Και στον ΟΠΑΠ, όμως, η σύγκριση με τις αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού είναι προβληματική, αφού ο ΟΠΑΠ βρίσκεται
σε ένα μεταβατικό στάδιο λειτουργίας. Η ενσωμάτωση του φόρου παιγνίων (30%) θα χαμηλώσει σημαντικά την κερδοφορία φέτος, η οποία θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, στα 116 εκατ. ευρώ (2012:505 εκατ. ευρώ, 2014: 213 εκατ. ευρώ).
Ο καθαρός δανεισμός είναι σχεδόν μηδενικός μετά και την πληρωμή του μερίσματος του 2012, οπότε και εδώ η κεφαλαιοποίηση αντανακλά σχεδόν το σύνολο της αξίας της επιχείρησης (enterprise value). Με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία του 2013, η προβολή της συγκριτικής αποτίμησης του ΟΠΑΠ βρίσκεται κοντά στα 2,1 δια.
ευρώ (6,58 ευρώ ανά μετοχή), ενώ νια την επόμενη χρήση στα 3,2 δια. ευρώ (10,03 ευρώ ανά μετοχή).
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη των λειτουργικών κερδών, το 2013 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αναμένεται να προσεγγίσουν τα 243 εκατ. ευρώ και, με βάση την προβολή του συγκριτικού δείκτη, η αποτίμηση διαμορφώνεται σε 2,79 δισ. ευρώ (8,76 ευρώ/μετοχή). Συμπερασματικά, η μεθοδολογία των συγκριτικών αποτιμήσεων έχει αρκετές αδυναμίες σε ό,τι αφορά τον βαθμό αξιοπιστίας της. Πολλές φορές το δείγμα των εταιρειών που χρησιμοποιούνται παρουσιάζει ανοιμοιογένεια ή μπορεί να έχει υποκειμενισμό, προκειμένου οι πολλαπλασιαστές να οδηγήσουν την τιμή στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα, στην προσέγγιση μας δεν χρησιμοποιήθηκαν ζημιογόνες εταιρείες, ενώ στην περίπτωση της ΔΕΠΑ τα μεγέθη των συγκρινόμενων εταιρειών αποκλίνουν πολύ από τα μεγέθη της εξεταζόμενης εταιρείας, λόγω του αρχικού σταδίου ωρίμανσης της ελληνικής αγοράς στον συγκεκριμένο κλάδο.
Από την άλλη πλευρά, είναι προτιμότερο να υπάρχει έστω και ένα ενδεικτικό εύρος που θα ενσωματώνει προσδοκίες ή τους φόβους της αγοράς.
Διαβάστε το απόσπασμα του άρθρου: Πλησιάζοντας στην «ώρα μηδέν», στην πηγή: ΚΕΦΑΛΙΑΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ