Νέα προειδοποιητική επιστολή απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ημερομηνία 14/1/2011 με θέμα “Απευθείας ανάθεση από τον ΟΠΑΠ Α.Ε. συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών στην εταιρία Intralot”», και την υπογραφή του κ. Jonathan Faull, γενικό διευθυντή εσωτερικής αγοράς.
Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, στην επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν στην Ελλάδα αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις που υπέγραψε ο οργανισμός με την Intralot το καλοκαίρι του 2010 ξεπερνούν το αντικείμενο της σύμβασης του 2007, ενώ ακόμα προβλέπεται ένα επιπλέον έτος στη διάρκεια της σύμβασης. Η υπόθεση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή από την πλευρά της Επιτροπής και γι’ αυτό ζητεί την απάντηση των ελληνικών αρχών “εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της παρούσης”.
Στη νέα σύμβαση περιλαμβάνεται η προμήθεια των 20.000 τηλεοράσεων και των 5.000 αποκωδικοποιητών, η δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού και τα νέα παιχνίδια που προτίθεται να συνεκμεταλλευτεί με την Intralot. Τα εν λόγω παιχνίδια που η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει προαναγγείλει από το Νοέμβριο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη καθώς αναμένεται η υπογραφή του Κανονισμού τους από το υπουργείο Οικονομικών η οποία προς το παρόν αναβάλλεται.
Σύμφωνα με την επιστολή της Κομισιόν, και η σύμβαση του 2007 μεταξύ της Intralot και του OΠΑΠ είχε αποτελέσει αντικείμενο διαδικασίας παράβασης εκ μέρους της Επιτροπής. Για τον λόγο αυτόν, η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή (24/2/2009) προς τη χώρα, η οποία όμως αρχειοθετήθηκε στις 8/10/2009.Η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει τον ΟΠΑΠ οργανισμό δημοσίου δικαίου -δηλαδή αναθέτουσα αρχή κατά την έννοια του αρ. 1, παρ. 9, β΄ εδάφιο της οδηγίας 2004/18- χαρακτηρισμό τον οποίο διατηρεί και σήμερα.
Υπογραμμίζει δε ότι η απάντηση που έλαβε (5/5/2009) από την ελληνική πλευρά για τη σύμβαση του 2007 -βάσει της οποίας αρχειοθετήθηκε η υπόθεση- ήταν “κατόπιν της υποσχέσεως της ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι η σχετική σύμβαση περιελάμβανε δυνατότητα παράτασης ενός μόλις έτους (όχι δύο) σύμφωνα με το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό του 2007, και ότι επροτίθετο να εφαρμόζει στο εξής “τις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου περί διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης”, κατά τη διεξαγωγή όλων των διαγωνισμών προμηθειών και υπηρεσιών της εταιρίας”.
“Υπό το πρίσμα αυτό”, συνεχίζει η επιστολή, “και δεδομένου ότι το αντικείμενο της ανανεώσεως της σύμβασης, το οποίο είναι πολύ ευρύτερο αυτό της συμβάσεως του 2007, δεν φαίνεται να υφίσταται πλέον θέμα εφαρμογής του αρ. 14 της οδηγίας 2004/18 (το άρθρο αυτό δεν δύναται σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την με απευθείας ανάθεση πραγματοποίηση προμηθειών κοινών υλικών όπως οι τηλεοράσεις και οι αποκωδικοποιητές, την υλοποίηση νέων παιχνιδιών και άλλες πλατφόρμες, τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού κ.λπ.), οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επιθυμούσαν να πληροφορηθούν εκ μέρους των αρμόδιων αρχών ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της νέας συμβάσεως στην Intralot και οι λόγοι βάσει του άρθρου 31 της οδηγίας 2004/18 που οδήγησαν στην προσφυγή στην εξαιρετική διαδικασία αναθέσεως με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της προκήρυξης διαγωνισμού”.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ