Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Οι κρίσιμες… ζαριές στην παρτίδα του τζόγου

Οι κρίσιμες… ζαριές στην παρτίδα του τζόγου

από
Μόνο 4 λεπτά

Στον 0ΠΑΠ 15.000 «φρουτάκια».Που σκοντάφτουν τα κυβερνητικά σχέδια για την έξοδο του κράτους από τα τυχερά παιχνίδια. Οι δύσκολες υποθέσεις των κρατικών λαχείων και του ιπποδρόμου.

 Σοβαρές αδυναμίες, καθώς επίσης και επικοινωνιακές… ακροβασίες, στιγματίζουν το -κατά τα άλλα- εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο αποχώρησης του κράτους από τις επιχειρήσεις του τζόγου. Μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά, στην οποία εκτιμάται ότι 3,7 εκατομμύρια Έλληνες είναι εκείνοι που ξοδεύουν μεγάλα ή μικρά ποσά για το κυνήγι της τύχης, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Η σχεδιαζόμενη πλήρης αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ στη διάρκεια του 2012 ναι μεν θεωρείται θετικό δείγμα γραφής από την αγορά, πλην όμως εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών προθέσεων, τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο μονοπωλιακό καθεστώς της εταιρείας, αλλά και γι’ αυτό καθαυτό το ποσό της πώλησης που θα καταλήξει στο δημόσιο ταμείο. Σε κάθε περίπτωση ο κύβος ερρίφθη και θεωρείται δεδομένο ότι στον ΟΠΑΠ θα παραχωρηθούν τελικά 15.000 «φρουτάκια» με βάση το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων.

Πέραν τούτων, «αγκάθια» υπάρχουν και για τα κρατικά λαχεία, όπως επίσης και για τον ιππόδρομο (ΟΔΙΕ Α.Ε.), για τον οποίο εκδηλώθηκε ένα καταρχήν… φιλολογικό ενδιαφέρον από την «ομόσταβλη» γαλλική εταιρεία PMU. Συγκριτικά πιο εύκολη χαρακτηρίζεται η πώληση της μειοψηφικής κρατικής συμμετοχής (49%) στο Καζίνο της Πάρνηθας, όπου το παιχνίδι θα παιχτεί στο ύψος του τιμήματος, που αναμένεται να κινηθεί από τα 70 έως τα 100 εκατ. ευρώ.

Εμπόδια στη μετοχοποίηση

 Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κρατικά λαχεία, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί μιλούν για μετοχοποίηση μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς. Στην περίπτωση αυτή, το λογικό είναι να αποκτήσουν μορφή ανώνυμης εταιρείας τα κρατικά λαχεία και στη συνέχεια να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, αφού το κράτος παραχωρήσει ένα σημαντικό μετοχικό ποσοστό στο επενδυτικό κοινό.

Ωστόσο, από μια τέτοια κίνηση ανακύπτουν πολλαπλά προβλήματα. Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι ότι, αν τα κρατικά λαχεία μετεξελιχθούν σε Α.Ε., τότε αυτομάτως θα μείνουν χωρίς υπαλλήλους…Διάστημα κατά το οποίο η αγορά θα μείνει χωρίς λαχεία…

Διότι σήμερα η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και το ίδιο συμβαίνει και με τους περίπου 50 υπαλλήλους. Οι οποίοι βεβαίως, όντας κρατικοί υπάλληλοι (του εφοριακού κλάδου), δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε μια ανώνυμη εταιρεία… Αν στηθούν εξαρχής τα κρατικά λαχεία ως νέα εταιρεία και προσληφθούν νέοι υπάλληλοι, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα χρονικό κενό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετασχηματισμού.

Τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και ο ΟΔΙΕ, που έγιναν στο παρελθόν Α.Ε., ήταν οργανισμοί και δεν υπήρξε ζήτημα με τους εργαζομένους. Στην περίπτωση των λαχείων, αν γίνουν ανώνυμη εταιρεία, θα πρέπει αυτομάτως όλοι οι προμηθευτές (πράκτορες, χονδρέμποροι, λαχειοπώλες) να εξοφλήσουν πάραυτα το σημερινό πιστωτικό άνοιγμα, που υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ. Και τούτο γιατί χρησιμοποιούνται εγγυητικές επιστολές που δίνουν χρονικό περιθώριο στην εξόφληση των υποχρεώσεων.

Η αγορά θεωρεί ότι με τις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να εξοφληθούν άμεσα τα 45 εκατ. ευρώ και, συνεπώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος για αλυσιδωτές παρενέργειες…

Το 2010, τα κρατικά λαχεία (Λαϊκό και Εθνικό) είχαν έσοδα 310,3 εκατ. ευρώ. Μειωμένα κατά 15% σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2009, που ήταν 365,1 εκατ. ευρώ. Τους πρώτους 3,5 μήνες της εφετινής χρονιάς το Λαϊκό υποχωρεί κατά 7%, ενώ οι πωλήσεις του Εθνικού έχουν κάνει βουτιά 20%. Θεωρείται ακριβό λαχείο και η μελλοντική πορεία του διαγράφεται εξαιρετικά επισφαλής. Πέρυσι τα κρατικά λαχεία είχαν καθαρά κέρδη περίπου 71 εκατ.ευρώ. Ένα 12% από τα έσοδα είναι η προμήθεια του δικτύου διανομής (πράκτορες), ενώ το 65% διανέμεται στους τυχερούς.

Επίσης, περίπου 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο κοστίζει η… εκτύπωση των λαχείων, που γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (υπηρεσίες νομισματοκοπείου).
Πέρυσι τα καθαρά κέρδη των κρατικών λαχείων δεν έφτασαν για να πληρωθούν οι δύο εξάμηνες δόσεις (συνολικά περί τα 75 εκατ.ευρώ) έναντι της τιτλοποίησης εσόδων που έχει γίνει προ δεκαετίας. Για να καλυφθούν τα έξοδα, χρησιμοποιήθηκε ένα τμήμα της αρχής εγγύησης που είχε δοθεί και ήταν 10 εκατ. ευρώ. Για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των τιτλοποιήσεων απομένουν άλλες τέσσερις δόσεις, συνολικού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Έτσι κι αλλιώς, οι οφειλές αυτές αποτελούν άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα στο σχέδιο για μετοχοποίηση.

Στις… διαταγές του αφέτη

 Τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) είναι επίσης δύσκολα, καθώς η συγκεκριμένη μορφή τζόγου θεωρείται διεθνώς ότι δεν έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Σήμερα ο ιππόδρομος έχει μια δική του έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων στο Μαρκόπουλο Αττικής και μαζί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις θεωρούνται ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Η αντικειμενική αξία της έκτασης προσδιορίζεται στα 190 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, η πώληση του ΟΔΙΕ είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, αφού οι ιδιοκτήτες αλόγων, οι προπονητές, οι αναβάτες και οι πράκτορες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να… εκχωρηθούν «πακέτο» με την εταιρεία.

Η περσινή χρήση του ΟΔΙΕ έκλεισε με ζημίες 29,88 εκατ. ευρώ, από τα οποία γύρω στα 18 εκατ. ευρώ αφορούν τις δόσεις του μεγάλου δανείου, που λήγει σε 10 χρόνια.Έχει δε ανεξόφλητο δανειακό υπόλοιπο περίπου 130 εκατ. ευρώ, καθώς ο ΟΔΙΕ πήρε το δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου προκειμένου να μετεγκατασταθεί από το Δέλτα του Φαλήρου στο Μαρκόπουλο.

Το 2010, η εταιρεία του ιπποδρόμου είχε έσοδα 194,34 εκατ. ευρώ έναντι των 261,20 εκατ. ευρώ το 2009. Η πτώση είναι 25,6%, αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι έγιναν λιγότερες ιπποδρομίες. Το 80% του τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος διανέμεται στους τυχερούς, 6% παίρνουν οι πράκτορες, 5% η Φίλιππος Ένωση, ενώ περίπου 310.000 ευρώ έλαβε πέρυσι η Ιντραλότ για τις υπηρεσίες πληροφορικής που παρείχε. Μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις υπαλλήλων, ο ΟΔΙΕ έχει τώρα 102 άτομα μόνιμο προσωπικό και περίπου 600 εκτάκτους, που απασχολούνται ανά ιπποδρομιακή μέρα.
Ούτως ή άλλως, το ενδιαφέρον που έδειξε ο γαλλικός ιππόδρομος αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο, η οποία βεβαίως έχει πολύ δρόμο μπροστά της προκειμένου να μετουσιωθεί σε πράξη.

Ανεξαρτήτως αυτών, ιδιαίτερη σημασία έχει και το πότε θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς παιγνίων. Τα «φρουτάκια» θα καταλήξουν στον ΟΠΑΠ, ενώ για τις ιντερνετικές άδειες στοιχήματος οι εξελίξεις είναι ασαφείς, αν και η εταιρεία βολιδοσκοπεί ισραηλινή επιχείρηση ηλεκτρονικού τζόγου προκειμένου να την εξαγοράσει. Η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει τον ΟΠΑΠ, αφού πρώτα επιμηκύνει την άδεια για το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια πέραν του 2020. Όμως, αν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ, το μονοπώλιο μπορεί να έχει πρόβλημα, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές. Κάποιοι από τους οποίους λένε ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ενδέχεται να μην επιτευχθεί το 2012, αλλά αργότερα…

Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ- ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ