Στο στόχαστρο οι συμβάσεις που υπέγραψε με την Intralot. Συμφωνά με την Κομισιόν, οι συμβάσεις που υπέγραψε ο οργανισμός με την Intralot το καλοκαίρι του 2010 ξεπερνούν το αντικείμενο της σύμβασης του 2007, ενώ ακόμη προβλέπεται ένα επιπλέον έτος στη διάρκεια της σύμβασης…
Συνεχίζει η Κομισιόν τις προειδοποιήσεις προς τον ΟΠΑΠ για το θέμα της ανάθεσης στην Intralot συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με επιστολή της Κομισιόν που υπογράφει ο Jonathan Faull, γενικός διευθυντής εσωτερικής αγοράς της Επιτροπής, οι συγκεκριμένες συμβάσεις που υπέγραψε ο οργανισμός με την Intralot το καλοκαίρι του 2010 ξεπερνούν το αντικείμενο της σύμβασης του 2007, ενώ ακόμη προβλέπεται ένα επιπλέον έτος στη διάρκεια της σύμβασης.
Όπως εκτιμά η Επιτροπή, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και γι’ αυτό θέτει στις ελληνικές αρχές προθεσμία 15 ημερών (από χθες) για να απαντήσουν.
Επισημαίνεται ακόμη ότι στη νέα σύμβαση περιλαμβάνεται η προμήθεια των 20.000 τηλεοράσεων και των 5.000 αποκωδικοποιητών, η δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού και τα νέα παιχνίδια που προτίθεται να συνεκμεταλλευτεί με την Intralot.
Σύμφωνα με την επιστολή της Κομισιόν, και η σύμβαση του 2007 μεταξύ της Intralot και του ΟΠΑΠ είχε αποτελέσει αντικείμενο διαδικασίας παράβασης εκ μέρους της Επιτροπής. Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς τη χώρα. Η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει τον ΟΠΑΠ οργανισμό δημοσίου δικαίου, δηλαδή αναθέτουσα αρχή, χαρακτηρισμό τον οποίο διατηρεί και σήμερα.
Υπογραμμίζει δε ότι η απάντηση που έλαβε από την ελληνική πλευρά για τη σύμβαση του 2007 ήταν “κατόπιν της υποσχέσεως της ΟΠΑΠ ότι η σχετική σύμβαση περιελάμβανε δυνατότητα παράτασης ενός μόλις έτους (όχι δύο) σύμφωνα με το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό του 2007 και ότι προτίθεντο να εφαρμόζει στο εξής “τις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου περί διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης” κατά τη διεξαγωγή όλων των διαγωνισμών προμηθειών και υπηρεσιών της εταιρείας”.
Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι “δεδομένου πως το αντικείμενο της ανανεώσεως της σύμβασης, το οποίο είναι πολύ ευρύτερο αυτό της συμβάσεως του 2007, δεν φαίνεται να υφίσταται πλέον θέμα εφαρμογής του αρ. 14 της οδηγίας 2004/18 (το άρθρο αυτό δεν δύναται σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την με απευθείας ανάθεση πραγματοποίηση προμηθειών κοινών υλικών όπως οι τηλεοράσεις και οι αποκωδικοποιητές, την υλοποίηση νέων παιχνιδιών και άλλες πλατφόρμες, τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού κ.λπ.), οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επιθυμούσαν να πληροφορηθούν εκ μέρους των αρμόδιων αρχών ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της νέας συμβάσεως στην Intralot και οι λόγοι βάσει του άρθρου 31 της οδηγίας 2004/18 που οδήγησαν στην προσφυγή στην εξαιρετική διαδικασία αναθέσεως με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της προκήρυξης διαγωνισμού”.
Αντίδραση του ΟΠΑΠ σε κυριακάτικο δημοσίευμα Για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απαράδεκτη κατασυκοφάντηση του ΟΠΑΠ κάνει λόγο η διοίκηση του Οργανισμού, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου για τις χορηγικές συμβάσεις. Συγκεκριμένα, διευκρινίζει πως δεν είναι στις προθέσεις του, ούτε και στο περιεχόμενο των χορηγικών συμβάσεων τις οποίες έχει συνάψει με πλήθος ΜΜΕ προκειμένου να προβάλλει τα προϊόντα της, την εταιρική και κοινωνική της δράση, και δεν υποκρύπτεται καμιά επιχείρηση για “φίμωτρο στον Τύπο”.
Σαφώς και κατηγορηματικώς οι χορηγικές συμβάσεις που συνήψε η ΟΠΑΠ με ΜΜΕ από τον Ιούλιο του 2010 και μετά, σε κανένα σημείο τους δεν θίγουν την ελευθεροτυπία. Επισημαίνει δε ότι η εφημερίδα, “διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά περιστατικά, τάσσεται αναφανδόν υπέρ των επιχειρήσεων εκείνων οι οποίες χωρίς καμιά άδεια από ελληνική κρατική αρχή, οργανώνουν, λειτουργούν και διαφημίζουν τυχερά παιχνίδια στη χώρα μας, παραβαίνοντας κάθε σχετικό υφιστάμενο νόμο της Ελληνικής Πολιτείας και οπωσδήποτε τα δικαιώματα της ΟΠΑΠ Α.Ε. και κάθε άλλης εταιρείας που λειτουργεί νομίμως στην Ελληνική Επικράτεια”.
Συνολικά η ανακοίνωση της ΟΠΑΠ επισημαίνει ότι “ο Τύπος δεν καταθέτει την ελευθερία της έκφρασής του συνάπτοντας χορηγικές συμβάσεις με την ΟΠΑΠ Α.Ε., αντιθέτως οριοθετεί κατά τρόπο σαφή, ειλικρινή και θεμιτό -προπαντός εγγράφως και αναλυτικώς, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν- τη σχέση του με την εταιρεία μας, αποκλειστικά και μόνο στα όρια της προβολής των προϊόντων της και της εταιρικής και κοινωνικής της δράσης”.
Σχολιάζει δε πως πέραν κάθε υπερβολής κινείται ο ισχυρισμός ότι ο Οργανισμός με τις συγκεκριμένες συμβάσεις επιχειρεί να ακυρώσει τη “βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια πρώτη απελευθέρωση της αγοράς του τζόγου”, πολύ περισσότερο όταν η ΟΠΑΠ “έχει τονίσει εξ αρχής ότι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, ώστε να αποτραπούν τα απαράδεκτα φαινόμενα παράνομης λειτουργίας, με επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία”.
“Με βάση τα παραπάνω, ο τρόπος παρουσίασης του συγκεκριμένου θέματος σε συνδυασμό με τη χρήση εκφράσεων ιδιαίτερα προσβλητικών και συκοφαντικών, όπως “θρασύτατη επιχείρηση χειραγώγησης των ΜΜΕ”, “πλυντήριο μαύρου χρήματος”, κ.ά., αναδεικνύουν την προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας και αμαύρωσης της δημόσιας εικόνας της ΟΠΑΠ Α.Ε. από πλευράς της συγκεκριμένης εφημερίδας. Κατόπιν όλων αυτών, η ΟΠΑΠ Α.Ε. επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της προς αποκατάσταση του ονόματος και του κύρους της, αλλά και της τυχόν οικονομικής ζημίας η οποία είναι δυνατόν να προκληθεί από το συγκεκριμένο δημοσίευμα”
Πηγή: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ