Στην Ελλάδα μάθαμε αρχικά το παράνομο στοίχημα ως το «στοίχημα των καφενείων».Κάποιος που είχε ένα κεφάλαιο (π.χ. 10.000 ευρώ), τύπωνε ένα δικό του κουπόνι με αποδόσεις και το μοίραζε σε φίλους και γνωστούς, πάντοτε με την απαιτούμενη εχεμύθεια.
Ευδοκιμεί ακόμα στις μέρες μας, αν και πλέον είναι ο τρόπος στοιχηματισμού νια όσους δεν έχουν ιδέα από τις ευκολίες που παρέχει το Internet ή θέλουν να στοιχηματίσουν σε κάτι που δεν παρέχεται από τον ΟΠΑΠ, όπως νια παράδειγμα σε έναν και μόνο αγώνα που δεν προσφέρεται ως «μονός αποδεκτός» στο Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ.
Ακόμη και σε κάποια πρακτορεία του ΟΠΑΠ υπάρχουν διαχειριστές που λειτουργούν ταυτόχρονα και ως «παράνομοι μπουκ» προσπαθώντας να αυξήσουν τα κέρδη τους. Είτε με ίδια κεφάλαια είτε λειτουργώντας ως μεσάζοντες μεγάλων γραφείων στοιχηματισμού του εξωτερικού, δέχονται πονταρίσματα τα οποία δεν προωθούν στις μηχανές του ΟΠΑΠ αλλά τα παίζουν online στις ξένες εταιρείες, λαμβάνοντας βεβαίως προμήθεια που αγγίζει το 5% του τζίρου.
Παράδεισος με… πλυντήριο
Τι κάνει όμως κάποιος που θέλει να στοιχηματίσει μεγάλα ποσά αποφεύγοντας τη φορολόγηση από τον ΟΠΑΠ ή τις υποψίες του κράτους ότι ξεπλένει χρήματα σε αγώνα που ενδέχεται να είναι και…
στημένος; Για εκείνους υπάρχει ο παράδεισος της Ασίας! Είναι πολλά τα παραδείγματα που έχουν καταγραφεί για ποσά μεγαλύτερα του 1 ή των 2 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά για έναν και μόνο αγώνα από στοιχηματικές εταιρείες της Μαλαισίας,
Η παγκόσμια βιομηχανία τυχερών παιγνίων παρουσιάζει μεικτά κέρδη περίπου 300 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος στην Ελλάδα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ του Χονγκ Κονγκ ή της Σιγκαπούρης που μεταφέρουν τα όποια κέρδη των παικτών σε «off shore» εταιρείες.
Ανώτατο όριο στοιχηματισμού δεν υπάρχει. Οποιος…
κατορθώσει να ανοίξει λογαριασμό στον παράδεισο του παράνομου τζόγου (απαιτείται παρουσία είτε του ίδιου του τζογαδόρου είτε νόμιμου εκπροσώπου του) μπορεί να ποντάρει όσα χρήματα θέλει και να αποκομίσει ανάλογα κέρδη. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες στοιχηματικές εταιρείες ανά τον κόσμο που έχουν ανώτατα όρια πονταρίσματος, τα οποία αυξάνονται ανάλογα με την… καθαρότητα της κάθε διοργάνωσης, στην αγορά της Ασίας ο τζογαδόρος μπορεί να παίξει ακόμη και ματς τοπικού πρωταθλήματος! Επιπλέον τα κέρδη είναι αφορολόγητα και «μαύρα», γεγονός το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον δέλεαρ.
Τα «ορφανά» 968 εμβάσματα Οσον αφορά πάντως τα καθ’ ημάς ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΔΟΕ τα οποία (όπως είχε καταγραφεί από τον ελληνικό Τύπο κατά τη διάρκεια του σκανδάλου με τους στημένους αγώνες) αφορούσαν 968 εμβάσματα που είχαν σταλεί από ελληνική τράπεζα προς χώρες της Ασίας με αντικείμενο τον παράνομο στοιχηματισμό.
Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια βιομηχανία τυχερών παιγνίων παρουσιάζει μεικτά κέρδη περίπου 300 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος στην Ελλάδα (που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια) ξεπερνά τα 2 δισ ευρώ τον χρόνο και κατά πολλούς φτάνει ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ – αφορολόγητα πάντα, νια να μην ξεχνιόμαστε -, την ώρα που το Πάμε Στοίχημα το 2011 είχε τζίρο 1,56 δια ευρώ!
Διαβάστε το άρθρο « Η Ελλάδα αναστέναζε αναστενάζει πλέον στο… Στοίχημα, στην πηγή: Βήμα της Κυριακής ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΚΑΣ