Κίνδυνος για την εξάρτηση παιδιών αλλά και ενηλίκων. Έως πενήντα ιστοσελίδες στοιχήματος στο Διαδίκτυο και 30.000 «φρουτάκια» προβλέπει το νομοσχέδιο. Μετά από μία δεκαετία σχεδόν από τότε που η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τζόγου, η οποία οδήγησε πριν από δυο χρόνια στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,
η σημερινή κυβέρνηση έκρινε ότι ήρθε η ώρα για την επαναφορά του. Στην πραγματικότητα, με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην κυβερνητική επιτροπή, η κυβέρνηση πηγαίνει στο άλλο άκρο, καθώς δεν επαναφέρει μαζικά μόνο τα λεγόμενα «φρουτάκια», αλλά και το στοιχηματισμό μέσα από το Διαδίκτυο, ακόμη και μέσα από τηλεοπτικούς σταθμούς.
Δημιουργεί έτσι σοβαρούς οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους για τους απελπισμένους από τη λιτότητα του Μνημονίου πολίτες. Προφανώς, το μεγάλο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο -εκτιμάται σε 700 εκατ. ευρώ- αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα που μέτρησε στην απόφαση για την επαναφορά, όπως και η ανάγκη συμμόρφωσης στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορά όμως τα «φρουτάκια», ακόμη και η απώλεια εσόδων από εταιρείες που λειτουργούν σήμερα χωρίς άδεια στο Διαδίκτυο.
Από την άλλη, όμως, πλευρά, μπορεί να οδηγήσει πολλές οικογένειες και ανήλικους στην καταστροφή, αφού πλέον ο τζόγος θα μπει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Ο τζόγος γίνεται για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα για τα παιδιά, εξάρτηση, όπως διαπιστώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ως άρρωστα τα άτομα με την εξάρτηση αυτή.
Ο ρόλος της Επιτροπής Εποπτείας
Πριν από λίγες ημέρες, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση 30.000 μηχανημάτων βιντεολότο -τα γνωστά «φρουτάκια»- και την έκδοση έως πενήντα αδειών σε εταιρείες για το στοιχηματισμό μέσα από ιστοσελίδες στο internet. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει αμέσως είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η «απελευθέρωση» του τζόγου θα γίνει μόνο για τους ενήλικες.
Το νομοσχέδιο προβλέπει κάποιες διατάξεις για τον αποκλεισμό των ανηλίκων από τον ηλεκτρονικό τζόγο, αλλά είναι αμφίβολο εάν αυτό είναι δυνατό να διασφαλιστεί. Κρίσιμο ρόλο στο πώς τελικά θα λειτουργήσει η αγορά του τζόγου και τι περιορισμοί θα υπάρχουν θα έχει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) που πρόκειται να συσταθεί εντός του έτους.
Η επιτροπή αυτή θα αναλάβει ουσιαστικά να διαμορφώσει τους κανόνες, βάσει των οποίων θα γίνονται τα στοιχήματα, ποιοι θα μπορούν να συμμετάσχουν, πώς θα πληρώνουν, πώς θα πληρώνονται τα κέρδη τους και άλλα σχετικά θέματα. Προς το παρόν, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η επιτροπή θα εκδώσει τις αποφάσεις εκείνες για «την προστασία ανηλίκων και γενικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», καθώς και «την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και καταστολής, την απαγόρευση παιγνίων με περιεχόμενο ρατσιστικό, ξενοφοβικό, πορνογραφικό ή αντίθετο σε κανόνες δημόσιας τάξης».
Οι άδειες μπορεί να αργήσουν
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, πολλά πράγματα βρίσκονται. .. στον αέρα. Το οικονομικό επιτελείο θα προσλάβει εντός των επόμενων ημερών συμβούλους, οι οποίοι θα αναλάβουν να «στήσουν» την επιτροπή ελέγχου της αγοράς. Επειδή στην κυβέρνηση γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι να χαθεί ο έλεγχος και να επαληθευτούν όσοι κάνουν λόγο για «καζινοποίηση» της Ελλάδας, σημειώνουν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μπορεί να απαιτηθεί έως και ένας χρόνος. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, το πρώτο μηχάνημα από τα 30.000 «φρουτάκια» που θα εγκατασταθούν να τοποθετηθεί σε κατάστημα του χρόνου τέτοια εποχή.
Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν στα «Επίκαιρα» ότι στόχος τους είναι να μην υπάρχουν τέτοια μηχανήματα σε καφετέριες, εστιατόρια και γενικότερα χώρους όπου ο κόσμος πηγαίνει για διασκέδαση. Θεωρούν ότι θα είναι «ασφαλέστερο» εάν τα «φρουτάκια» εγκαθίστανται σε χώρους που είναι αποκλειστικά χαρακτηρισμένοι ως «χώροι στοιχήματος», ούτως ώστε να μπορεί να ελέγχεται εύκολα το εάν παίζει κάποιος που δεν θα έπρεπε.
Ωστόσο, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εγκατάσταση τέτοιων παιγνιομηχανημάτων και σε καταστήματα ψυχαγωγίας – καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. Τι, τελικά, θα ισχύσει θα φανεί στην πράξη και θα το αποφασίσει η ΕΕΕΠ.Σε πρώτη φάση, δεν αποκλείεται, πάντως, να τοποθετηθούν «φρουτάκια» στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.
0 κίνδυνος για παιδιά και ενηλίκους
Ακόμα, όμως, και εάν βρεθεί ένας τρόπος να αποτραπεί ο στοιχηματισμός από ανήλικους στα «φρουτάκια», αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το διαδικτυακό στοίχημα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να είναι ραγδαία, αλλά τα παιδιά έχουν ήδη εξοικειωθεί πολύ καλύτερα από τους μεγάλους. Το διαδικτυακό στοίχημα είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις από τον καναπέ του σπιτιού σου και η ΕΕΕΠ θα πρέπει να βρει τον τρόπο εκείνο που θα εξασφαλίζει την αποκλειστική χρήση από ενηλίκους.
Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε διαδικασία πιστοποίησης όσων θέλουν να ασχοληθούν με το διαδικτυακό στοίχημα, ώστε να αποκλείονται οι ανήλικοι, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα μπορεί να διασφαλιστεί. Ούτως ή άλλως, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και για τους ενηλίκους υποψήφιους παίκτες.
Από στοιχεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) προκύπτει ότι:
τα άτομα που απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ το 2009 για το πρόβλημα του τζόγου είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους άντρες (89%), ηλικίας 30-49 ετών (71,9 %) και έγγαμοι (65,7%).
Το 50% έχει αποφοιτήσει από το λύκειο,
το 20,3% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και
το 76,6% έχει σταθερή και πλήρη απασχόληση, ενώ
το 35,9% των εξαρτημένων από τα τυχερά παιχνίδια ξοδεύει 200-1.000 ευρώ ανά εβδομάδα.
Ως σημαντικότερα προβλήματα που οφείλονται στον τζόγο αναφέρθηκαν αυτά της οικογενειακής ζωής (87,5%) και των οικονομικών (85,9%).
Τι λένε οι ψυχολόγοι
Μιλώντας στα «Επίκαιρα», ψυχολόγοι αναφέρουν ότι μπορεί η κυβέρνηση να προσδοκά σε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, αλλά ακριβώς επειδή διανύουμε περίοδο κρίσης οι πολίτες θα καταφύγουν στα τυχερά παιχνίδια. «Θα αναζητήσουν την τύχη τους στην “τύχη”», αναφέρουν χαρακτηριστικά, «για να μπορέσουν να καλύψουν εισοδηματικές απώλειες», προσθέτοντας ότι «φυσικά, το πιο πιθανό είναι να χάσουν κι άλλα». Από τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων έχουν προϋπολογιστεί για φέτος έσοδα της τάξης των 700 εκατ.ευρώ. Τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την έκδοση των σχετικών αδειών και τα 200 εκατ.ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων, τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση. Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην προλάβουν φέτος να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες, οπότε ο εισπρακτικός στόχος δεν θα επιτευχθεί. Για το λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαναπροσδιόρισε τις προβλέψεις του σε περισσότερο από 1 δις ευρώ σε διάστημα 2-3 ετών. Αξίζει να αναφέρουμε κάποιες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που δείχνουν πώς θα λειτουργήσει η νέα αγορά τζόγου.
Για τα «φρουτάκια», το ελάχιστο ποσό στοιχήματος θα είναι 10 λεπτά και το μέγιστο θα φτάνει στα 5 ευρώ. Τα μηχανήματα θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα έτσι, ώστε να επιστρέφουν στους παίκτες το 80% του ποσού που θα έχει παιχτεί. Το μέγιστο ποσό που θα μπορεί να χάσει ένας παίκτης θα απαγορεύεται να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παιχνίδι, ενώ προβλέπεται η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία και οι χρηματορροές. Αυτές κι άλλες προβλέψεις «προστασίας» που περιέχει το νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνουν πράξη από την ΕΕΕΠ.
Πηγη:ΕΠΙΚΑΙΡΑ