Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Συμμόρφωση 10 χρόνια μετά, με κόστος 36 εκατ.

Συμμόρφωση 10 χρόνια μετά, με κόστος 36 εκατ.

από
Μόνο 2 λεπτά

Χρειάστηκαν 10 χρόνια, δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ένα πρόστιμο, ύψους 36 εκατ. ευρώ προκειμένου να αρχίσει η χώρα να αναθεωρεί το καθεστώς απαγόρευσης των τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων της χώρας.

Ο ν. 3037/2002, που απαγόρευσε τη χρήση του «Τέτρις» και της «πασιέντζας» στους προσωπικούς υπολογιστές, αρχίζει να «τρίζει» μετά τη δημοσιοποίηση του κανονισμού λειτουργίας των τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων. Ο νέος κανονισμός που θέτει τους όρους λειτουργίας των τεχνικών παιγνίων δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με στόχο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Και εφόσον καταστεί νόμος του κράτους με τη δημοσιοποίηση του σε ΦΕΚ, ίσως αποτελέσει την απαρχή αναστολής του προστίμου ύψους περίπου 32.000 ευρώ που επέβαλε στην Ελλάδα το Ευρωδικαστήριο τον Ιούνιο του 2009.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) κ. Ευγ. Γιαννακόπουλο, οι κοινοτικές αρχές φέρονται αποφασισμένες να αναιρέσουν τα πρόστιμα, εφόσον ο νέος κανονισμός τεθεί σε ισχύ.

Μέχρι σήμερα, πάντως, οι κοινοτικές αρχές έχουν καταλογίσει πρόστιμα στη χώρα από τις αρχές του 2009 μέχρι και τον Μάρτιο του 2012. Και τον επόμενο μήνα, πιθανώς να καταλογίσουν και τα πρόστιμα του β’ τριμήνου του έτους, τα οποία θα επιφέρουν επιπλέον κυρώσεις, ύψους περίπου 3 εκατ.ευρώ.

Συνολικά μέχρι τον Μάρτιο του 2012 έχουν καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. εφάπαξ και τα υπόλοιπα σε ημερήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση του δικαστηρίου (C-109/08) υποχρέωσε τη χώρα στην εφάπαξ καταβολή 3 εκατ. ευρώ και πρόστιμο 31.798 ευρώ για κάθε (ημερολογιακή) ημέρα που βρισκόταν σε ισχύ ον. 3037. Το βαρύ αυτό πρόστιμο ήλθε ως αποτέλεσμα μη συμμόρφωσης της χώρας σε προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (C-65/05), το οποίο επέβαλε πρόστιμο 9.500 ευρώ ημερησίως στη χώρα μας.

Από τις αρχές του 2010, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να απαλλαγεί από το βαρύ πρόστιμο, αλλά ανεπιτυχώς, καθώς επιχειρούσε να λύσει τόσο το πρόβλημα με τα τεχνικά παίγνια όσο και με τα τυχερά. Η νομοθεσία που θα καταργούσε τον ν. 3037 τελικά ήλθε τον Αύγουστο του 2011 {ν. 4002/2011) και αφού πλέον η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά του κράτους. «Το ημερήσιο πρόστιμο (των 32.000 ευρώ) αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο περίπου 1.000 δημοσίων υπαλλήλων», λέει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Μετά την ψήφιση του ν. 4002/2011, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους κοινοτικούς την άρση του ημερήσιου προστίμου, δεδομένου ότι ο νέος νόμος καταργούσε όλες τις διατάξεις του ν. 3037. Οι κοινοτικοί, ωστόσο, απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο νέος νόμος, παρά το ότι καταργούσε τις απαγορεύσεις στη διακίνηση και λειτουργία των τεχνικών παιγνίων, επέβαλε τις πιστοποιήσεις των παιννιομηχανών (τυχερών και τεχνικών), για τις οποίες όμως στην Ελλάδα δεν υπήρχε μηχανισμός πιστοποίησης.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, τουλάχιστον για τα τεχνικά παίγνια, επιλύεται με τον νέο κανονισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, εφόσον ισχύσει άμεσα, θα οδηγήσει στην αναίρεση του ημερήσιου προστίμου. Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ αναφέρει ότι οι κοινοτικές αρχές, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, είναι διατεθειμένες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναίρεσης του ημερήσιου προστίμου, όχι από την ημερομηνία ισχύος του νέου κανονισμού, αλλά από τον Δεκέμβριο του 2011, οπότε συστήθηκε η ΕΕΕΠ. Αυτό όμως είναι κάτι που μένει να φανεί.

Διαβάστε το άρθρο «Συμμόρφωση 10 χρόνια μετά, με κόστος 36 εκατ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ