Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προεκλογική περίοδο αναφερόταν στον πόλεμο που είναι αποφασισμένος να κηρύξει, έστω και καθυστερημένα, στη διαπλοκή, δηλώνοντας: «Είναι ένας γόρδιος δεσμός, που είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε με το σπαθί της διαφάνειας και της δικαιοσύνης και θα τον κόψουμε», προφανώς δεν εξαιρούσε τα όσα συνέβησαν επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στην αδιαφανή «πώληση» του ΟΠΑΠ, έναντι ευτελούς (για τα μεγέθη του Οργανισμού) τιμήματος, στο «επενδυτικό κεφάλαιο» Emma Delta, φερόμενο ως τσεχικών συμφερόντων και σαφώς διαπλεκόμενο με εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα.
Εδώ θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι όχι μόνο πουλήθηκε η «χρυσοτόκος όρνιθα» του ελληνικού Δημοσίου αντί «πινακίου φακής», αλλά και τι ήταν αυτό που πουλήθηκε, σε ποιους και με ποιες διαδικασίες. Κατ” αρχάς, στην περίπτωση της πώλησης του ΟΠΑΠ σκοπός της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν ήταν απλώς η πώληση ενός αριθμού μετοχών (105 εκατ. μετοχές περίπου) στον υποψήφιο αγοραστή, αλλά τέτοιου αριθμού μετοχών που να αντιστοιχούσαν στο ποσοστό ελέγχου του Οργανισμού (33%), στο λεγόμενο «controlling stake», δηλαδή στον πλήρη έλεγχο του από τον αγοραστή. Σύμφωνα με τη διεθνώς κρατούσα πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, η τιμή πώλησης των μετοχών μιας προς πώληση εισηγμένης δημόσιας επιχείρησης φθάνει ή/και ξεπερνά κατά 30% (το λεγόμενο premium) την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, καθώς η αγορά των μετοχών συνοδεύεται και από την εκχώρηση της διαχείρισης της επιχείρησης στον αγοραστή.
Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ όχι μόνο δεν συνέβησαν τα ανωτέρω, αλλά η πώλησή του στην Emma Delta έγινε και σε χαμηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακή αξία ανά μετοχή. Ειδικότερα, στις 22 Απριλίου 2013, ημέρα ανοίγματος της προσφοράς της Emma Delta, η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ ήταν 7,08 ευρώ, ενώ στις 12 Αυγούστου 2013, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας πώλησης η τιμή της ήταν 7,49 ευρώ. Δηλαδή, με βάση τα ανωτέρω, ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να πωληθεί κατά 30% υψηλότερα από την τιμή της 12ης Αυγούστου 2013, ήτοι στα 9,62 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή πώλησης, όμως, που καθορίσθηκε ακόμη και μετά τη βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta, δεν ξεπέρασε τα 6,2 ευρώ, ήταν δηλαδή κατά 3,42 ευρώ χαμηλότερη αυτής της 12ης Αυγούστου 2013, γεγονός που επί του συνόλου των πωλουμένων μετοχών οδήγησε σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ. Ποια καλύτερη συμφωνία από αυτή για την Emma Delta, που με 652 εκατ. ευρώ απέκτησε τον έλεγχο του μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;
ΕΥΝΟΪΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ. Επίσης διαμορφώθηκε εξαρχής και επί τούτου ένα ευνοϊκό υπόβαθρο, με προεξοφλημένο στόχο την κατάληξη του ΟΠΑΠ στον έλεγχο της Emma Delta. Έτσι, με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατάφερε και «εξαφάνισε» τον εκ του νόμου προβλεπόμενο, ως απαράβατο όρο, έλεγχο φήμης – φερεγγυότητας (probity check) από τις διαδικασίες του διαγωνισμού. Σκοπός να παρακαμφθεί οποιοσδήποτε έλεγχος των μετόχων της Emma Delta και φυσικά του βασικού της μετόχου, Δ. Μελισσανίδη, καθώς η ορθή εφαρμογή των ελέγχων θα έθετε εκτός διαγωνισμού τον «αγαπημένο» επιχειρηματία και συνομιλητή του κ. Σαμαρά.
Ειδικότερα: ί) Ο Ν. 4002/2011 (άρθρο 40, παρ. 2) προέβλεπε ότι οποιαδήποτε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΟΠΑΠ Α.Ε. άνω του 2% απαιτούσε προηγούμενο έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), χωρίς την οποία η εν λόγω αλλαγή ήταν άκυρη. Η ισχύς της εν λόγω παραγράφου στον νόμο αυτό ήταν άμεση.
ίί) Επειδή στον ανωτέρω νόμο δεν εξειδικεύονταν τα κριτήρια ελέγχων στους οποίους θα έπρεπε να προβεί η ΕΕΕΠ σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΟΠΑΠ Α.Ε., ψηφίστηκε ο 2ος νόμος, ο Ν.4141/2013, με τον οποίο προστέθηκε στο άρθρο 40, παρ. 2 μια νέα παράγραφος, η 2Α, στον ανωτέρω Ν.4002/2011. Σε αυτήν έγινε εξειδίκευση των κριτηρίων ελέγχων (μεταξύ αυτών, φήμης, φερεγγυότητας, αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος κ.λπ.). Προκειμένου να παρακαμφθεί ο εν λόγω έλεγχος φήμης και φερεγγυότητας τόσο του Δ. Μελισσανίδη, με το βεβαρημένο ποινικό μητρώο, όσο και της Emma Delta (που συστήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την υποβολή προσφορών), στον 2ο αυτό νόμο ορίστηκε ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής ειδικώς της νέας παραγράφου 2Α η 1/1/2014, παρά το γεγονός ότι στο προσχέδιο του νόμου αυτού είχε οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της η 1η/1/2013!
ίίί) Επειδή στον νόμο, Ν. 4141/2013, «παρέλειψαν» να μεταθέσουν για την1η/1/2014 και την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρ. 2 του άρθρου 40 ίου αρχικού Ν. 4002/2011 για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία, με τον νόμο αυτόν, είχε άμεση εφαρμογή, ψηφίστηκε εν συνεχεία και τρίτος, ο Ν.4172/2013, τον Ιούλιο 2013 (δηλαδή αφού κατ’ αρχήν είχε επιλεγεί η Emma Delta), προκειμένου να μην ελεγχθεί από την ΕΕΕΠ και την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Αυτό γιατί με τον νέο αυτό νόμο ορίστηκε ότι η παρ. 2 του άρθρου 40 του αρχικού Ν. 4002/2011 εφαρμόζεται από 1/1/2014 αντί της άμεσης εφαρμογής, όπως προβλεπόταν αρχικά σε αυτόν.
Συμπερασματικά, με τους ανωτέρω δύο (παρ. β και γ) ψηφισθέντες νόμους και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, παρακάμφθηκαν σκανδαλωδώς οι προβλεπόμενοι νομοθετικά έλεγχοι: 1) Φήμης και φερεγγυότητας τόσο του Δ. Μελισσανίδη όσο και της Emma Delta. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια, η οποία αντίκειται στη διεθνή πρακτική διενέργειας/ανάθεσης τυχερών παιγνίων χωρίς τον προγενέστερο έλεγχο φήμης και φερεγγυότητας του υποψήφιου αγοραστή.
2) Αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά παράβαση των όρων της σχετικής διακήρυξης. Δηλαδή, έλεγχοι φήμης και φερεγγυότητας των αγοραστών του ΟΠΑΠ και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν έγιναν ποτέ.
Πέραν των ανωτέρω, όμως, και το ίδιο το τίμημα που φέρεται να διέθετε η Emma Delta, καταθέτοντας σχετική βεβαίωση, σύμφωνα με το άρθρο 7.13 της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν βρισκόταν στα ταμεία της, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του συγκεντρώθηκε εκ των υστέρων (δηλαδή αφού η Emma Delta είχε αναδειχθεί πλειοδότης του διαγωνισμού). Αυτό έγινε μέσω ομολογιακού δανείου (bond loan), ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως έλαβε η Emma Delta βάζοντας ως ενέχυρο τις μετοχές του ΟΠΑΠ, που ακόμα δεν είχε στην ιδιοκτησία της.
Να γίνουν οι έλεγχοι που αγνοήθηκαν
Όσα περιβάλλουν την εκχώρηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στην Emma Delta αναδίδουν σαφή οσμή διαπλοκής, αδιαφάνειας και παρασκηνιακής συναλλαγής και αποτελούν αναμφίβολα τμήμα του «γόρδιου δεσμού» στον οποίο αναφέρθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να κάνει πράξη αυτά που ο ίδιος δήλωνε προεκλογικά και να κινηθεί αποφασιστικά ώστε να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες για το ΜΕΓΑ σκάνδαλο της αδιαφανούς πώλησης του ΟΠΑΠ σε εγχώρια και εισαγόμενα συμφέροντα, με προφανή ζημία του ελληνικού Δημοσίου, και να σταματήσει επιτέλους, εν έτει 2015, η μονοπωλιακή εκμετάλλευση ενός από τους πλέον κερδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας από ένα σχήμα που επελέγη με αδιαφανείς διαδικασίες από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Η κυβέρνηση πλέον γνωρίζει… Οποιαδήποτε ανοχή δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως συνενοχή. Έστω και καθυστερημένα, η νέα κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να κάνει τους ελέγχους που δεν έγιναν κατά τη διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ, τερματίζοντας τη συνέχιση του σκανδάλου. Ο Αλ. Τσίπρας το οφείλει στους ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον επέλεξαν για να βάλει τέλος στην πολυπλόκαμη διαπλοκή. Το οφείλει στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Διαβάστε το άρθρο “Να μπει τέλος στο σκάνδαλο” του ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στην πηγή “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”