(Ξένη δημοσίευση)- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ- ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (3 ΜΑΡΤΙΟΥ)
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
«Όσον αφορά στο άρθρο 17, για τον ΟΠΑΠ, να διευκρινίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα.
Με το άρθρο αυτό δεν φέρνουμε σήμερα κάτι καινούργιο, ούτε, πολύ περισσότερο, κάνουμε κάτι σε βάρος των πρακτόρων του ΟΠΑΠ. Από 1/7/2010 φορολογούνται και αυτοί με βάση τον λογιστικό προσδιορισμό, όπως και όλοι οι άλλοι επιτηδευματίες. Δεν είναι μισθωτοί ή δημόσιοι υπάλληλοι, για να μην τηρούν βιβλία – αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Παράλληλα, γνωρίζουμε πως δεν μπορούν να αποκρύψουν ακαθάριστα έσοδα, δηλαδή δεν μπορούν να αποκρύψουν τον τζίρο τους. Τα καθαρά τους κέρδη δεν μπορούν, πλέον, να υπολογίζονται τεκμαρτά γιατί αυτό δεν ισχύει για κανένα επιτηδευματία. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια εξειδικευμένη εξαίρεση από ένα γενικό κανόνα, έναν κανόνα που ισχύει για όλους -και αυτό είναι θέμα αρχής για το Υπουργείο Οικονομικών. Αναγνωρίζουμε, όμως, ότι υπάρχουν δαπάνες για τις οποίες δεν μπορούν να λάβουν αποδεικτικά στοιχεία, όπως ακυρώσεις δελτίων, λάθη των μηχανών, ομαδικά παιχνίδια κ.λπ., με αποτέλεσμα αυτό να τους δημιουργεί πρόβλημα. Συνεπώς, αυτό που κάνουμε με τη συγκεκριμένη διάταξη είναι να τους βοηθήσουμε, όχι να τους δημιουργήσουμε πρόβλημα. Γι’ αυτό και θεσμοθετούμε, με το νομοσχέδιο, ένα τεκμαρτό ποσοστό εξόδων 1,5% για τζίρο μέχρι 700.000 ευρώ, 1% από 701.000 ευρώ μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ και 0,5% από 1,5 εκατ. και πάνω μέχρι 34 εκατ. – 40 εκατ., δεν ξέρω ακριβώς πόσος είναι ο ανώτερος τζίρος που μπορεί να έχει ένα πρακτορείο. Αυτό τους διευκολύνει ουσιαστικά. Ακούσαμε τις προτάσεις που έγιναν από τους συναδέλφους, ιδιαίτερα τις προτάσεις των κ.κ. Μακρυπίδη και Κατρίνη, για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που κατά τη γνώμη τους πρέπει να γίνουν στα ποσοστά αυτά.»
Πήγή :ana.gr