Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Προτάσεις νομοσχεδίου: Στα 4 δισ. ο τζόγος

Προτάσεις νομοσχεδίου: Στα 4 δισ. ο τζόγος

από
Μόνο 2 λεπτά

Στην άρση των Απαγο­ρεύσεων για τα τεχνικά – ψυχαγωγικά παιγνίδια και στη νομιμοποίηση του στοιχηματισμού μέσω ίντερνετ προχωρά το υπουργείο Οι­κονομικών  με νομοσχέδιο το οποίο έχει δοθεί για δια­βούλευση. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι το άνοιγμα και η ρύθμι­ση της αγοράς παιγνίων θα αποφέρει εισπράξεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε διάστη­μα 2-3 ετών,

 ποσό που αντι­στοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων, ή στο 100% της περικοπής του ΠΔΕ, ενώ θα εισπράττονται στη χώρα έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα, αντί για εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό και σε φορο­λογικούς παραδείσους.

Σήμερα ισχύει γενική α­παγόρευση διενέργειας τε­χνικών παιχνιδιών (σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμη και τα παιχνίδια που μπορεί να παίζονται μέσω διαδικτύου στα internet cafe, αλλά και οποιαδήποτε άλλη παιχνιδομηχανή που είναι εγκατε­στημένη σε κατάστημα). Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊ­κών Κοινοτήτων έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τις κοινοτικές διατάξεις, επει­δή η ολική απαγόρευση διε­νέργειας τεχνικών – ψυχα­γωγικών παιγνίων αντίκει­ται στις ελευθερίες κυκλο­φορίας των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών. Η από­φαση του ΔΕΚ επιβάλλει καταβολή προστίμου περί­που 32.000 ευρώ ημερη­σίως. Για την άρση της από­φασης επιβολής προστίμου είναι αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

Στα 4 δισ. ευρώ ο παράνομος τζίρος

Όσον αφορά στα τεχνικά – τυχερά παιχνίδια, σύμφω­να με το υπουργείο, η κα­θολική απαγόρευση οδήγη­σε σε ακριβώς αντίθετα α­ποτελεσματα από αυτά που αναμένονταν. Σήμερα, εκτι­μάται ότι στη χώρα μας λει­τουργούν περισσότεροι α­πό 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμου, έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μη­χανές ψυχαγωγικών παιχνι­διών περιορισμένου κέρ­δους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου «φρουτάκια»). Συ­νολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πά­νω από 4 δισ. ευρώ ετη­σίως και από αυτά το ελλη­νικό Δημόσιο δεν εισπράτ­τει τίποτα.

Βασικός στόχος του νο­μοσχεδίου είναι το ελεγχό­μενο «άνοιγμα» της σχετι­κής αγοράς με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγό­μενων παιγνίων.

Ακόμη, το υπουργείο Οι­κονομικών στοχεύει στη διασφάλιση και είσπραξη ε­σόδων για το κράτος από τη ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς. Ειδικά για το 2011 προβλέπεται η εί­σπραξη 500 εκατ. ευρώ α­πό την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέ­λη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια Βάση).

 Οι προτάσεις

Ειδικότερα, το σχέδιο νό­μου προτείνει τα εξής:

  • Διενέργεια παιγνίων μετά από αδειοδότηση.
  • Ίδρυση Επιτροπής Επο­πτείας Παιγνίων, n οποία θα παρακολουθεί την αγορά που ανοίγει και η οποία στα­διακά θα ενσωματώσει τις αρμοδιότητες όλων των υ­φιστάμενων εποπτικών αρ­χών.
  • Ορισμός κανόνων υ­πεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών γενικά, των ανηλίκων ιδιαί­τερα και της κοινωνίας γενι­κά (όπως ελάχιστο κόστος συμμετοχής στο παίγνιο ή στο στοίχημα περιορισμός της συμμετοχής ανηλίκων μόνο στα τεχνικά – ψυχαγω­γικά παίγνια, ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακο­λουθούνται η ηλικία και οι χρηματορροές, κανόνες α­πορρήτου για την προστα­σία των παικτών με εξαίρε­ση τις ελεγκτικές και φορο­λογικές αρχές, κυρώσεις για την παραβίαση των ό­ρων συμμετοχής στην αγο­ρά).
  • Φορολόγηση με διοι­κητικά τέλη εκκίνησης και λειτουργίας, φόρος παιγνί­ου και στοιχήματος επί του κύκλου εργασιών, φόρος στα κέρδη των παικτών ό­πως από τα λαχεία.
  • Ελεύθερη διάθεση τε­χνικών – ψυχαγωγικών παι­γνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους
  • Κανόνες αδειοδότησης τυχερών παιγνίων ή στοιχή­ματος με παιγνιομηχανήματα.
  • Υποχρεώσεις φορέων με παιγνιομηχανήματα.
  • Κανόνες και περιορι­σμοί παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα.
  • Αναθεώρηση του πλαι­σίου για το ιπποδρομιακό στοίχημα

Πηγή: Η ΑΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ