Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Πρωταθλητές στον τζόγο τα Ελληνόπουλα τζογάρουν πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών

Πρωταθλητές στον τζόγο τα Ελληνόπουλα τζογάρουν πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 5 λεπτά

Εξω από το νυχτερινό κέντρο μια παρέα 15χρονων κάθεται στα πεζούλια σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Κάτωχροι, κρατώντας τα κεφάλια τους και με έντονη τάση για εμετό προσπαθούσαν να συνέλθουν. Για μερικούς από αυτούς ο φρέσκος αέρας δεν βοήθησε και χρειάστηκε μέχρι και η διακομιδή τους σε νοσοκομείο, σε σχεδόν τέσσερις στους 10 κωματώδη μάλιστα , η , . , κατάσταση.  Κι αν αυτό το περιστατικό θεωρήθηκε από τους περισσότερους μεμονωμένο, οι ειδικοί εξηγούν πως μόνο εξαίρεση δεν είναι του κανόνα, αφού τα Ελληνόπουλα είναι επιρρεπή σε κακές συνήθειες και συμπεριφορές υψηλού κίνδυνου όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και παράνομων ουσιών, το κάπνισμα αλλά και η υπερβολική χρήση του  Διαδικτύου.
Επιρρεπή σε κακές συνήθειες και συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και παράνομων ουσιών, το κάπνισμα αλλά και η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου, είναι τα Ελληνόπουλα

 Οι έφηβοι στη χώρα μας αποδεικνΰονται γερά ποτήρια, καθώς σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα Ελληνόπουλα αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά κατανάλωση οινοπνευματωδών. Σύμφωνα με την ESPAD, την πανευρωπαϊκή έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση οινοπνευματωδών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, η οποία διενεργήθηκε το 2015 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, με τους εφήβους να αρχίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρή ηλικία – κάτω των 13 ετών.  Μάλιστα, βάσει των αποτελεσμάτων φαίνεται πως τα Ελληνόπουλα δεν βάζουν εύκολα φρένο στο αλκοόλ, γεγονός που τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τους ευρωπαίους εφήβους που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοολοΰχων ποτών. Είναι ενδεικτικό πως στην ερώτηση πόσο εύκολο είναι να βρουν αλκοόλ, το 91 % των ελλήνων μαθητών απάντησε «πολύ εύκολο».
«Από την εμπειρία μας στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας αλλά και βασιζόμενοι σε στοιχεία ερευνών στην Ελλάδα προκύπτει ότι τα Ελληνόπουλα αρχίζουν να πίνουν αλκοόλ γύρω στην ηλικία των 12 ετών.

Γενικά, η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη αλλά και ειδικά στην Ελλάδα» λέει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου ΓΙαίδων Π. & Α. Κυριάκού, Αρτεμις Τσίτοικα.

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.

 Εύκολη είναι η πρόσβαση για τους έλληνις εφήβους και στα τσιγάρα, σε ποσοστό μάλιστα υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (65% έναντι 61%). Το ενθαρρυντικό πάντως είναι πως παρότι τα Ελληνόπουλα έρχονται οε επαφή με το κάπνισμα, μόνο θεριακλήδες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς το ποσοστό όσων καπνίζουν συστηματικά ή από πολύ μικρή ηλικία – κάτω των 13 ετών – διαμορφώνεται κοντά στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό, που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι έφηβοι δεν πέφτουν ατην παγίδα του καπνίσματος! Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν τέσσερις στους 10 εφήβους ηλικίας 16 ετών έχουν καπνίσει έστιο και μία φορά στη ζωή τους, ενώ 11,1% δηλώνουν πως είναι καθημερινοί καπνιστές.

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

Παρότι οι 15άρηδες γυρίζουν την πλάτη τους στη χρήση ναρκωτικών ουσιών – η χώρα μας έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και πρόσβασης σε αυτές -, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη χρήση εισπνεόμενων ουσιών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση με ποσοστό 13% στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών (διαλύτες, βερνίκια, κόλλες κ.ά.).
Οι καταχρήσειβ 9 στους 10 έλληνεε μαθητές μπορούν πολύ εύκολα να βρουν αλκοόλ 38,3% των Ιδχρονων 1 άχρονων στην Ελλάδα ήπιαν περισσότερα από πέντε ποτά τον τελευταίο μήνα.
Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 35,3% 68% των 15χρονων στη χώρα μας έχουν τζογάρει διαδικτυακά έστω μία φορά 13% των εφήβων στην Ελλάδα κάνουν χρήση εισπνεόμενων ουσιών 11,1% των ελλήνων μαθητών, ηλικιαε 16 ετών, που έχουν δοκιμάσει το τσιγάρο, πλέον καπνίζουν

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΘΙΣΜΟΣ

Καμπανάκι για την πολύωρη χρήση του Διαδικτύου Μένουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ώρες ολόκληρες. Κάποια από τα παιδιά ξεκλέβουν ώρες και από τον ύπνο, ακόμη και το φαγητό. Παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή, ενώ γίνονται όλο και πιο κλειστοί χαρακτήρες: η κατάχρηση του Διαδικτύου δεν είναι ένα φαινόμενο εκτός ελληνικής πραγματικότητας.
Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά τέτοια κρούσματα που ανησυχούν τους επιστήμονες.
Οπως έχει επισημάνει η ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας ESPAD στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) Αννα Κοκκέβη, η αλματώδης αύξηση των τεχνολογιών και η διείσδυσή τους στον πληθυσμό των νέων φαίνεται να απειλεί με επιπρόσθετους κινδύνους αυτόν τον, ούτως ή άλλως, ευάλωτο πληθυσμό.
Τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας EUNETADB για την Ελλάδα αναδεικνύουν αυξητική τάση στις συμπεριφορές εξάρτησης και στις οριακά προβληματικές διαδικτυακές συμπεριφορές, με το σύνολο των δυσλειτουργικών διαδικτυακών συμπεριφορών να ανέρχεται σε 12,7%.
Οπως τονίζει η Αρτεμις Τσίτοικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης αποκτούν μια κακώς εννοούμενη «άνεση» στο Διαδίκτυο και αναπτύσσουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, φυσική συνάντηση με αγνώστους που γνώρισαν διαδικτυακά κ.λπ.). <Ή πολύωρη χρήση του Διαδικτύου, πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική χρήση. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά υπήρχαν έφηβοι που παρουσίασαν σημαντική πτώση της σχολικής επίδοσης, ενώ παράλληλα μείωσαν τις δραστηριότητες και τα χόμπι τους.
Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε δυσλειτουργία, έλλειψη επικοινωνίας και αδυναμία τήρησης των ορίων μέσα στην ίδια την οικογένεια. Από τα παιδιά που ακολούθησαν πρόγραμμα παρέμβασης για το πρόβλημα το 72,2% παρουσίασε βελτίωσή; ενώ τα υπόλοιπα δεν συνεργάστηκαν και εγκατέλειψαν το πρόγραμμα».

Πρωταθλητές στον τζόγο τα Ελληνόπουλα

Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, ωστόσο τα Ελληνόπουλα τζογάρουν.  Και μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό και τον τζόγο των 16άρηδων. Το ελληνικό ποσοστό, δε, είναι υπερδιπλάσιο από το ευρωπαϊκό.

Είναι ενδεικτικό ότι το 12% των 16χρονων ευρωπαίων μαθητών παίζει τζόγο ή στοιχηματίζει διαδικτυακά αρκετά συχνά.

Στη**’ Ελλάδα, ο ιντερνετικός τζόγος έχει μαγέψει τα παιδιά και κυρίως τα αγόρια. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, πρόκειται για ένα αρκετά ανησυχητικό φαινόμενο καθώς για να εξαλειφθεί θα πρέπει να υπάρχει γονεϊκός έλεγχος, που στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα Διαδίκτυο, δεν γίνεται όσο θα έπρεπε.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δύο στους πέντε δεκαπεντάχρονους έχουν τζογάρει έστω μία φορά, με τα αγόρια να φτάνουν σε ποσοστό το 68%.
ΣΗΜΑΔΙ ότι ο έφηβος έχει μπλέξει στα μονοπάτια του διαδικτυακού τζόγου θα μπορούσε – όπως τονίζουν οι ειδικοί – να είναι τα ψέματα που σκαρφίζονται σχετικά με την επικίνδυνη αυτή ενασχόλησή του? ή ακόμη και με τα χρηματικά ποσά που στοιχηματίζουν.

Πάντως, αρκετές μελέτες δείχνουν πως οι ανήλικοι, οι οποίας, ασχολούνται με τον τζόγο, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε ενηλίκους που θα έχουν εξάρτηση από αυτόν. Αλλες πάλι μελέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως έφηβοι, οι οποίοι τζογάρουν, είναι πιθανότερο να έρθουν πιο κοντά σε εξαρτητικός συνήθειες και να υιοθετήσουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, είτε πρόκειται για τη χρήση αλκοόλ, τσιγάρου ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «YOUTH POWER»

Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΣΚΟΠΟ την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Youth Power», το οποίο υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριάκου.
Οπως σημειώνει η Αρτεμις Τσίτσικα, πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου κι απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που βρίσκονται στη μεταβατική φάση της προεφηβείας. «Τότε ουσιαστικά μπαίνουν οι βάσεις για να μην παρασυρθούν ως έφηβοι». Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποτελείται από οκτώ θεματικές ενότητες διάρκειας 90-12ftι λεπτών η καθεμιά και μπορεί να εφαρμοστεί την ώρα της ευέλικτης ζώνης στο πλαίσιο σχολικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.
Στόχος· του προγράμματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου όπως είναι οι εξαρτησιογόνες ουσιες και εξαρτητικός συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), με διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κίνδυνου καθώς και με τον σχολικό εκφοβισμό. «Παράλληλα, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις προκλήσεις αυτές αλλά και έναν θετικό τρόπο σκέψης που θα τους κινητοποιήσει στην υιοθέτηατ,ι στάσεων και συμπεριφορών που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή».

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «ΠΙΝΟΥΝ, ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ 13 ΕΤΩΝ!» στην πηγή : ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ της ΕΥΗΣ ΣΑΛΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ