Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Λερναία ύδρα» ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος στην Ελλάδα

«Λερναία ύδρα» ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος στην Ελλάδα

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 5 λεπτά

Οι φορολογικοί παράδεισοι, το σκοτεινό διαδίκτυο και οι συνεργασίες με influencers

Σε «λερναία ύδρα» αναδεικνύεται ο διαδικτυακός παράνομος τζόγος στην Ελλάδα. Την τελευταία δεκαετία, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), έχει εγγράψει στη blacklist που δημοσίευει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περισσότερους από 8.000 μη αδειοδοτημένους ιστοτόπους παροχής υπηρεσιών παιγνίων.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πίσω από αυτές τις ιστοσελίδες βρίσκονται νομικές οντότητες που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους, προκειμένου να αποκρύπτεται η ταυτότητα των διαχειριστών τους.

Βάσει πρόσφατης έρευνας της ΕΕΕΠ, περίπου 900.000 άτομα στην Ελλάδα έπαιξαν σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον το 2023.
Οπως φαίνεται, προσελκύονται από το καθεστώς ανωνυμίας και τις υψηλότερες αποδόσεις που παρέχονται, αν και όπως διαπίστωσαν αρκετοί εξ αυτών, τα κέρδη τους δεν είναι εγγυημένα.
Η συνεχής αύξηση αυτών των ιστοσελίδων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη χρησιμοποίηση μέσων που τους επιτρέπουν τη συνέχιση της παράνομης λειτουργίας τους, ενώ έχουν εντοπιστεί ακόμη και περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η «μαύρη λίστα» του παράνομου διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα-1

Αύξηση 242% σε τρία χρόνια

Σύμφωνα με όσα σχολίασε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ο Αντώνης Αλεξίου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνολογικών Υποδομών της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), «η πρώτη έκδοση της μαύρης λίστας δημιουργήθηκε το 2013 και τότε περιείχε σχεδόν 400 μη αδειοδοτημένους ιστοτόπους. Εκτότε η λίστα ενημερώνεται τακτικά και πλέον έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 8.500 ιστότοποι. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά περίπου 242%».

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι πάροχοι έχουν έδρα το εξωτερικό, ωστόσο έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις λειτουργίας παράνομων ιστοτόπων τους οποίους διαχειρίζονται νομικά πρόσωπα με έδρα την Ελλάδα. 

Προκειμένου μια ιστοσελίδα να μπει στη μαύρη λίστα, προηγείται σύμφωνα με τον ίδιο, «μια έρευνα από την πλευρά μας. Αυτό που ψάχνουμε, είναι αν η εκάστοτε ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη στην ελληνική επικράτεια κι αν μέσω αυτής διεξάγονται τυχερά παίγνια, χωρίς όμως να έχει ληφθεί η άδεια που απαιτείται βάσει της ελληνικής νομοθεσίας». Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όπως εξήγησε, «αυτοί οι πάροχοι έχουν έδρα το εξωτερικό, ωστόσο έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις λειτουργίας παράνομων ιστοτόπων τους οποίους διαχειρίζονται νομικά πρόσωπα με έδρα την Ελλάδα».

Η «μαύρη λίστα» του παράνομου διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα-2

Κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, τα επίμαχα νομικά πρόσωπα με έδρα την Ελλάδα που εγγράφονται στη μαύρη λίστα, «δεν επισημαίνονται σαν εταιρείες που διεξάγουν και διοργανώνουν τυχερά παιχνίδια ή δεν είναι εγγεγραμμένα στο ΓΕΜΗ. Για ευνόητους λόγους προσπαθούν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο εντοπισμός των φυσικών προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτούς τους ιστοτόπους, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου έναν δύσκολο στόχο, επειδή «συνήθως κρύβονται σε οντότητες που έχουν την έδρα τους όχι απλά στο εξωτερικό, αλλά σε φορολογικούς παραδείσους και σε χώρες μη φορολογικά συνεργάσιμες με την Ε.Ε.

«Κατά κανόνα», όπως εξήγησε, «αυτές οι ιστοσελίδες είναι διεθνώς προσβάσιμες. Τους ενδιαφέρει να καταστήσουν τις υπηρεσίες τους προσβάσιμες σε πάρα πολλές δικαιοδοσίες, όπως η Ελλάδα. Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. ενδεχομένως η λειτουργία τους να είναι νόμιμη. Ακόμη κι έτσι, η παροχή υπηρεσιών σε δικαιοδοσίες που δεν διαθέτουν άδεια, καθιστά αυτόματα τη διεξαγωγή παράνομη». 

Αναφορικά με τις κυρώσεις που προβλέπονται για τους ιστοτόπους που εγγράφονται στη μαύρη λίστα της ΕΕΕΠ, ο κ. Αλεξίου ανέφερε ότι «οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου διακόπτουν την πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο από την ελληνική επικράτεια. Επίσης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας, διακόπτουν οποιαδήποτε συναλλαγή καθώς και πληρωμές ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια, σε λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι παράνομες εταιρείες».

Η «μαύρη λίστα» του παράνομου διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα-3

«Τα κέρδη των παικτών δεν είναι εγγυημένα»

Η προσέλκυση παιχτών από αυτούς τους παρόχους είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, πολυεπίπεδη, καθώς «χρησιμοποιούν ελκυστικές προσφορές, διαφημίζουν υψηλότερες επιδόσεις και έχουν ελαστικούς κανόνες συμμετοχής, ενώ προσφέρουν ανωνυμία, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση ταυτοποίησης. Παράλληλα, προσφέρουν ανώνυμους τρόπους πληρωμής, ή χρησιμοποιούν χρηματοπιστωτικά μέσα που δεν είναι αδειοδοτημένα στην Ελλάδα». Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση στη χρήση κρυπτονομισμάτων σε αυτούς τους ιστοτόπους».

Παράλληλα, αυτές οι ιστοσελίδες «αξιοποιούν πλατφόρμες παροχής ψηφιακού περιεχομένου, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φόρουμ. Επίσης, μπορεί να στέλνουν απευθείας μηνύματα, mail και sms, ενώ είναι συχνό φαινόμενο να εμφανίζονται πληρωμένες διαφημίσεις τους σε εφαρμογές κινητών.

Ακόμη, έχουμε παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούν και το σκοτεινό διαδίκτυο, όπου διαφημίζονται χωρίς όριο και έλεγχο. Ταυτόχρονα, έχουμε διαπιστώσει ότι συνεργάζονται και με influencers, κάποιοι εκ των οποίων είναι Ελληνες, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν ότι διαφημίζουν έναν μη αδειοδοτημένο πάροχο. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούν κρυφές διαφημίσεις για να προσελκύουν νέους παίκτες, ενώ αποφεύγουν άμεσες καμπάνιες για να μη γίνουν εύκολα αντιληπτοί από τις αρχές».   

Σε αρκετές περιπτώσεις σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, «τα κέρδη των παικτών σε αυτούς τους ιστοτόπους δεν είναι εγγυημένα».

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις παικτών που έρχονται σε εμάς και μας λένε ότι έπαιξαν στοίχημα σε έναν τέτοιο ιστότοπο αλλά δεν έλαβαν ποτέ πίσω χρήματα. Εχουμε επίσης διαπιστώσει αύξηση σε ανεξήγητες χρεώσεις των παικτών, ενώ συχνά απουσιάζουν μηχανισμοί αυτο-αποκλεισμού για παίκτες με προβλήματα εθισμού. 

Κλωνοποιημένες ιστοσελίδες και πιστά αντίγραφα

Και μπορεί όπως σχολίασε, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών να «έχει βοηθήσει στον εντοπισμό αυτών των ιστοτόπων, εντούτοις, κι αυτοί έχουν πλέον περισσότερα εργαλεία προκειμένου να μας παραπλανήσουν. Για παράδειγμα, είναι συχνό φαινόμενο να μπαίνει ένας ιστότοπος στην blacklist και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να δημιουργούνται νέες κλωνοποιημένες ιστοσελίδες. Πρόκειται για πανομοιότυπες ιστοσελίδες με μικρές αλλαγές στο όνομα ή τη δομή τους, ώστε να παρακάμπτουν με αυτόν τον τρόπο το μπλοκάρισμά τους. Αυτοί οι ιστότοποι χρησιμοποιούν κι άλλες υπηρεσίες, όπως προστασία προσωπικών δεδομένων στον καταχωρητή ονομάτων χώρου, ανώνυμους καταχωρητές και ανώνυμα δίκτυα. Με αυτόν τον τρόπο, κρύβουν τα στοιχεία ιδιοκτησίας και τη φυσική τοποθεσία των σέρβερ, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό των υπευθύνων».

Αρκετά συχνά, «μπορεί να φέρουν το σήμα της ΕΕΕΠ ή κάποιας Επιτροπής Τυχερών Παιγνίων άλλης χώρας. Επίσης, έχουν εμφανιστεί ακόμη και περιπτώσεις όπου δημιουργούν ένα πιστό αντίγραφο μιας νόμιμης ιστοσελίδας παρόχου τυχερών παιγνίων. 

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος 

Η επαφή των παικτών με αυτούς τους ιστοτόπους, τους θέτει σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, «σε αυξημένο κίνδυνο εθισμού, απάτης και εκμετάλλευσης των προσωπικών τους δεδομένων. Επίσης, δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εχουν εντοπιστεί τέτοιες περιπτώσεις και βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές».

Ενδεικτικό των πολυπλόκαμων δικτύων που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕΕΠ, είναι ότι «εκατοντάδες ιστότοποι που έχουν μπει στη μαύρη λίστα, είναι ενός νομικού προσώπου στο εξωτερικό. Σε άλλη περίπτωση, εντός της μαύρης λίστας υπάρχουν σχεδόν 200 εγγραφές ενός ιστοτόπου με παραπλήσιο όνομα». 

Περισσότερες από 500 καταγγελίες πολιτών

Την περσινή χρονιά δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα https://whistlers.gamingcommission.gov.gr/case/submit-a-report/, μέσω της οποίας σύμφωνα με τον ίδιο, «δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες –ανώνυμα κατά κύριο λόγο– να μας πληροφορήσουν για οποιοδήποτε σημείο παράνομης διεξαγωγής παιγνίων πέσει στην αντίληψή τους. Η εφαρμογή ξεκίνησε το 2023, και μέχρι σήμερα, στο τρέχον έτος, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 500 καταγγελίες, που στη συντριπτική τους πλειονότητα, οδήγησαν στην εγγραφή ιστοτόπων στην blacklist».

Αυξάνονται οι έλεγχοι

Στόχος της ΕΕΕΠ, επισημαίνει ο κ. Αλεξίου, είναι «η εντατικοποίηση στη διαδικασία της έρευνας και γι’ αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρύξουμε διαγωνισμό, ώστε εταιρείες να συνδράμουν σε αυτό το ελεγκτικό πεδίο, εντοπίζοντας πληροφορίες για αυτήν την παράνομη δραστηριότητα και τα πρόσωπα και τις οντότητες που εντέχνως “κρύβονται” πίσω από αυτή. Ως αποτέλεσμα, ενώ σήμερα διεξάγουμε περίπου 250 ελέγχους μηνιαίως, αυτό το νούμερο θα αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο».

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “«Λερναία ύδρα» ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος στην Ελλάδα” στην πηγή:https://thriassio.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ