Σε αυτήν τη μάχη ένας θα είναι ο νικητής… ή μήπως όχι; Στην τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. που πραγματοποιεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, προσφορές κατέθεσαν δύο funds, το Emma Delta Ltd (υπό τη διαχείριση της Emma Delta Management, με κύριους μετόχους τούς Jiri Smejc και Γιώργο Μελισσανίδη) και το Third Point, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ.
Καθώς, όμως, η δομή των δύο funds επιτρέπει τη συμμετοχή και νέων μετόχων, ακόμα και μετά την ανάδειξη του πλειοδότη και την υπογραφή των συμβάσεων, πολλοί προβλέπουν πως το σίριαλ για τον νέο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ μόλις τώρα αρχίζει.
Πώς, όμως, έχουν, επί του παρόντος, τα πράγματα;
Στο σχήμα που συνθέτει το Emma Delta, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως, πέραν της συμμετοχής της οικογένειας Μελισσανίδη και του Jiri Smejc, ενός εκ των μετόχων του τσεχικού fund PPF (κατέχει θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς και συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ μαζί με τη ΓΕΚ Τέρνα), θα μετάσχει (ενδεχομένως με ένα ποσοστό 10%) και η ιταλική Lottomatica αλλά και ρωσικά επενδυτικό κεφάλαια. Εάν το Emma Delta είναι ο πλειοδότης του διαγωνισμού, η παρουσία της Lottomatica διασφαλίζει ότι θα υπάρχει εκ των προτέρων ο operator που θα «τρέξει» τον Οργανισμό.
Πέραν των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που συνθέτουν το Emma Delta επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα VLTs, την αποκλειστική άδεια των οποίων έχει αποκτήσει ο Οργανισμός (από τα 35.000 παιγνιομηχανήματα, τα 16.500 θα τα λειτουργήσει ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα τα λειτουργήσουν ανάδοχοι που θα επιλεγούν για τον σκοπό αυτό). Να σημειωθεί ότι η Lottomatica αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές VLTs στον κόσμο, καταφέρνοντας να πολλαπλασιάσει τα μεγέθη της ιταλικής αγοράς από το διάστημα που ανέλαβε εκεί τις αχαϊκές άδειες. Αντίστοιχα, ο όμιλος Μελισσανίδη είναι ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών Aegean Oil, που σήμερα αριθμεί πάνω από 500 πρατήρια σε όλη τη χώρα.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», η συμμετοχή του Emma Delta σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Περιστέρι, όπου εδρεύει ο ΟΠΑΠ. Το team του fund αποτελούνταν από 40 άτομα (νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι, στελέχη των εταιρειών που μετέχουν στο σχήμα κ.λπ.) και μαζί με αυτό της Intralot ήταν από τα πολυπληθέστερα. Αντίθετα, το Third Point και διέθετε τη μικρότερη αριθμητικό ομάδα (αποτελούνταν από μόλις δύο άτομα, ενώ συνεργάστηκε με γνωστό δικηγορικό γραφείο των Αθηνών) και δεν συμμετείχε στην παρουσίαση που πραγματοποίησε προς τους ενδιαφερομένους π διοίκηση της ΟΠΑΠ.
Δεδομένο αποτελεί ότι το Third Point κατέθεσε αυτόνομα προσφορά, χωρίς στον φάκελο να αναφέρεται η συμμετοχή Έλληνα ή ξένου partner. Βεβαίως, το μέγεθος του fund, με υπό διαχείριση πάγια ύψους 10,1 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2012, δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις αναφορικά με την ικανότητά του να καταθέσει μια ανταγωνιστική πρόταση.
Ωστόσο, μένει να φανεί ο βαθμός του ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό, δεδομένης και της ρήτρας που έχει τεθεί για τη μεταπώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ.
Διαβάστε το άρθρο «Πολυθρόνα για… πόσους;» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του Νίκου Χρυσικόπουλου