Το… χατίρι στον ΟΠΑΠ έκανε η κυβέρνηση με την κατάργηση του ειδικού τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη και την «αντικατάστασή» του με την αύξηση στο 35% από 30% της φορολογίας στα μικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών. Με την παρέμβαση αυτή, που περιέχεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Οργανισμός λαμβάνει ένα απρόσμενο δώρο, το οποίο χρηματιστηριακοί αναλυτές υπολογίζουν σε 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν προτίθεται να εισακούσει τις ενστάσεις του ΟΠΑΠ, ο οποίος επιχειρεί να κατοχυρώσει αποκλειστικό δικαίωμα στον διαδίκτυο «τζόγο». Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προωθεί την έκδοση μόνιμων αδειών (έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 24 προσωρινές άδειες).
Πιο αναλυτικά, στο νομοσχέδιο, και συγκεκριμένα στο άρθρο 138, προβλέπεται ότι οι διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.4346/2015 (εισήγαγε το τέλος των 5 σεντς) καταργούνται από τότε που ίσχυσαν. Αντ’ αυτού αυξάνεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στο 35%, από 30%. Οπως προκύπτει από ανάλυση της χρηματιστηριακής εταιρείας BETA, με βάση τα αποτελέσματα 2015 του ΟΠΑΠ, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα επιβαρυνθούν με περίπου 70 εκατ. ευρώ, από την αύξηση του φόρου. Την ίδια σπγμή, προσθέτει, αν διατηρούνταν το ειδικό τέλος των 5 σεντς ανά στήλη παιχνιδιού του Οργανισμού, τότε η επιβάρυνση θα έφτανε τα 210 εκατ. ευρώ ετησίως. Προκύπτει, δηλαδή, όφελος 140 εκατ. ευρώ.
Το παράδοξο είναι ότι την ημέρα που δόθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας σε ημερίδα, ανέφερε ότι ο κλάδος έχει πολύ υψηλή κερδοφορία και, συνεπώς, υψηλή φοροδοτική ικανότητα.
Οπως είπε, «δείτε μόνο τα στοιχεία του ΟΠΑΠ, η εταιρεία αυτή έχει πολλαπλάσια κόστη σε σχέση με τις διαδικτυακές, και όμως παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που το υπουργείο «έκανε πίσω» οφείλεται στο ότι εκτίμησε πως νομικά δεν θα πέρναγε το μέτρο, αν η ΟΠΑΠ προχωρούσε σε καταγγελία -το είχε προαναγγείλει- με το επιχείρημα ότι το τέλος των 5 σεντς συνιστά Επέκταση της Επιτροπής με τη βούλα διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παροχών τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα.
Μπορεί το υπουργείο να… έκανε πίσω στο τέλος, όμως «δεν συζητάει» για αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο και διά του υπουργού, κ. Αλεξιάδη, ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ρυθμιστεί οριστικά διαδικτυακά αγορά στην Ελλάδα. Το υπουργείο σχεδιάζει να εκδώσει μόνιμες άδειες, με πολύ αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
Αν και ο υπουργός απέφυγε να δώσει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, γιατί, όπως είπε, η διαδικασία περιλαμβάνει ολοκλήρωση μελετών από ανεξάρτητους εκτιμητές, σύνταξη νομοσχεδίων, διαβούλευση τουλάχιστον για τρεις μήνες με τις υπηρεσίες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης, ψήφιση των νομοσχεδίων και έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το βέβαιο είναι ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ήδη τα πρώτα σημαντικά βήματα γίνονται.
Σήμερα, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αν άνοιγε η αγορά, καμία εταιρεία, πλην των 24 προσωρινά αδειοδοτημένων, δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί. Και αυτό, γιατί όσες online εταιρείες δεν έχουν προσωρινή άδεια είναι αυτόματα στη μαύρη λίστα των παράνομων και, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαδικασίες αδειοδότησης.
Ο νέος κανονισμός που έχει ήδη διαμορφώσει η Επιτροπή Παιγνίων και αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα σε ΦΕΚ προβλέπει ότι μόνο όσες από τις μη αδειοδοτημένες εταιρείες επιτρέπουν εγγραφή παικιών από την Ελλάδα θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα, ώστε να μην αποκλείονται οι νομοταγείς ξένες εταιρείες –που δεν δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα- από τη συμμετοχή τους στο άνοιγμα της αγοράς. Ταυτόχρονα, θα προβλέπονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για την έξοδο εταιρειών από τη μαύρη λίστα.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, όπως ανέφερε στην ίδια ημερίδα ο κ. Αντ. Στεργιώτης, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία που επεκτείνει τη δικαιοδοσία της Επιτροπής και στις εταιρείες online. Αυτό είναι το πρώτο άμεσο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση για να εξορθολογήσει τη λειτουργία της διαδικτυακάς αγοράς άμεσα και προτού προχωρήσει το νέο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις, που, λόγω της πολυπλοκότητάς του, θα καθυστερήσει. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, θα έχει το νομικό έρεισμα η Επιτροπή Παιγνίων να λάβει αποφάσεις για το ξεκαθάρισμα της αγοράς, που δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν νομικά.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «Πασχαλιάτικο δώρο 140 εκατ. στον ΟΠΑΠ» στην πηγή :
ΕΠΕΝΔΥΣΗ τουΜάριουΣκεπαθιανου[email protected]