Άδικο για τους παίκτες των στοιχημάτων το νομοσχέδιο που αδειοδοτεί τις εταιρείες του διαδικτύου. Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο να χαμηλώσει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών που αποτελούν μια ανοιχτή αγορά, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά με τον ΟΠΑΠ που το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 34% και στο τέλος του χρόνου θα κατέχει το 5% ή θα πουλήσει ολόκληρο το ποσοστό σε ιδιώτη επενδυτή.
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα χάσει πολλά χρήματα από την άρνηση των γνωστών εταιρειών να πάρουν άδεια λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας αλλά και από τη μεγάλη πτώση των τζίρων. Στην περίπτωση αυτή είναι σαν να λένε ότι «λεφτά υπάρχουν» και το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ανάγκη έσοδα από το διαδίκτυο, τα οποία αρνείται με το τέχνασμα της υπερβολικής φορολογίας.
Πολύ μεγάλο μέρος των ΜΜΕ αποδέχεται την παραβίαση των δικαιωμάτων των παικτών να παίζουν σε ανταγωνιστικές τιμές. Σίγουρα, υπάρχουν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, όμως αποτελεί λάθος να παραβιάζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών επειδή μια ανοιχτή αγορά ευνοεί συμφέροντα.
Η Πολιτεία δεν μπορεί να περιορίσει το διαδίκτυο, ούτε και να παραβιάσει τα δικαιώματα των πολιτών να παίζουν σε εταιρείες της επιλογής τους, είτε αυτές έχουν άδεια είτε δεν έχουν. Η έκδοση αδειών έχει στόχο να δημιουργήσει μια διαφανή και ελεγχόμενη αγορά που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά και η οποία θα περιορίσει σημαντικά τους τζίρους των εταιρειών που δεν θα πάρουν άδεια.
Καθεστώς απαγόρευσης δεν είναι δυνατό εκ του νόμου να επιβληθεί παρά μόνο στην περίπτωση που η χώρα πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρόσφατα ψήφισε νόμο που θεωρεί ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ακόμα και οι αποφάσεις του ΔΕΚ δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε περιορισμό αυτού του δικαιώματος.
Επομένως, απαγορευτικά σενάρια μπορεί να διατυπωθούν μόνο αν είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον και επομένως μπορεί μια ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει σαν ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει αποκλειστικό στόχο την άντληση πόρων από το διαδίκτυο χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των παικτών και των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων.
Και είναι πάρα πολύ περίεργο που η κυβέρνηση αγνοεί τόσο προκλητικά τα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών και μάλιστα το κάνει αυτό με έναν νόμο που θίγει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη και καταδίκη της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, έστω και αν περιέργως μέχρι σήμερα ποτέ η χώρα μας δεν βρέθηκε κατηγορούμενη, αν και ήταν η μοναδική που είχε εκχωρήσει μονοπώλιο σε κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Σίγουρο το σενάριο «προικοδότησης» του ΟΠΑΠ και πώλησής του στη συνέχεια σε ιδιωτικά συμφέροντα που θα λειτουργούν μονοπωλιακά αποτελεί την πιθανότερη εξήγηση. Όμως με σκληρά οικονομικούς όρους αυτή η εξήγηση βλάπτει την εθνική οικονομία, δίνοντας 1 ευρώ σήμερα και αφαιρώντας 10 ευρώ από το μέλλον, που σε πείσμα των ανοχρονιστών και των παλαιολιθικών νοοτροπιών θα εμφανιστεί. Βλέπετε, οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν εξουσία αλλά ο χρόνος κάνει τη δουλειά του και μια σωστή οικονομική πολιτική πρέπει να έχει πάντα υπόψη της το μέλλον.
Δυστυχώς, στην ελληνική πραγματικότητα τα πάντα κινούνται στη λογική «σήμερα ό,τι πάρουμε, με δανεικά, ενέχυρα και εκποιήσεις για ένα πιάτο φακή και αύριο βλέπουμε». Λόγω αυτής της νοοτροπίας καταστράφηκε και η ελληνική οικονομία, αλλά μυαλό ακόμα δεν Βάζουμε.
Διαβάστε το άρθρο «Bet times» στην πηγή: KINGBET