Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τελεσίγραφο της τρόικας για μέτρα 22 δις ευρώ

Τελεσίγραφο της τρόικας για μέτρα 22 δις ευρώ

από
Μόνο 6 λεπτά

Δεν Θα δοθεί η επόμενη δόση του δανείου, αν δεν υπάρξει σαφές σχέδιο περικοπών Τελεσίγραφο προς το οικονομικό επιτελείο έχει στείλει η τρόικα ότι θα πρέπει να έχει ετοιμάσει εντός των προβλεπόμενων από το Μνημόνιο χρονοδιαγραμμάτων,

το πακέτο των μέτρων ύψους 22 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος την περίοδο 2012 – 2015.
Για την τρόικα η κατάρτιση ενός σαφούς, δεσμευτικού και ποσοτικοποιημένου σχεδίου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτική η απάντηση που έδωσε στέλεχος της τρόικας σε αρμόδιο παράγοντα του Γενικού Λογιστηρίου όταν του έθεσε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν  λάβει να ολοκληρώσει έγκαιρα την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της επόμενης τετραετίας. «Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει μισή δόση. Υπάρχει ή ολόκληρη ή καθόλου δόση».
Η στάση της τρόικας έχει σκληρύνει το τελευταίο διάστημα. Κατ’ αρχάς, γιατί εξαντλήθηκε η περίοδος ανοχής που δείχνει το ΔΝΤ κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής προγραμμάτων διάσωσης.
Δεύτερον, γιατί θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει επικίνδυνα τους ρυθμούς υλοποίησης του Μνημονίου. Οι παλινωδίες που καταγράφηκαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων αξιολογήσεων (τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο) με αποκορύφωμα την υπόθεση των 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, καθώς και η ολιγωρία, οι καθυστερήσεις και οι εκπτώσεις σε κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν ενισχύσει τις αμφιβολίες της τρόικας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να καταρτισθεί έως το τέλος Μαρτίου, να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ως τα μέσα Απριλίου και στη συνέχεια, αφού πάρει το πράσινο φως από την τρόικα, να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, μέχρι τις 15 Μαΐου.
Και μόνο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα αρκεί για να προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο. Οι υπουργοί, πάντως, οι οποίοι συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπέστησαν σοκ. Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχε σε αυτές τις συναντήσεις, «κάποιοι από αυτούς έδειχναν μόλις τώρα να συνειδητοποιούν το μέγεθος της προσαρμογής που πρέπει να επιτευχθεί».
Η αριθμητική που τους παρουσίασε ήταν απλή: Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 115 δισ. ευρώ. Τα έσοδα ανέρχονται σε 95 δισ. Εως το τέλος του 2015 η διαφορά πρέπει να μειωθεί, από 25 δισ. ευρώ σήμερα, σε 3 δισ. ευρώ. Η μείωση της διαφοράς πρέπει να επιτευχθεί κατά τα δύο τρίτα από περικοπή δαπανών (14,5 δισ. ευρώ) και κατά το ένα τρίτο από αύξηση των εσόδων. Ο καθένας πρέπει να συμβάλει, ανάλογα με τις δαπάνες που διαχειρίζονται το υπουργείο του και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς. Το κύριο βάρος πέφτει στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Αμυνας. Το υπουργείο Εργασίας για παράδειγμα και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς (μεταξύ των οποίων τα ασφαλιστικά Ταμεία) δαπανούν ετησίως 42 δισ. ευρώ, σχεδόν το 1/3 των συνολικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η συνεισφορά του στη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι ανάλογη.
Κάποιοι υπουργοί έδειξαν να καταλαβαίνουν και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν. Κάποιοι άλλοι, υποστήριξαν ότι περικοπές χωρίς ανάπτυξη είναι αδιέξοδο. «Μα η ανάπτυξη έχει συνυπολογιστεί. Αυτά τα μέτρα απαιτούνται πέραν της ανάπτυξης», απάντησε ο κ.
Παπακωνσταντίνου.
Από αυτή την εβδομάδα σε κάθε υπουργείο θα συγκροτηθεί μια ομάδα από στελέχη του, υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, ένα μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ειδικούς των πέντε ελεγκτικών εταιρειών που έχουν προσληφθεί από το Γενικό Λογιστήριο για να συμβάλουν στην αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών. Οι ομάδες αυτές θα μελετήσουν τις κατηγορίες των δαπανών (μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα, κοινωνικές μεταβιβάσεις κ. λπ.) και θα προτείνουν συγκεκριμένες περικοπές από κάθε κατηγορία, έως ότου φτάσουν στον μαγικό αριθμό των 22 δισ. ευρώ για την ερχόμενη τετραετία.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση για την τελική κατανομή των περικοπών από κάθε υπουργείο ή δράση, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν. Οπως έλεγε υπηρεσιακός παράγοντας του ΓΛΚ, μείωση μισθολογικού κόστους μπορεί να σημαίνει μείωση μισθών ή και μείωση προσωπικού. Η κυβέρνηση θα πρέπει’να επιλέξει μεταξύ των δύο ή και τα δύο.
Αμφιβάλλει η τρόικα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Μνημόνιο και σκληραίνει τη στάση της, απειλώντας με την επόμενη δόση του δανείου.
Αναζητώντας τη μέση λύση Το μήνυμα ότι η εξεύρεση μιας μέσης λύσης, μιας, δηλαδή, κοινά αποδεκτής ρύθμισης για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι εφικτή, έστειλε από το Ελσίνκι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «ήδη διαμορφώνονται εναλλακτικές προτάσεις, πολύ πιο ρεαλιστικές από χην αρχική». «Είμαστε σε κοινή προσπάθεια με πολλούς άλλους ηγέτες για την εξεύρεση μιας αληθινής διεξόδου, μιας αληθινής ευρωπαϊκής λύσης», προσέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι, εν τέλει, θα επιτευχθεί ένα ευρωπαϊκό consensus.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι, δηλώνοντας ότι αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν ένα Μνημόνιο και επιμένουν -τουλάχιστον η Ν.Δ.- στην πολιτική της χαμηλής φορολογίας και της ανάπτυξης. «Η Ιρλανδία το πράττει, ας γίνει επιτέλους και στην Ελλάδαχ,,σημείωσε ο κ.
Σαμαράς. Τη σύνοδο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς απασχόλησαν και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με τον κ. Σαμαρά να εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.
Το σχέδιο για την πρώτη διετία

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι επιτελείς του δεν έχουν και πολλά περιθώρια κινήσεων. Αν θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα του 2013 και του 2015, σε επίπεδο εσόδων, θα πρέπει να «επενδύσουν» στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, στην αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του ευρύτερου Δημοσίου και στις συμβάσεις • παραχώρησης, για να βρουν τα 15 δισ.
ευρώ που χρειάζονται έως το 2013. Κι αυτό θα κάνουν.
Σε δεύτερη φάση και όταν το κλίμα θα έχει βελτιωθεί στις αγορές, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τις συμμετοχές του κράτους σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ.
Μετά την ανακοίνωση, λοιπόν, των περίφημων 50 δισ. ευρώ έως το 2015 και αφού «καταλάγιασε» ο θόρυβος που προκλήθηκε γύρω από το θέμα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί τώρα στην κατάρτιση του σχεδίου για να επιτύχει τον πρώτο και κρισιμότερο στόχο: Τα 15 δισ. έως το 2013.
Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση των ακινήτων είναι το «νούμερο ένα» ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Πιθανότατα εντός της εβδομάδα5 να ανακοινωθούν οι σύμβουλοι του Δημοσίου για το project του Ελληνικού. Οι συζητήσεις σε διακρατικό επίπεδο με το Κατάρ συνεχίζονται και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προκύψει συμφωνία για επενδύσεις ύψους 5 έως 7 δισ. ευρώ.
Επίσης, υπάρχουν ακόμα 13 ακίνητα που έχουν ήδη επιλεγεί προς αξιοποίηση και θεωρούνται ως η πρώτη «μαγιά» μαζί με το Ελληνικό. Από εκεί και πέρα, το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν οι σύμβουλοι που θα δημιουργήσουν το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του Δημοσίου σε δύο στάδια. Τον Ιούνιο Θα είναι έτοιμο το πρώτο μέρος και τον Δεκέμβριο το δεύτερο. Το όφελος που μπορεί να προκύψει από το σύνολο των ακινήτων είναι ακόμα άγνωστο.

Για φέτος προβλέπεται:

1. Η πώληση του Καζίνο της Πάρνηθας με προσδοκώμενο όφελος 120 -150 εκατ. ευρώ.
2. Η χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή* Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται Η αξιοποίηση των ακινήτων είναι το «νούμερο ένα» ζητούμενο για την επίτευξη του στόχου έως το 2013.
να προσλάβει συμβούλους για να αποτιμήσουν το όφελος, που εκτιμάται αυτή τη στιγμή σε τουλάχιστον 200 – 300 εκατ. ευρώ.
3. Το τρίτο τρίμηνο προβλέπεται η αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με τη διάθεση έως και 65% του μετοχικού κεφαλαίου τους. Πρόβλεψη για έσοδα δεν υπάρχει. Φαίνεται, όμως, να υπάρχει ενδιαφέρον από την αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει επίσημη μορφή.
4. Η μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων. Θα επιδιωχθεί η προείσπραξη εσόδων για περίοδο που μπορεί να φτάσει και τα 25 χρόνια. Με αντίστοιχο τρόπο αναμένεται να κινηθεί το υπουργείο και για τα μελλοντικά έσοδα από τους αυτοκινητόδρομους και τον ορυκτό πλούτο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι φέτος.
5. Η πώληση του 30% της ΔΕΠΑ, με τα έσοδα να εκτιμώνται σε 170 – 220 εκατ. ευρώ.
6. Η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
7. Η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού πρώτα εξυγιανθεί οικονομικά. Το όφελος θα είναι της τάξης των 10 – 35 εκατ. ευρώ.
8. Η σύναψη σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
9. Η αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων. Μία διαδικασία που μπορεί να αποδώσει περί τα 250 – 300 εκατ. ευρώ.
10. Η ανανέωση των αδειών που έχει ο ΟΠΑΠ.

Επίσης, στα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων Θα περιληφθούν και εκείνα από τα τυχερά παιχνίδια.
Πέραν αυτών που θα πρέπει να γίνουν φέτος, η κυβέρνηση ετοιμάζει και σχέδιο αξιοποίησης των 12 λιμένων και των περίπου 900 μαρινών της χώρας, αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων. Από όλα τα παραπάνω προσδοκώμενα έσοδα γίνεται αντιληπτό ότι εάν δεν προχωρήσει η εκτεταμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τα 15 δισ. ευρώ δεν θα βρεθούν εύκολα έως το 2013.
Στο απώτερο μέλλον και με την κυβέρνηση να εξετάζει «συντηρητικά και προσεκτικά» τις περιπτώσεις αυτές, θα εξετασθεί και η αξιοποίηση των κρατικών τραπεζών (Τ. Τ., ΑΤΕ, Τράπεζα Αττικής και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), αλλά και επιχειρήσεων όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι αστικές συγκοινωνίες, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κ. λπ.

Πηγή :Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ