Σε αναμμένα κάρβουνα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, του ΟΔΙΕ και των Κρατικών Λαχείων.
Και τώρα τρέχουμε… Σε αυτή την πρόταση περικλείεται όλο το σκηνικό σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ και Κρατικών Λαχείων. Η πίεση της τρόικας για άμεσα αποτελέσματα έχει αναγκάσει όλους τους ανθρώπους του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ώστε έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να έχουν προχωρήσει και να αποδείξουν στους δανειστές μας ότι όλα λειτουργούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί και αναφέρονται στο Μνημόνιο 2.
Στις ημέρες που υπολείπονται έως το τέλος Μαρτίου, το Ταμείο θα πρέπει να έχει προκηρύξει χους διαγωνισμούς για την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΠΑΠ, τον ΟΔΙΕ, αλλά και να έχουν προχωρήσει οι δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό του Ξυστό και των Κρατικών Λαχείων.
Με βάση τα συμφωνηθέντα, ήδη το Ταμείο είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων στον διαγωνισμό με ία Κρατικά Λαχεία, ενώ για ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά οι ημερομηνίες είναι στο όριο.
Η αρχή θα γίνει με τον ΟΠΑΠ και από το Ταμείο ισχυρίζονται πως τελικά ο διαγωνισμός θα είναι στον «αέρα» τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Στο Ταμείο έχει μεταφερθεί το 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, ενώ το κράτος θα διατηρήσει τελικά ένα ποσοστό που θα είναι λίγο μεγαλύτερο του 5%. Φυσικά, αυτός που θα αποκτήσει το 29% θα έχει και το μάνατζμεντ της εισηγμένη εταιρείας. Η Capital κατέχει το 11,54% και η Fidelity άλλο ένα 5%. Το υπόλοιπο ποσοστό το έχουν οι λεγόμενοι μικρομέτοχοι.
Πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν για το ποιοι θα είναι 29% που πουλάει το κράτος, καθώς ο ΟΠΑΠ θεωρείται «φιλέτο». Ειδικά τώρα που έχει αποκτήσει την άδεια για το μονοπώλιο για άλλα δέκα χρόνια, έχει στη διάθεσή του τα VTLs, είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει μαζί με τους συμμάχους του το Ξυστό και τα Κρατικά Λαχεία, ενώ είναι σε εξέλιξη η επέκτασή του στο διαδίκτυο.
Διαθέτει, δηλαδή, μια προίκα που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα του αποφέρει μεγάλα κέρδη το επόμενο διάστημα. Οπότε ο επίδοξος αγοραστής κάνει μία επένδυση, η οποία είναι σίγουρο ότι θα του αποδώσει τα μέγιστα.
Αυτό που μένει είναι να δούμε εάν τελικά οι επίδοξοι μνηστήρες θα κατέλθουν στον διαγωνισμό μόνοι τους ή θα προτιμήσουν σχήματα κατά το πρότυπο των Κρατικών Λαχείων, καθώς τα ποσά που απαιτούνται είναι σημαντικά και αυτή την περίοδο όχι μόνο δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Βέβαια, εντύπωση προκαλεί ότι ενώ ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ θα δημοσιευθεί σε περίπου 10 ημέρες εκκρεμούν οι προσφυγές Ευρωπαίων ανταγωνιστών του (από τον χώρο του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού) για τη διαδικασία παράτασης κατά 10 χρόνια του μονοπωλίου και την παραχώρηση των 35.000 παιγνιδομηχανών (VLTs).’Hδn η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει με επιστολή που απεστάλη στα τέλη Ιανουαρίου να εξηγηθούν οι λόγοι για τις απευθείας αναθέσεις στον ΟΠΑΠ, όπως και για ποιον λόγο δεν υπήρξαν διαδικασίες ανοιχτού διαγωνισμού.
Για τα παιγνιομηχανήματα η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις για τον βαθμό που θεωρούνται νέα παιχνίδια στην αγορά, αλλά και για τη συμβατότητά τους με τους «κουλοχέρηδες» των καζίνο.
Τα λαχεία
Σε ό,τι αφορά την άδεια του Ξυστό και των Κρατικών Λαχείων, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασε ένα σκήμα στο οποίο συμμετείχαν η αμερικανική Scientific Games, π ιταλική Lottomatica (ελέγχει την επίσης αμερικανική CTech) και η Intralot (με τον ΟΠΑΠ στο ίδιο σχήμα). Το «οικουμενικό» σχήμα ανταγωνίζεται την αυστριακή λοταρία (Osterreichische Lot terien Gesellschaft m.b.H.) και τη σύμπραξη της ιταλικής Sisal S.p.A. με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy και Damlot Α.Ε.).
«Αγκάθι» για τον ΟΔΙΕ τα χρέη και η ακίνητη περιουσία του
Ημερομηνία για την προκήρυξη διαγωνισμού για τον ΟΔΙΕ δεν υπάρχει ακόμη και το μόνο που έχει μείνει είναι το γαλλικό ενδιαφέρον. Όμως με τον ΟΔΙΕ υπάρχουν αρκετές δυσκολίες.
Κατ’ αρχήν ο οργανισμός έχει χρέη. Αυτά προήλθαν σε μεγάλο βαθμό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν το δημόσιο φόρτωσε όλο το κόστος μετεγκατάστασης του ιπποδρόμου από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο στον ΟΔΙΕ, όπως επίσης και το κόστος κατασκευής του ιπποδρομίου.
Ταυτόχρονα η απαξίωση των ιπποδρομιών στην Ελλάδα οδήγησε σε μαρασμό τον ΟΔΙΕ. Από την άλλη, υπάρχει η ακίνητη περιουσία μεταξύ των οποίων και οι εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο. Εδώ και μήνες πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας με άλλοθι φυσικά τα χρέη του ΟΔΙΕ, τα οποία ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 210 εκατ. ήταν το δάνειο που ανάγκασε το κράτος να λάβει ο ΟΔΙΕ για την κατασκευή του νέου ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.
Γι’ αυτό, όπως έγινε γνωστό, θα διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ από τη διαγωνιστική διαδικασία . Έτσι αναμένεται να δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία στην οποία θα μεταβιβαστεί π περιουσία αλλά και τα χρέη. Βέβαια εδώ τίθεται το ερώτημα για το ποια θα είναι η δυνατότητα παρέμβασης του μελλοντικού ιδιοκτήτη στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία.
Για τον ΟΔΙΕ τώρα ως ενδιαφερόμενοι φέρονται η Intralot, η γαλλική PMU και η Phumelela Gaming & Leisure, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Νότια Αφρική. Εε ό,τι αφορά την Intralot, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ενεργοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα σχήμα στο μοντέλο των Κρατικών Λαχείων, λόγω έλλειψης ocuotAt-xτας με το οποίο θα διεκδικήσει τον ΟΔΙΕ.
Διαβάστε το άρθρο «Τρεχάτε, ποδαράκια μου…» στην πηγή: ΑΠΟΨΗ του Μιχάλη Κωτσάκου