Η ολοκλήρωση της πρώτης σημαντικής -και ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας- ιδιωτικοποίησης είναι τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά. Όταν η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την Emma Delta ως «προτιμητέο επενδυτή», αλλά ταυτόχρονα της ζήτησε να βελτιώσει αισθητά το τίμημα που προσέφερε για το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.
Ο Τσέχος μεγαλοεπενδυτής, Jiri Smejc την περασμένη Τετάρτη ήταν στο Πεκίνο, ενώ ο Ρώσος συνεταίροςτου Alexander Nesis πετούσε για την Καλιφόρνια. Την ίδια ακριβώς στιγμή ο άλλος Τσέχος της παρέας, ο44χρονος Karel Komarek -που οι φίλοι του τον αποκαλούν «γιατρό»» λόγω των σπουδών του- μάθαινε τα νέα από την έπαυλή του στην παραλία Palm Beach, την οποία είχε αγοράσει από την πασίγνωστη τραγουδίστρια Celine Dion.
Η επενδυτική εταιρεία Emma Delta, που υπέβαλε τη μοναδική έγκυρη προσφορά στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του οργανισμού τυχερών παιγνίων της χώρας, δεν είναι ένα απλό fund.
Είναι μία SPAC (Special Purpose Acquisition Company) την οποία διαχειρίζεται μια επενδυτική επιτροπή η οποία ανήκει κατά 66% στον Τσέχο μεγαλοεπιχειρηματία Jiri Smejc και κατά 33% στον γιο του Δημήτρη Μελισανίδη, Γιώργο. Αυτό σημαίνει ότι στην Emma Delta SPAC μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές οι οποίοι απλώς θα αγοράζουν μερίδια της επενδυτικής εταιρείας.
Ήδη σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το 5% της Emma Delta SPAC αποκτήθηκε από εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Κοπελούζου έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ λίγο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που απέκτησε η ιταλική εταιρεία Lottomatica, η οποία έβαλε τώρα τα λεφτά που δεν ήταν πρόθυμη να βάλει για την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων, που τελικά απέκτησε μια κοινοπραξία επιχειρήσεων με κορυφαία συμμετοχή τον ίδιο τον ΟΠΑΠ.
Η Emma Delta πρόσφερε τίμημα ύψους 622 εκατ. ευρώ για το 33% του ΟΠΑΠ, το οποίο με την προσθήκη του μερίσματος της χρήσης του 2012 που αποδίδεται στο Δημόσιο ανέρχεται σε 682 εκατ. ευρώ.
Η Deutsche Bank και η Εθνική Τράπεζα που λειτουργούσαν για περισσότερους από 10 μήνες ως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, θεωρούσαν ότι το εύλογο τίμημα για το 33% δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 670 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff &. Phelps που προσελήφθη από το ΤΑΙΠΕΔ καιπαρέδωσε τη δική του «δίκαιη αποτίμηση» ταυτόχρονα με τους υποψήφιους επενδυτές θεώρησε ότι το ελάχιστο τίμημα δεν πρέπει να υπολείπεταιτων 710 εκατ. ευρώ, δηλαδή 650 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση του μερίσματος το οποίο έτσι κι αλλιώς θα εισπράξει το Δημόσιο).
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Emma Delta θα πρέπει να βελτιώσει την προσφορά της κατά τουλάχιστον 28 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του το ΤΑΙ Π ΕΔ δέχθηκε να περιληφθεί στην τελική πρόταση και «ρήτρα σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος», που σημαίνει ότι, αν οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση στη χώρα αποφασίσει να αυξήσει τη φορολογία των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποζημιώσει τον επενδυτή.
Κέρδη δεκαετίας
Για το ελληνικό Δημόσιο τα 710 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ αντιστοιχούν στην προείσπραξη μερισμάτων από τα κέρδη της επόμενης 10ετίας, ενώ επιπλέον θα εισπράττει το 30% επί του τζίρου κάθε χρόνο.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η απλή -σχετικά- απόφαση δεν είναι πολύ εύκολο να ληφθεί μέσα σε λίγες ώρες. Έπρεπε να συνεννοηθούν πολλοί πολυάσχολοι άνθρωποι σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο ένας από τους συνεταίρους της Emma Delta SPAC είναι ο 52χρονος Alexander Leonidovich Mamut, δικηγόρος, γιος δικαστικών, που διέπρεψε ως τραπεζίτης. Στο παρελθόν ο Mamut, διαζευγμένος με 3 παιδιά, είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Bank of New York στο τέλος της δεκαετίας του 1990. Απόφοιτος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, ο Mamut ήταν κάποτε γνωστός ως «ο τραπεζίτης της οικογένειας Γέλτσιν» γιατί ήταν φίλος της κόρης Τατιάνα Γιέλτσιν Dyachenko, χωρίς όμως να του έχει απαγγελθεί ποτέ ουδεμία κατηγορία.
Έχει ιδρύσει την Imperial Bank, διαχειρίστηκε την Μ DM Bank και την ασφαλιστική εταιρεία I ngosstrakh. Συνιδιοκτήτης της εταιρείας καταστημάτων κινητών τηλεφώνων Evroset, το 2007 επένδυσε σημαντικά κεφάλαια για να αγοράσει την αμερικανική LiveJournal.com site blogging, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των Ρώσων χρηστών.
Ο άλλος μεγαλομέτοχος της Emma Delta είναι ο Alexander Nesis, γεννημένος στο Στάλινγκραντ, όπου σπούδασε, διαζευγμένος με 2 παιδιά, που σήμερα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 30 πλουσιότερων Ρώσων.
Ο Nesis περιλαμβάνεται και στη λίστα «Forbes» στην 435η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια. Είναι βασικός μέτοχος του ρωσικού κολοσσού παραγωγής λιπασμάτων Uralkali, καθώς και της δεύτερης σε μέγεθος ιδιωτικής ρωσικής τράπεζας Nomos Bank με συνολικά κεφαλαιακά διαθέσιμα που ξεπερνούντα 20 δισ. δολάρια. Παράλληλα, με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Nomos Bank ο Nesis, μέσω του ομίλου ICT, διατηρεί πλειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρείες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων, εργοστάσια επισκευής σιδηροδρομικών συρμών, ναυπηγεία και επιχειρήσεις real estate.
Ο Τσέχος μεγαλοεπενδυτής Smejc, συνιδρυτής και συμμέτοχος του τσεχικού επενδυτικού κεφαλαίου PPF, είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα. To PPF έχει επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παράλληλα συμμετέχει με τη συνεργασία της ΓΕΚΤέρνα στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.
Στενός φίλος του Jiri Smejc είναι ο 44χρονος, επίσης τσεχικής καταγωγής, Karel Komarek.
Η περιουσία του ξεπερνά ήδη το 1 δισ. δολάρια.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων στην Τσεχία, η οικογένεια του Komarek αγόρασε μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Moravske Naftove Doly και χτίζει μια νέα δεξαμενή αερίου, σε συνεργασία με τη ρωσική Gazprom. Το ενδιαφέροντου Komarek για τον τζόγο εκδηλώθηκε πέρυσι όταν αγόρασε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της τσεχικής εταιρείας στοιχημάτων Sazka από τον πλουσιότερο άνθρωπος της Τσεχίας, Petr Kellner, πληρώνοντας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια…
Δίπλα σ’ αυτούς τους γίγαντες της χρηματιστηριακής και ενεργειακής βιομηχανίας στέκονται οι δύο ελληνικές ισχυρές οικογένειες, ο Δημήτρης Μελισσανίδης με τον γιο του Γιώργο και ο Δημήτρης Κοπελούζος με τον γιο του Χρήστο. Παραδόξως και οι δύο οικογένειες συνδέονται στενά με τις ενεργειακές δραστηριότητες. Γεννημένος το 1951 στη Νίκαια, ο Δημήτρης Μελισσανίδης ή «Τίγρης», όπως τον αποκαλούν οι φίλοιτου, ξεκίνησε από μια σχολή οδηγών στον Κορυδαλλό για να φτάσει σήμερα να γράφει η Wikipedia ότι θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στον κόσμο, με τζίρο 10 δισ. δολάρια. Το αφεντικό της Aegean Maritime Petroleum, με20 σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων σε όλο τον κόσμο και 64 δεξαμενόπλοια, είναι εκτός των άλλων και ο επίσημος προμηθευτής του αμερικανικού Δημοσίου. To «Forbes»» το 2011 τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.
Αντίστοιχα ο Δημήτρης Κοπελούζος ξεκίνησε από χαμηλά την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1970 σε ηλικία 20 ετών, ενώ παράλληλα σπούδαζε μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αρχικά δραστηριοποιείται στον τομέα των μέσων μεταφοράς και κατάφερε και δημιούργησε δύο εργοστάσια παραγωγής λεωφορείων. Λίγο μετά δημιούργησε τονΌμιλο Κοπελούζου, που εκπροσωπεί μεγάλους ενεργειακούς οίκουςτου εξωτερικού και συμμετέχει σε επιχειρηματικά σχήματα που κατασκευάζουν μεγάλο αριθμό μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Το διοικητικό και οικονομικό ρίσκο της Emma Delta SPAC
ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ και οι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν ανάμεσα σε όλους αυτούς τους κορυφαίους επενδυτές είναι επιβεβλημένες και θα καταλήξουν στην τελική πρότασης προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι σύμβουλοι των επενδυτών ήδη εισηγούνται εναλλακτικά σενάρια για την αξιολόγηση του επενδυτικού κινδύνου που αναλαμβάνει η Emma Delta SPAC με την εξαγορά του 33% της ΟΠΑΠ.
Το πρώτο ρίσκο που αναλαμβάνει η Emma είναι αυτό της υλοποίησηςτων νέων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη τεράστιες καθυστερήσεις στην εκκίνηση τόσο των VLTs όσο και του online στοιχήματος. Όλο το εγχείρημα πρέπει να «τρέξει» με τον σχεδιασμό του νέου μετόχου, αφού σε 2 χρόνια από σήμερα το 50% του τζίρου της ΟΠΑΠ θα προέρχεται από αυτές τις δραστηριότητες.
Ο επόμενος κίνδυνος σχετίζεται με το γεγονός ότι η απόκτηση του 33% δεν εξασφαλίζει100%την ομαλή διοίκηση του Οργανισμού. To fund αποκτά μια ισχυρή μειοψηφία, η οποία απέναντι της θα έχει ένα 67% κατακερματισμένο μεν αλλά ισχυρότερο ποσοστιαία.
Οποιαδήποτε κίνηση απόκτησης μεγαλύτερου ποσοστού από τον επενδυτή θα το οδηγήσει μαθηματικά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Πέραν των επιπλέον καταβολών (;) προς το Ελληνικό Δημόσιο (εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης του 33%).
Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος κατάργησης του μονοπωλίου που απολαμβάνει σήμερα ο ΟΠΑΠ και προσθέτει στους αγοραστές υψηλή αβεβαιότητα όσον αφορά την ομαλή επίτευξη του επιχειρηματικού της σχεδίου, ιδιαίτερα για τις νέες δραστηριότητες (online).
Ο κίνδυνος της παρατεταμένης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, η οποία επηρεάζει ήδη τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του ΟΠΑΠ, θέτει ερωτήματα για την επιτυχή διείσδυση στην αγορά 35.000 VLTs, σε μία χρονική στιγμή αμφίβολης επίτευξης των στόχων που τέθηκαν από την υφιστάμενη διοίκηση του Οργανισμού…
Διαβάστε το άρθρο: Μια πολυεθνική «παρέα» στον ΟΠΑΠ, στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ