Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΠΑΠ: Τι προβληματίζει τον Τσέχο

ΟΠΑΠ: Τι προβληματίζει τον Τσέχο

από
Μόνο 3 λεπτά

Η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που προκαλεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, οι καταγγελίες για “στημένη διαδικασία πώλησης ενός κερδοφόρου οργανισμού”, η υιοθέτηση τοποθετήσεων που συγκρίνουν την Ελλάδα με τη Βόρεια Κορέα για τον τρόπο που διενεργούνται οι διαγωνισμοί παραχώρησης κρατικών assets και οι απειλές περί ακύρωσης των σχετικών συμβάσεων σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ρίχνουν ξανά βαριά τη σκιά τους στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων, εγχώριων και ξένων, επενδύσεων.

Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία επιχειρεί να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, με συμφωνίες όπως αυτή με τη φινλαδική ΝΟΚΙΑ και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων να γίνεται πράξη, η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ -η μεγαλύτερη, μαζί με αυτή της ΔΕΠΑ για τη φετινή χρονιά- βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες καθυστερήσεις, εξέλιξη που, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, σχετίζεται με το κλίμα “πόλωσης” που δημιουργείται γύρω από τον Οργανισμό.

Η νέα προθεσμία που ζήτησαν οι μέτοχοι του fund Emma Delta, του μοναδικού διεκδικητή για το προς παραχώρηση 33% της ΟΠΑΠ, προκάλεσε σκεπτικισμό σε κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ. Το εγχείρημα της εμβληματικής αυτής αποκρατικοποίησης λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος για την χάραξη στρατηγικής σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με το στοίχημα που έχει αναληφθεί να είναι πολύ μεγάλο σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό που, ίσως, απαιτεί προσοχή δεν είναι τόσο το ελληνικό, αλλά το ξένο στοιχείο στο επενδυτικό σχήμα που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ. Αν υποθέσει κανείς πως ο έλληνας μέτοχος, ο όμιλος Μελισσανίδη, γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητες, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τα ξένα κεφάλαια που μετέχουν στο Emma Deltaκαι τα οποία έχουν πλειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Capital.gr. πως ο Jiri Smejc, ο Τσέχος επενδυτής ο οποίος συμμετέχει στο fund που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ, μπορεί να έχει αποκτήσει μια επαφή με την ελληνική πραγματικότητα μέσω της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, επίσης μπορεί το PPF να έχει εξετάσει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα και να έχει αποκτήσει εμπειρία από διαγωνιστικές διαδικασίες στην Ελλάδα (συμμετέχει μαζί με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ), ωστόσο η πολεμική που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα κατά της πώλησης του ΟΠΑΠ και κατά του υποψήφιου αγοραστή έχει δημιουργήσει προβληματισμό.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία μεγάλου μεγέθους αποκρατικοποίηση, ενώ οι ξένοι επενδυτές μπορεί να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους αλλά στην πράξη ελάχιστοι έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στην χώρα. “Δεκάδες project έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια υλοποίησης και όσα έχουν συμβεί με τις ξένες εταιρείες που αντιμετωπίζονται εχθρικά, είναι λογικό κα επηρεάζουν κάθε υποψήφιο επενδυτή, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στην περίπτωση του ΟΠΑΠ”, σημειώνουν. Οι ίδιοι προσθέτουν πως στην περίπτωση του Οργανισμού, η πώληση δεν γίνεται προς “πρωθυπουργικούς φίλους” αλλά προς ένα επενδυτικό σχήμα στο οποίο, εκτός του ομίλου Μελισσανίδη, μετέχει η Lottomatica, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στην διεθνή αγορά τυχερών παιχνιδιών, και ένας ξένος επενδυτής, ο Jiri Smejc, ο οποίος συνδέεται με ένα από τα πιο πετυχημένα ευρωπαϊκά funds.

Το 2004 ο Jiri Smejc, έγινε μέλος του PPF Group, το οποίο είχε ιδρύσει το 1991 ο 48χρονος σήμερα Petr Kellner. Το 2005 ο Smejc, στο πλαίσιο της εξαγοράς της TV NOVA (του πρώτου ιδιωτικού σταθμού της Τσεχίας), απέκτησε μετοχική συμμετοχή στο τσέχικο fund. Σήμερα, έπειτα από συμφωνία ανταλλαγής συμμετοχών με τον Kellner, τέθηκε υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του PPF Group στη Ρωσία, των τραπεζικών επενδύσεων του ομίλου και της Home Credit Β.V., εταιρείας συμμετοχών στον έλεγχο της οποίας βρίσκονται οι δραστηριότητες της εμπορικής τράπεζας Home Credit. Το PPF Group σήμερα διαθέτει assets ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με ισχυρά ρωσικά κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη το θέμα της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για βελτίωση της πρότασης του Emma Delta παραμένει στο τραπέζι και μένει να φανεί εάν μια “δίκαιη προσφορά”, όπως την χαρακτήρισαν οι μέτοχοι του Emma Delta, θα γίνει… δικαιότερη, ανεβάζοντας τον πήχη πάνω από τις 16 φορές τα κέρδη του έτους που αναλογούν στο προς πώληση 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Τι προβληματίζει τον Τσέχο»  Tου Νίκου Χρυσικόπουλου, στην πηγή:capital

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ