Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Κούρεμα» 1 δισ. ευρώ στα τυχερά παιχνίδια

«Κούρεμα» 1 δισ. ευρώ στα τυχερά παιχνίδια

από
Μόνο 6 λεπτά

Βουτιά και στα μεικτά κέρδη των εταιρειών, που υποχώρησαν κατά 17,7% .Μικραίνει η «πίτα», αλλά αυξάνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα νέα μεγάλα πρότζεκτ που είναι

σε εξέλιξη .Τα ανοιχτά «στοιχήματα» και το μέλλον του ΟΠΑΠ στη «νέα τάξη πραγμάτων». Ο τζόγος βυθίζεται κι αυτός με τη σειρά του μέσα στον βάλτο της οικονομικής ύφεσης.
Γεγονός το οποίο πιστοποιείται με τον πλέον παραστατικό τρόπο από τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν κάνει «βαθύ κούρεμα» και στα ποσά που ξοδεύουν για το κυνήγι της τύχης.

Ο συνολικός τζίρος σε όλα τα τυχερά παιχνίδια που διαχειρίζονται οι 12 εταιρείες οι οποίες διαθέτουν εθνικές άδειες και φορολογούνται από το ελληνικό Δημόσιο μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ στο φετινό 9μηνο. Η «πίτα» της αγοράς έχασε το 16,60% του… όγκου της, καθώς από την αρχή τ ου 2011 έως τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου παίχτηκαν στον τζόγο 5,07 δισ. ευρώ έναντι των 6,08 δισ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αφαιρουμένων των ποσών που αποδίδονται στους τυχερούς, τα μεικτά κέρδη της αγοράς, δηλαδή τα πραγματικά λεφτά που χάνουν οι παίκτες ως ενιαίο σύνολο, παρουσιάζουν πτώση 17,73%. Από 1,71 δισ. ευρώ πέρυσι, υποχώρησαν στα 1,40 δισ. στο 9μηνο του 2011.
Η σφοδρή οικονομική κρίση και η συνακόλουθη δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη σοβαρή κάμψη που έχουν τα τυχερά παιχνίδια, καταρρίπτοντος τον μύθο που λέει ότι «η φτώχεια θρέφει τον τζόγο».

Σε κάθε περίπτωση όμως, η νόμιμη αγορά δέχεται πίεση και από τη «μεγάλη των παρανόμων σχολή» (Internet και «κρυφά στέκια» παιγνίων), που εξασφαλίζει σημαντικά και αφορολόγητα κέρδη. Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένες εκτιμήσεις, και ο τζίρος των παρανόμων βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απτά στοιχεία.

Μολονότι η κρίση «γονατίζει» τα τυχερά παιχνίδια, η συγκεκριμένη αγορά έχει τεράστιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αφού είναι σε εξέλιξη μιας ευρείας κλίμακας αναδιάταξη. Όπως όλα δείχνουν, στο προσεχές 12μηνο θα επέλθουν σημαντικές ανακατατάξεις στον υφιστάμενο «χάρτη».

■ Ήδη, έπειτα από 9 χρόνια απαγόρευσης, άνοιξε ο δρόμος για να ξαναβγούν στην αγορά τα «φρουτακια», που τώρα έχουν τον… εξευγενισμένο τίτλο «παιχνιδομηχανές περιορισμένου κέρδους» (VLT’s). Τα συνολικά 35.000 ηλεκτρονικά μηχανήματα «ελεγχόμενου» τζόγου θα διασπαρθούν σε ειδικές αίθουσες και προποτζίδικα σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, τα πρώτα «φρουτάκια» μπορεί να εμφανιστούν στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, ο οποίος θα διαχειρίζεται 16.500 «μηχανάκια», ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα παραχωρηθούν σε 4 έως 10 αδειοδοτημένες εταιρείες.

Εκτιμάται ότι σε πλήρη λειτουργία όλα τα «φρουτάκια» μπορεί να έχουν τζίρο 5 δισ. ευρώ και μεικτά κέρδη 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα καταλήγουν στα ταμεία του κράτους, που θα παίρνει το 30% των εσόδων.

■ Στους επόμενους 6-9 μήνες αναμένεται να παραχωρηθούν έως 50 άδειες για ιντερνετικό τζόγο, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα νέο «πυλώνα» στην αγορά, όπου μέχρι τώρα είναι το προνομιακό πεδίο των «πειρατών» του Διαδικτύου. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει να μπει γρηγορότερα στον ιντερνετικό τζόγο. Μέσω της «κάρτας παίκτη», εκτιμάται ότι θα αρχίσει να προσφέρει διαδυκτυακά όλα τα παιχνίδια του στους επόμενους ένα ή δύο μήνες.

■ Τα Κρατικά Λαχεία ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί, με τον νικητή του διαγωνισμού να διαχειρίζεται και το «Ξυστό», που θα ξαναβγεί στην αγορά.

■ Σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης βρίσκεται και ο Ιππόδρομος (ΟΔΙΕ), που εκτιμάται ότι μπορεί ν’ αλλάξει χέρια μέχρι τα τέλη του 2012.

■ Στο όλο πλαίσιο των ανακατατάξεων περιλαμβάνονται και τα 9 ιδιωτικά καζίνα που λειτουργούν στη χώρα. Τα μεγέθη τους φθίνουν και πιστεύεται ότι από τα «φρουτάκια» θα χάσουν κι άλλα έσοδα. Είναι ενδεικτικό ότι στο φετινό 9μηνο το 54% των μεικτών κερδών των καζίνο προήλθε από τα «μηχανάκια». Αν και τα καζίνα δεν χάνουν ποτέ από τα παιχνίδια, στην παρούσα φάση τα έσοδά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα λειτουργικά τους κόστη. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρότερες παρενέργειες στο εγγύς μέλλον, καθώς οι εταιρείες των καζίνων τείνουν να μετατραπούν σε… προβληματικές επιχειρήσεις.
Κατά τα φαινόμενα, οι επιχειρήσεις των καζίνων θα διεκδικήσουν άδειες και για το Internet, αλλά και για τα «φρουτάκια».


■ Ακρογωνιαίος λίθος των εξελίξεων είναι ο ΟΠΑΠ, που τυπικά είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αλλά ουσιαστικά τίποτε δεν είναι βέβαιο. Μόλις πρόσφατα μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας το 29% των μετοχών, από το συνολικό 34% που κατέχει το κράτος. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή παραπέμπει σε μελλοντική εκχώρηση ενός μετοχικού «πακέτου», και όχι σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, που θα έθετε σε κίνδυνο το υφιστάμενο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Έτσι κι αλλιώς, από τώρα και στο εξής, το 29% των μερισμάτων που θα διανέμει ο ΟΠΑΠ θα πηγαίνουν στο ταμείο του… Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας, και όχι σ’ εκείνο του κράτους. Αν ληφθεί υπόψη ότι στην αγορά του τζόγου ο ΟΠΑΠ είναι το «πετράδι του στέμματος», τότε είναι ευνόητο ότι πολύ δύσκολα θα πάψει να είναι υπό την κηδεμονία του Δημοσίου. Εκτός αν η τρόικα επιβάλει τα δικά της «θέλω», που καταφανώς είναι και τα ισχυρότερα…


■ Πέραν τούτων, ανοιχτό είναι το ερώτημα για το πώς θα διαμορφωθεί στο εξής η καταναλωτική δαπάνη των Ελλήνων για τα τυχερά παιχνίδια. Η βαθιά ύφεση και κυρίως το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τα νοικοκυριά, που αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια ακόμη- εκτιμάται ότι Θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη «βιομηχανία» του τζόγου. Σε μια τέτοια περίπτωση, που είναι πάρα πολύ πιθανή, θα ξεφουσκώσουν σημαντικά οι τωρινοί, εξαιρετικά φιλόδοξοι, επιχειρηματικοί σχεδιασμοί. Μένει, επίσης, να αποδειχθεί το πόσο τα νέα παίγνια θα «κανιβαλίσουν» με τα παλαιότερα παιχνίδια
Πάντως, στην Ελλάδα της κρίσης και του κοινωνικού μαρασμού ο τζόγος αποτελεί εξέχον σημείο επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Για την επιμήκυνση του μονοπωλίου για άλλα 10 χρόνια (2020-2030) και για τη 10ετή άδεια για τα 35.000 «φρουτάκια» ο ΟΠΑΠ συμφώνησε να πληρώσει 935 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι περί τα 600 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν στα 10 επιχειρηματικά σχήματα οι άδειες και η προμήθεια των μηχανημάτων τζόγου. Επίσης, στα 650 εκατ. ευρώ «κοστολογείται» η άδεια παραχώρησης των λαχείων.
Αν όλα αυτά τελεσφορήσουν, θα απαιτηθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το όλο «πρότζεκτ» του τζόγου θα είναι ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα, την εποχή της μεγάλης κρίσης. Μιας κρίσης η οποία στο εφετινό 9μηνο είχε έντονες παρενέργειες σε όλα τα παιχνίδια.


Καθοδική τροχιά

Η πιο μεγάλη πτώση του τζίρου καταγράφεται στο ιπποδρομιακό στοίχημα (-34,35%), αλλά εφέτος έγιναν λιγότερες ιπποδρομίες απ’ ό,τι στο 9μηνο του 2010. Σε ό,τι αφορά τα μεικτά κέρδη του ΟΔΙΕ, αυτά είναι πολύ μικρά, καθώς στους τυχερούς διανέμεται το 80% του τζίρου.
Η κάμψη στον τζίρο του ΟΠΑΠ δεν είναι ευθέως συγκρίσιμη με τα περσινά δεδομένα, καθώς τα στοιχήματα στους αγώνες του Μουντιάλ του ποδοσφαίρου ήταν περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Τα μεικτά κέρδη των καζίνων εμφανίζουν πιο έντονη πτώση σε σύγκριση με τον τζίρο τους, καθώς οι «ναοί του τζόγου» προχωρούν σε δαπανηρές προωθητικές ενέργειες για την προσέλκυση παικτών (εξτρά «μπόνους» για τους νικητές, τζακ ποτ στους «κουλοχέρηδες»).
Στα λαχεία (Λαϊκό και Εθνικό) τα μεικτά κέρδη είχαν μονοψήφια πτώση, γιατί τα ποσά που δόθηκαν στους τυχερούς ήταν μικρότερα σε ποσοστό. Συνολικά στο 9μηνο του 2011 το 62,5% του τζίρου επέστρεψε στους τυχερούς, ενώ στο 9μηνο του 2010 είχε επιστραφεί το 64,2%.

Οι επιχειρηματίες που διεκδικούν «φρουτάκια» και ιντερνετικές άδειες

Οι άδειες για τα «φρουτάκια» και τον ιντερνετικό τζόγο κεντρίζουν το ζωηρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων «παικτών». Οι όμιλοι Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Κοπελούζου εμφανίζονται ως δυνάμει διεκδικητές.
Το ίδιο ισχύε1 και για τους επιχειρηματίες Δημ. Μελισσανίδη, Δημ. Κοντομηνά και Στ. Χατζηιωάννου. Επίσης, ο επιχειρηματικός όμιλος Λάσκαρίδη, στον έλεγχο του οποίου είναι τα καζίνα της Πάρνηθας κα της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να είναι ένας από τους διεκδικητές των αδειών.

Επίσης, από πλευράς των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών ενδιαφέρον για τις άδειες θα δείξουν η Dionic σε σύμπραξη με την Audiovisiual, αλλά και η Centric. Ειδικά για τα στοιχήματα στο Διαδίκτυο πιστεύεται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από αρκετές ξένες εταιρείες (Bwin, William Hill, Sporting Bet και άλλες). Λόγω κόστους οι άδειες για τα «φρουτάκια» απευθύνονται σε ισχυρότερους παίκτες, ενώ για τον ιντερνετικό τζόγο οι απαιτήσεις είναι χαμηλότερες. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις, σι επιχειρηματικές συμπράξεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Η κρίση, η έλλειψη ρευστότητας και τα πανάκριβα δάνεια (αν βρεθούν) είναι σαφέστατα ανασταλτικοί παράγοντες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τζόγο. Φαίνεται, πάντως, ότι ο ισχυρότερος μαγνήτης είναι τα «φρουτάκια».

Με βάση τα στοιχεία του 9μήνου, προκύπτει ότι τα 2.881 «μηχανάκια» που λειτουργούν στα καζίνα Πάρνηθας, Θεσσαλονίκης και Λουτρακίου πραγματοποιούν ημερήσιο τζίρο περί τα 1.000 ευρώ και αφήνουν μεικτά κέρδη περί τα 190 ευρώ την ημέρα το κάθε ένα. Όμως στα καζίνα η λειτουργία είναι από 18 έως 24 ώρες το 24ωρο.

Έτσι, οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι τα περιορισμένου κέρδους «φρουτάκια» (ηπιότερος τζόγος σε σύγκριση με τα slots των καζίνων) μπορεί να έχουν τζίρο 400 ευρώ την ημέρα και μεικτά κέρδη (χρήματα που μένουν στο «κουτί» του μηχανήματος) περί τα 80 ευρώ το κάθε ένα.

 

Ποντάρουν λιγότερα στο κυνήγι της τύχης

Αισθητά μεγαλύτερη από την κάμψη του ΑΕΠ, τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και την υποχώρηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων, είναι η βουτιά που έχει κάνει η αγορά του τζόγου. Τα πονταρίσματα στα παιχνίδια μειώθηκαν στο 9μηνο του 2011 κατά 16,60%. Ενώ το ΑΕΠ στο ίδιο διάστημα συρρικνώθηκε κατά 5,5% (σε σταθερές τιμές), η κατανάλωση των νοικοκυριών πήγε στο -6,5% (σε σταθερές τιμές και πάλι) και ο όγκος πωλήσεων της λιανικής (χωρίς τα καύσιμα) ήταν στο -12%. Εκτιμάται ότι σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους ο τζίρος σε όλα τα παιχνίδια θα είναι 6,8-7 δισ. ευρώ, ενώ τα μεικτά κέρδη για όλες τις εταιρείες δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Η διαρκής ανάπτυξη της «Βαριάς βιομηχανίας του τζόγου» κορυφώθηκε το 2008, όταν ο τζίρος εκτινάχτηκε στα 9,2 δισ. ευρώ και τα μεικτά κέρδη στα 2,7 δισ. ευρώ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (2009 και 2010), η αγορά έχασε αθροιστικά το 12,72% του τζίρου και το 18,65% των μεικτών κερδών.

Mε βάση τα στοιχεία που αφορούν τα μεικτά κέρδη, η Ελλάδα κατείχε το 2010 την έκτη θέση στην ευρωπαϊκή κλίμακα. Με πρώτη την Ιταλία (16,9 δισ. ευρώ), δεύτερη την Αγγλία (123 δισ.), τρίτη τη Γερμανία (10,2 δισ.), τέταρτη την Ισπανία (9,7 δισ.) και πέμπτη τη Γαλλία (9,4 δισ. Ευρώ). Περυσινή έρευνα της VPRC δείχνει ότι ο «σκληρός πυρήνας» των Ελλήνων παικτών που παίζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα διάφορα τυχερά παιχνίδια είναι 3,7 εκατ. άτομα. Περίπου το 42% του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όμως, είναι εμφανές ότι οι Έλληνες παίζουν λιγότερο τζόγο.

Διαβάστε το άρθρο «Κούρεμα» 1 δισ. ευρώ στα τυχερά παιχνίδια  του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ στην πηγή: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ