανά την υφήλιο και μετράνε και το τελευταίο ευρώ όταν πρόκειται να αναλάβουν μια δουλειά, πόσο μάλλον όταν αυτό το ευρώ τις περισσότερες φορές είναι δανεικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάδοχος κοινοπραξία, μαζί με τη Lottomatica που αποχώρησε, αποτελείται από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κλάδο παγκοσμίως, οι οποίοι λόγω της έλλειψης τραπεζικής ρευστότητας υποχρεώθηκαν να συμμαχήσουν, ενώ αν ο διαγωνισμός γινόταν π.χ. το 2006 ο καθένας θα είχε κατέβει μόνος του.
■ Το εφάπαξ τίμημα Αρχικά η κοινοπραξία προσέφερε 125 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά το εφάπαξ τίμημα. Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτιωμένη προσφορά και μάλιστα γνωστοποίησε ότι δεν θα κάνει αποδεκτή προσφορά κάτω από 190 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ αποτίμηση από ανεξάρτητο αποτιμητή (Deloitte) που έκανε λόγο για εύλογο τίμημα ύψους 145 εκατ. ευρώ, κάτι που η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν υιοθέτησε.
Η Lottomatica που συμμετείχε από την αρχή στην κοινοπραξία είχε θέσει ως ανώτατο όριο προσφοράς τα 150 εκατ. ευρώ και είχε γνωστοποιήσει στα υπόλοιπα μέρη ότι αν τους υποχρέωναν σε μεγαλύτερη προσφορά θα αποχωρούσε. Τα άλλα τρία μέρη της κοινοπραξίας βρέθηκαν σε δίλημμα, καθώς ήθελαν τη δουλειά, αλλά θα έπρεπε να βάλουν περισσότερα λεφτά αναλογικά.
Εκεί ήταν και το ρίσκο του ΤΑΙΠΕΔ που ζήτησε περισσότερα χρήματα με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ο διαγωνισμός, αφού θα έφευγε ένας σημαντικός παίκτης της κοινοπραξίας.
Τελικά ο ΟΠΑΠ έχοντας και τη μεγαλύτερη ρευστότητα έβαλε πλάτη, ανέλαβε το ποσοστό της ιταλικής εταιρείας (προφανώς με κυβερνητική εντολή) και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο η προσφορά ανέβηκε στα 190 εκατ. ευρώ και έκλεισε το deal.
Γιατί αποχώρησε η Lottomatica
■ Η διοίκηση της ιταλικής Lottomatica είχε θέσει ως ανώτατο όριο επένδυσης για τα κρατικά λαχεία τα 49,5 εκατ. ευρώ (το 33% των 150 εκατ. ευρώ που θεωρούσε ως εύλογο τίμημα καταβολής από το σύνολο της κοινοπραξίας για να κυρωθεί ο διαγωνισμός). Με τα 190 εκατ.ευρώ του τελικού τιμήματος η Lottomatica αν έμενε στην κοινοπραξία θα έπρεπε να καταβάλει 62,7 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά έκανε πίσω για 13,2 εκατ.
ευρώ όταν τα μεικτά κέρδη των κρατικών λαχείων – όπως εκτιμούν τόσο από την κοινοπραξία όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ – στη δωδεκαετία με την προσθήκη του Στιγμιαίου Λαχείου (Ξυστό) Θα προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ.
■ Η διοίκηση της Lottomatica δεν ήθελε να έχει μεγάλη έκθεση σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς διατηρεί μεγάλο δανεισμό και η γεωγραφική εξάπλωση των δραστηριοτήτων της περνά από το «μικροσκόπιο» των δανειστών. Πάνω από το 75% των κερδών της προέρχεται από την Ιταλία. Προτεραιότητα της Lottomatica αυτή την περίοδο είναι ο διαγωνισμός για τη λοταρία στην Ιρλανδία, όπου η θυγατρική της CTech έχει ήδη συνεργασία.
Τώρα με τα 190 εκατ.ευρώ ο ΟΠΑΠ με ποσοστό 67% θα καταβάλει 127,3 εκατ. και από 31,35 εκατ. ευρώ κάθε μία από τις Scientific Games και Intralot.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης. Η σύμβαση παραχώρησης θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2013.0 νέος παραχωρησιούχος θα αρχίσει να λειτουργεί τα κρατικά λαχεία έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.
Διαβάστε το άρθρο «Το παρασκήνιο των λαχείων και το ρίσκο του ΤΑΙΠΕΔ!» στην πηγή: ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ