Το ελληνικό συνταγματικό δίκαιο κι όλο το σύστημα δικαιοσύνης έχει τις ρίζες του στο βαυαρικό δίκαιο, ενώ των κυπρίων βασίζεται στο εθιμικό αγγλοσαξονικό δίκαιο.
Η «χοντρική διαφορά» ανάμεσα στις δύο φιλοσοφίες δικαίου είναι ότι το Βαυαρικό δίκαιο αποσκοπεί στη διατήρηση της «τάξης» (social order), ενώ το Αγγλοσαξονικό επιδιώκει την αλλαγή ή την προσαρμογή σε αυτή (social change).
Αναπόφευκτα, η αυστηρότητα και ο συγκεντρωτισμός του Βαυαρικού Ράιχ σε αντιδιαστολή με τη βρετανική φιλελεύθερη παράδοση, τοποθετούν Ελλάδα και Κύπρο σε διαφορετικά σημεία αφετηρίας ως προς τη νομοθεσία των τυχερών παιχνιδιών.
Ενώ η Κύπρος είναι ένας γνωστός επιχειρηματικός παράδεισος, στην Ελλάδα τα νομικά κωλύματα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αυξάνονται γεωμετρικά όταν το αντικείμενο σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Στον κυπριακό νόμο θεωρήθηκε ευκολότερη η φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων από τη μέχρι τώρα φορολόγηση (10%) των κερδών των παικτών που καταργείται με τον νέο νόμο.
Επίσης, οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις της Κύπρου (ΟΠΑΠ, William Hill, Ladbrokes, Stanleybet κ.λπ.) καλούνται να καταβάλουν ένα πρόσθετο 2% (επί του τζίρου) για την ενίσχυση των αθλητικών σωματείων και γενικά του κυπριακού αθλητισμού.
Επιπλέον 1% θα καταβάλλεται από τις εταιρείες υπέρ της δημιουργίας μονάδων αποκατάστασης και πρόληψης των προβληματικών συνεπειών του τζόγου.
Στον ελληνικό νόμο, ενώ θα έπρεπε, δεν υπάρχει ανάλογη μέριμνα! Ο νέος κυπριακός νόμος «προβλέπουμε» ότι και πάλι δεν θα τύχει εύκολα κοινοτικής επιβεβαίωσης, εφόσον δεν καταφέρει να προσαρμοστεί στον ενιαίο ευρωπαϊκό νόμο για τα τυχερά παιχνίδια που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας.
Οι Κοινοτικές Αρχές που εργάζονται για τη νομική ένωση της EE δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι κάθε κράτος – μέλος θα έχει για το ίδιο θέμα, διαφοροποιημένη νομοθεσία, που θα έχει εγκριθεί από τα κοινοτικά όργανα! Είναι λοιπόν ολοφάνερο οποιαδήποτε αποτυχία έγκρισης κάθε κράτους – μέλους οφείλεται στην προχειρότητα της κατάρτισης του φακέλου υποβολής.
Όσο εμπεριέχουν ασάφειες και δίνουν αφορμές τα νομοσχέδια θα απορρίπτονται.
Η σημαντικότατη διαφορά του κυπριακού νόμου με τον ελληνικό νόμο 4002/2011 είναι οι… οικονομικοί στόχοι.
Στην Κύπρο δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε «οικονομικά οφέλη» από τη νομοθετική ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών, παρά μόνο μετά την ψήφιση του νόμου. Στην Ελλάδα, το οικονομικό (και με προμετωπίδα την ΟΠΑΠ Α.Ε.) μπήκε ως κεντρικό σημείο νομοπαρασκευής, κάτι που η στήλη είχε επισημάνει ότι ήταν μία ξεκάθαρη γκάφα σχεδιασμού από τον Μάιο του 2010.
Οι στόχοι του 4002/2011 με τον κυπριακό νόμο παραμένουν παρόμοιοι, με το λάθος των Κυπρίων να εντοπίζεται στο πόκερ (σύντομα, μάλλον, θα το διορθώσουν), ενώ το ελληνικό «μοντέλο» θα παραμένει μπλοκαρισμένο κάπου στην εππροπή ανταγωνισμού και χαμένο μέσα στις ελληνικές… εφευρέσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012.
Με τον κυπριακό νόμο απαγορεύτηκαν τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε ολική απαγόρευση του διαδικτυακού τζόγου, εκτός του αθλητικού στοιχήματος. Όχι διαδικτυακό πόκερ, όχι διαδικτυακά καζίνο.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου διατηρεί το ίδιο σκεπτικό, παρά τη διαφοροποίηση επιμέρους διατάξεων και την αλλαγή προσώπων. Ο κ. Χαρίλαος Σταυράκης παρέδωσε στις 23 Μαρτίου 2012 στον κ. Βάσο Σιαρλή τη διοίκηση του υπουργείου, αλλά οι στόχοι παραμένουν ίδιοι:
1. Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης νομοθεσίας «περί στοιχήματος».
2. Πάταξη της παρανομίας στον χώρο του ηλεκτρονικού τζόγου.
3. Η προστασία ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τις αρνητικές συνέπιες του τζόγου.
Θυμίζουμε ότι ο νόμος είχε επιστραφεί από τις Βρυξέλες, πέρσι τέτοια εποχή, για «ρεκτιφιέ» σε πολλά σημεία του. Κανένας στόχος του δεν ήταν αμιγώς οικονομικός, άσχετα αν είναι πολύ λογικό να προκύπτουν κέρδη.
Η Κύπρος βασίζεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-42/07 σύμφωνα με την οποία «η παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου από ένα κράτος μέλος σε άλλο, έστω κι αν είναι νόμιμη στο ένα κράτος μέλος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκής εγγύηση προστασίας των καταναλωτών».
«Πατάει» πάνω σε αυτό η Κύπρος (και η Ελλάδα) θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή νομιμοποιεί και την καθολική απαγόρευση από ένα κράτος μέλος. Ωστόσο, κάτι τέτοιο -ως γνωστόν- αντίκειται στην ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών εντός EE, που είναι νόμος -βασικός άξονας του ευρωσυντάγματος και της ευρωπαϊκής προοπτικής στο σύνολο της.
Οποιαδήποτε νομολογία, ακόμα κι αν προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέναντι στο ιδεώδες της ευρωπαϊκής ένωσης μοιάζει με νεροπίστολο κόντρα σε τανκς! Υπενθυμίζουμε ότι η ισχυρότερη επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών με τα κοινοτικά όργανα στο προπαρασκευαστικό στάδιο του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών οι Βρυξέλες ζητούσαν, μετ επιτάσεως, από την Κύπρο (και την Ελλάδα) επιστημονική έρευνα αναλογικότητας ως συνημμένο παράρτημα του υποβαλλόμενου προς έγκριση νόμου.
Δηλαδή, αυτό που επιτέλους εξήγγειλε ο ΟΠΑΠ ότι κάνει με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την πάγια άποψη της στήλης η επιστημονική αυτή διερεύνηση ήταν αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, ανεξάρτητα με το τι είναι απαραίτητο για την εναρμόνιση μας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Άλλωστε, από τότε που το ζητάνε οι Ευρωπαίοι έχουν περάσει ήδη κοντά 10 χρόνια…
Επίσης, ο νέος κυπριακός νόμος, όπως και ο ελληνικός, αναφέρονται στην «κοινωνική αναγνώριση» που πρέπει να αποφεύγεται στις διαφημίσεις προϊόντων τυχερών παιχνιδιών:
«Οποιαδήποτε διαφήμιση παροχής υπηρεσιών στοιχήματος, που γίνεται με τρόπο που εξισώνει ανάλογες δραστηριότητες με κοινωνική αποδοχή ή οικονομική επιτυχία απαγορεύεται, αποτελώντας ποινικό αδίκημα».
Το πρόστιμο ανέβηκε από 170.000 στις 300.000, ενώ παρέμεινε σταθερή η ποινή φυλάκισης των πέντε ετών που επισείει.
Ο νέος κυπριακός νόμος δεν έχει και μεγάλες διαφορές από τον περσινό, σε ένα… γαϊτανάκι με τις Βρυξέλες που έχει ξεκινήσει από το 2007 και η αστυνομία δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Παρασκευής «Αποφασισμένη να επιβάλει τάχιστα το νόμο για τα στοιχήματα δηλώνει η (κυπριακή) αστυνομία και καλεί όσους ασχολούνται με τον τζόγο να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ…».
Τουλάχιστον, ας ελπίσουμε ότι με την ψήφιση του νόμου στην πανέμορφη Μεγαλόνησο θα καταλαγιάσουν τα μαφιόζικα χτυπήματα ήταν στην καθημερινή ειδησεογραφία τον τελευταίο μήνα…
Διαβάστε το άρθρο «Ελλάδα – Κύπρος: Κοινοί στόχοι με διαφορετική αφετηρία» στην πηγή: 1-2-Χ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΙΖΕΑΚΟΥ