Παράταση ενός μηνός δόθηκε στην προθεσμία (περίοδος status quo) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής σχολίων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επί του σχεδίου τεχνικού κανονισμού που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.
Η νέα προθεσμία ορίστηκε για τις 2 Αυγούστου 2019, καθώς όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων της Ε.Ε. η Μάλτα απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη επί του σχεδίου τεχνικού κανονισμού (“Ρυθμίσεις για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων – Τροποποίηση του ν. 4002/2011”) με το οποίο επιχειρείται η συνολική ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς παιγνίων.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν μια αιτιολογημένη γνώμη προς το κράτος μέλος που κοινοποίησε το σχέδιο, όταν θεωρούν ότι τα κοινοποιηθέντα σχέδια ενδέχεται να δημιουργήσουν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων ή στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών ή στο παράγωγο δίκαιο της ΕΕ.
Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την online αγορά τυχερών παιχνιδιών είχε κοινοποιηθεί από τις αρχές Απριλίου στο σύστημα TRIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αρχική τρίμηνη περίοδος για την υποβολή σχολίων και παρατηρήσεων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη (των οργανισμών ή επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτές τις χώρες), εν γένει, έληγε στις 2 Ιουλίου. Η παράταση κατά ένα μήνα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν το θέμα καθώς το σχέδιο νόμου προσέλκυσε σημαντικό αριθμό σχολίων, κατά πληροφορίες.
Όπως πρόσφατα ανέφερε το Capital.gr., οι σημαντικότερες παρατηρήσεις, με βάση τις ίδιες πηγές, που έχουν κατατεθεί αφορούν το ζήτημα της απαγόρευσης των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων, των παιχνιδιών με γεννήτριες τυχαίων αριθμών (RNG), καθώς και το ζήτημα της φορολογίας.
Οι πιθανοί επενδυτές, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, δεν θεωρούν ότι το τίμημα των αδειών αποτελεί εμπόδιο, παρά το ύψος του που ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ για τη στοιχηματική άδεια και στο 1 εκατ. ευρώ για την άδεια λοιπών διαδικτυακών παιγνίων, με 7ετή ισχύ.
Αντίθετα, εκτιμούν πως το gaming tax του 35% λειτουργεί αποτρεπτικά, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστούν το 28% επί της κερδοφορίας (από το 2019), το 10% στα μερίσματα (από το 2019) και οι υπόλοιπες σημαντικές επιβαρύνσεις. Και, βεβαίως, μια βασική ανησυχία όσων αποκτήσουν άδεια είναι με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν απέναντι στον παράνομο τζόγο και τις αθέμιτες πρακτικές στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της ρύθμισης της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιγνίων θα αποτελέσει ζήτημα χειρισμού της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής.
Η νέα κυβέρνηση, που με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας, θα κληθεί να αξιολογήσει τα σχόλια που θα κοινοποιήσει η Κομισιόν μετά την πάροδο της περιόδου του status quo. Βάσει αυτών των παρατηρήσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσει εάν υιοθετεί τις κατατεθειμένες παρατηρήσεις αλλά και να αιτιολογήσει τους λόγους που απορρίπτει -εάν απορρίπτει- άλλες, ώστε στη συνέχεια να δρομολογήσει, όπως αναφέρθηκε, την ψήφιση του σχεδίου νόμου, προκειμένου να ρυθμίσει μια αγορά που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει, πολύ περισσότερο από σήμερα, βασική πηγή φορολογικών εσόδων και οικονομικής ανάπτυξης.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Στο TRIS παραμένει ο κανονισμός για τα online τυχερά παίγνια ” : στην πηγή: https://www.capital.gr/ [email protected]