Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Σε δεύτερη μοίρα ο νόμος η ΕΕ και οι Πράκτορες

Σε δεύτερη μοίρα ο νόμος η ΕΕ και οι Πράκτορες

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 5 λεπτά

Παρακάμπτοντας τις κοινοτικές οδηγίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ενέκρινε άρον άρον τον νέο κανονισμό για τον τρόπο διεξαγωγής του διαδικτυακού στοιχήματος από τον Οργανισμό, με στόχο να προλάβει να βγει στον αέρα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ενός νέου Κανονισμού που αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του διαδικτυακού στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ προχώρησε με μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις η Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ)την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κανονισμός δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (αρ. φύλλου 1330) της 26ης Μαΐου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ήρθε να επιβεβαιώσει τις πρόσφατες φήμες που ήθελαν την ΕΕΕΠ να προσφέρει χείρα βοηθείας στον ΟΠΑΠ μετά την άρνηση της Κομισιόν να δεχθεί τον ισχυρισμό πως αυτός κατέχει το μονοπώλιο για το διαδικτυακό στοίχημα από το 2000.
Ο επίτροπος Αλμούνια και οι συνεργάτες του στην DG Comp έχουν επανειλημμένως διαμηνύσει στις ελληνικές Αρχές ότι προτού περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο οποιαδήποτε σχετική νέα νομοθετική ρύθμιση αυτή θα πρέπει πρώτα να έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν από το υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο από την πλευρά του, προσπάθησε να στηρίξει τον ΟΠΑΠ και σε αυτό το αιτημά του (παρότι ο ΟΠΑΠ είναι πλέον μια 100% ιδιωτική επιχείρηση που δεν μπορεί να απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση από το κράτος) αλλά έπεσε σε τοίχο αφού η Κομισιόν δεν αποδέχθηκε ως πειστικό το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς πως ο ΟΠΑΠ έχει πληρώσει για το διαδικτυακό μονοπώλιο στα πλαίσια της σύμβασης του 2000.

Στρωμένος με αγκάθια ο δρόμος για το μονοπώλιο

 Το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο ΟΠΑΠ αν η κυβέρνηση αποφασίσει να του δώσει το μονοπώλιο για το διαδικτυακό στοίχημα και οι αποζημιώσεις που θα υποχρεωθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στις * 24 εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αποτελούν δύο σημαντικά αγκάθια στην προσπάθεια που επιχειρεί ο ΟΠΑΠ να αποφύγει να ανταγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του με άλλες εταιρείες σε κάποιο προϊόν του.
Σε αυτά προσθέστε και το πολιτικό

ΤΟ Δημόσιο θα κληθεί να αποζημιώσει tis 24 εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα από τον Ιανουάριο του 2012 κόστος που ενδεχομένως να έχει μια απόφαση να προικοδοτηθεί εκ νέου ο ΟΠΑΠ και ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την ολοκλήρωση της αμφιλεγόμενης διαδικασίας ιδιωτικοποίησής του και καταλαβαίνετε πως n κυβέρνηση φαίνεται πως κρατάει στα χέρια της μια καυτή πατάτα.
Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρούσε να αναιρέσει τα όσα το ίδιο αποφάσισε με τον Ν. 4002/2011 για το άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιγνίων και να μην προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό αλλά να δώσει ένα ακόμα μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ, θα έπρεπε να συμφωνήσει προηγουμένως με την Κομισιόν για το ποιο ποσό θα πρέπει να καταβάλει ο ΟΠΑΠ για να αποκτήσει το δικαίωμα αυτό (υπολογίζεται πως το νούμερο μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ). Ακόμα δε και αυτό να συμφωνηθεί, εκκρεμεί η υπόθεση του Επίτροπου Μπαρνιέ (DG Markt) για το αν πληροί τις προϋποθέσεις ενός μονοπωλίου ο ΟΠΑΠ. Ταυτόχρονα το Δημόσιο θα κληθεί, κατά πάσα πιθανότητα, να καταβάλει σημαντικές αποζημιώσεις στις 24 εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα από τον Ιανουάριο του 2012 στην ελληνική αγορά.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα επιδικάστηκε κατά του Ελληνικού Δημοσίου αποζημίωση 18,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1999-2004 (εκκρεμούν 4 ακόμα αγωγές για την περίοδο 2004-2011) προς το Καζίνο της Φλώρινας. Και όλα αυτά σε μια εποχή που το μόνο που δεν υπάρχει στη χώρα μας είναι λεφτά για χάσιμο.
Στο μεταξύ, ο ΟΠΑΠ δεν φέρεται διατεθειμένος να καταβάλει ένα  τέτοιο τίμημα για το διαδικτυακό μονοπώλιο (παρότι ο νέος  βασικός μέτοχος αγόρασε ως επί το πλείστον με δανεικά χρήματα και χωρίς να περάσει καμία διαδικασία πόθεν έσχες το 33% του Οργανισμού στη μισή αξία από αυτή που έχει σήμερα στο χρηματιστήριο) και για τον λόγο αυτό επιστράτευσε την καλή του σχέση με την ΕΕΕΠ, η οποία είναι κοινό μυστικό πως μετά την ιδιωτικοποίηση αν και θεωρητικά έχει ρόλο ελέγχου του Οργανισμού στην πράξη έχει εξελιχθεί στον στενότερο συνεργάτη του ΟΠΑΠ σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικιλότροπα σχόλια για τον ρόλο του προέδρου της, Ευγένιου Παννακόπουλου.
Πώς μεθοδεύτηκε η αλλαγή του Κανονισμού

Για να προλάβει να βγει στην αγορά του Διαδικτύου για το Μουντιάλ της Βραζιλίας ο ΟΠΑΠ χρειαζόταν μετά την πρόσφατη άρνηση της Κομισιόν, την άμεση έκδοση ενός νέου Κανονισμού καθώς όλοι οι προηγούμενοι .Κανονισμοί του από το 2000 μέχρι τις μέρες μας απαγόρευαν ρητά την προσφορά των παιχνιδιών του με οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο (Διαδίκτυο, τηλέφωνο, τηλεόραση ή άλλο)! Βάσει Νόμου ο Κανονισμός του ΟΠΑΠ προτείνεται από τον ίδιο τον Οργανισμό προς έγκριση. Παλαιότερα μια τέτοια έγκριση απαιτούσε Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού.
Ο έλεγχος αυτός έχει πλέον περάσει στα χέρια της «Ανεξάρτητης» ΕΕΕΠ. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, ο ΟΠΑΠ κατέθεσε τον κανονισμό στην ΕΕΕΠ στις 13/5 και αυτή τον ενέκρινε στις 16/5. Κοινώς μέσα σε τρεις μόλις ημέρες τον εξέτασε, τον ανέλυσε, ζήτησε τις γνώμες ειδικών και τον ενέκρινε.
Ταυτόχρονα αποφάσισε, πως δεν χρειάζεται να τον κοινοποιήσει στην Κομισιόν και έτσι αυτός δημοσιεύθηκε μετά τη διαδικασία εξπρές στο ΦΕΚ στις 26/5. Ο ΟΠΑΠ βέβαια μπορεί να έστειλε τον Κανονισμό για έγκριση στις 13/5, αλλά είχε ανακοινώσει μήνες νωρίτερα πως θα λανσάρει το νέο του προϊόν στις 2 Ιουνίου. Προφανώς η διοίκησή του είχε τους λόγους της για να είναι αισιόδοξη πως η αλλαγή του Κανονισμού θα εγκρινόταν με γρήγορες διαδικασίες, όπως και

Σε δεύτερη μοίρα Ο νόμος και οι Πράκτορες

 ΟΛΑ ΑΥΤΑ έλαβαν χώρα τον τελευταίο μήνα και ενώ βάσει του Ν.4Ό02/201 1 προβλέπεται n χορήγηση αδειών μόνο μέσα από διαγωνιστική διαδικασία και ενώ ο ΟΠΑΠ δεν δήλωσε υπαγωγή στο μεταβατικό καθεστώς του νόμου τον Δεκέμβριο του 2011, παρότι από το καλοκαίρι του ίδιου έτους ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ξεκαθαρίσει πως ο ΟΠΑΠ δεν έχει μονοπωλιακό δικαίωμα για το διαδικτυακό στοίχημα και ότι αν επιθυμούσε άδεια θα έπρεπε να τη διεκδικήσει όπως όλοι οι υπόλοιποι. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν υπάρχει καμία ρήτρα για το διαδικτυακό στοίχημα στις συμβάσεις του ΟΠΑΠ με το κράτος, παρά μόνο για παιχνίδια στα οποία ήδη κατέχει τα υπάρχοντα δικαιώματα.
H αντίδραση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νέο Κανονισμό δεν υπάρχει καμία αναφορά στον ρόλο των πρακτόρων του ΟΠΑΠ που ήταν μέχρι την περασμένη Δευτέρα το μοναδικό νόμιμο κανάλι πώλησης του Πάμε Στοίχημα αλλά και όλων των υπολοίπων προϊόντων της εταιρείας. H αντίδραση τους αναμένεται με ενδιαφέρον αν και η διοίκηση του ΟΠΑΠ φαίνεται να έχει το πάνω χέρι στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις αν κρίνουμε από την πρόσφατη υποχώρησή τους στο θέματης προμήθειας των λαχείων και του ξυστού.
Γιατί η ΕΕΕΠ παρέκαμψε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα

ΕΝΑ επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αν η ΕΕΕΠ κοινοποιούσε, ως όφειλε, τον κανονισμό στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα αυτό θα καθυστερούσε πιθανότατα τη διαδικασία κατά 3-4 μήνες με αποτέλεσμα να μην προλάβει ο ΟΠΑΠ όχι το Μουντιάλ αλλά ούτε το ξεκίνημα της νέας σεζόν. Ομως η ΕΕΕΠ δεν προχώρησε σε κοινοποίηση με τη δικαιολογία ότι ο κανονισμός είναι ίδιος με εκείνον της Δανίας (που είχε κοινοποιηθεί και εγκριθεί από την κοινότητα – προέβλεπε όμως άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς) και ότι δύο νομικοί (ένας από αυτούς ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κύριος Χατζηεμμανουήλ, ο  οποίος το 2008 προώθησε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τότε Κανονισμό που όριζε ότι δεν μπορεί ο ΟΠΑΠ να προσφέρει παιχνίδια μέσω του διαδικτύου) έδωσαν θετικές γνωμοδοτήσεις (κατά παραγγελία του ΟΠΑΠ).

Εκνευρισμός.

H τακτική αυτή του αιφνιδιασμού και της μη κοινοποίησης στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες φέρεται να έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο στρατόπεδο της Κομισιόν που βλέπει την ελληνική πλευρά να συνεχίζει την πάγια τακτική της να παρακάμπτει τις κοινοτικές οδηγίες για να εξυπηρετήσει δικές της σκοπιμότητες.
Οι ενστάσεις αναμένεται να πέσουν για μία ακόμη φορά βροχή και αναμένεται με , ενδιαφέρον η συνέχεια ενός σίριαλ που δεν έχει τελειωμό, αφού 2,5 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 4002/2011 το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε έκδοση αδειών για το διαδικτυακό στοίχημα όπως σχεδόν όλες οι προηγμένες  ευρωπαϊκές χώρες. Αντιθέτως, φέρεται να προσπαθεί να βοηθήσει τον  ΟΠΑΠ να αποκτήσει τώρα που έγινε 100% ιδιωτικός ένα δικαίωμα που δεν είχε ποτέ επί 13 ολόκληρα χρόνια – όσο δηλαδή βρισκόταν υπό κρατικό έλεγχο.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο  “Εκθετοι στην ΕΕ ο ΟΠΑΠ και οι «φίλοι» του Κανονισμός από το «παράθυρο» για το διαδικτυακό στοίχημα.” Στην πηγή: ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ του Κ. Νικολαϊδη 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ