Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ με μια προσφορά.
Ελάχιστα λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων από τους υποψηφίους επενδυτές, στα χέρια των συμβούλων της αποκρατικοποίησης βρισκόταν μόνον η προσφορά της Emma Delta.
Αν και με μια μόνο συμμετοχή η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει, το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παραχώρηση δεν θα συγκέντρωνε το απαιτούμενο ενδιαφέρον, θα δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει τη τρωθείσα φήμη της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
Τελικώς, οι δύο προσφορές, της Emma Delta και της Third Point, μπορεί βέβαια να σώζουν τα προσχήματα, ωστόσο απέχει από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, τηρουμένου του αρχικού ενδιαφέροντος και του αριθμού των ενδιαφερόμενων. Για διαφορετικούς λόγους, ονόματα όπως η Intralot, η κινεζική Fosun, η BC Partners και η TPG επέλεξαν να μην διεκδικήσουν το μετοχικό έλεγχο του ΟΠΑΠ. Εάν θα προσδεθούν αργότερα στο «άρμα» του πλειοδότη ή εάν θα διεκδικήσουν ρόλο operator στον Οργανισμό, μένει να αποκαλυφθεί…
Ήδη από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα ονόματα των δύο διεκδικητών, άρχισαν να διακινούνται σενάρια και φημολογίες για τις μελλοντικές συμφωνίες που μπορεί να προκύψουν. Κύκλοι εγχώριου επιχειρηματικού ομίλου διατείνονταν πως υπάρχει πρόβλεψη να ενταχθεί στο ένα από τα δύο σχήματα με μειοψηφικό ποσοστό, ενώ άλλοι «έβλεπαν» συμπράξεις του αμερικανικού fund με γνωστό πάροχο τεχνολογίας για την αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Το τίμημα
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο τώρα για την κυβέρνηση αποτελεί το ύψος των οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν. Με βάση τη διαδικασία οι οικονομικές προσφορές θα αποσφραγιστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, θα γίνουν οι εισηγήσεις των συμβούλων και θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης. Εκτιμάται ότι την Παρασκευή ή στην αρχή της επόμενης εβδομάδας μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για το όνομα του πλειοδότη. Ακολουθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού.
Πάντως, οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις τοποθετούν τον πήχη χαμηλότερα από τους αρχικούς στόχους και, εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα απαιτηθούν αποτελεσματικοί χειρισμοί προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο. Κομβικό σημείο αποτελεί η έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή για την αξία της ΟΠΑΠ που έχει ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ζητούμενο, επίσης, αποτελεί και η στρατηγική του Third Point. To αμερικανικό mega-fund -η συμμετοχή του οποίου «παιζόταν» μέχρι την τελευταία στιγμή- κατήλθε αυτόνομα στο διαγωνισμό και μένει να φανεί ο βαθμός του ενδιαφέροντος του για τον Οργανισμό (δεδομένης και της ρήτρας που έχει τεθεί για την μεταπώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ). Ζήτημα κεφαλαίων δεν υφίσταται, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, με υπό διαχείριση πάγια ύψους 10,1 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2012. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία hedge fund (Third Point Hellenic Recovery Fund) που θα επικεντρώνεται στην αγορά assets στην Ελλάδα.
Στο στρατόπεδο της Emma Delta, η συμμετοχή της Lottomatica εξασφαλίζει την παρουσία ενός operator στο σχήμα στο οποίο πέραν του ομίλου Μελισσανίδη, μετέχει ο Jiri Smejc, εκ των βασικών μετόχων του τσέχικου fund PPF το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς και στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ μαζί με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ
Διαβάστε το άρθρο «Tι κρύβουν οι προσφορές για τον ΟΠΑΠ» Toυ Νίκου Χρυσικόπουλου στην πηγή: capital