Μια ήμερα μετά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, επέτειο κήρυξης της επανάστασης κατά των Τούρκων το 1821, οι μέτοχοι
του ΟΠΑΠ θα αποφασίσουν εάν θα καταληφθούν από… επαναστατικό πνεύμα κατά της Intralot, τεχνολογικού παρόχου του Οργανισμού από το 1997, ή εάν θα συναινέσουν στην υπογραφή νέας συμφωνίας για την παροχή προς τον ΟΠΑΠ τεχνολογικών υπηρεσιών υποστήριξης από την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη.
Το σχέδιο για την υπογραφή νέας σύμβασης τεχνολογικού παρόχου θα τεθεί προς έγκριση από τους μετόχους του Οργανισμού σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 του μήνα.
Τι αφορά η συμφωνία; Την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού για νέο λειτουργικό σύστημα που θα υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, καθώς επίσης και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης εξοπλισμού λογισμικού.
Πρόκειται ουσιαστικά για την «καρδιά» του ΟΠΑΠ, το κεντρικό σύστημα πάνω στο οποίο θα στηρίζεται η λειτουργία τόσο των υφιστάμενων παιχνιδιών όσο και αυτών που πρόκειται να εισαχθούν στο μέλλον, όπως, για παράδειγμα, των VLTs, που θεωρούνται ο καταλύτης της μελλοντικής ανάπτυξης του Οργανισμού. Και όχι μόνο, αφού στο νέο σύστημα θα στηριχθούν οι online δραστηριότητες (επέκταση στο Διαδίκτυο) και τα τερματικά των πρακτορείων.
«Ιερό Δισκοπότηρο»
Η προς υπογραφή σύμβαση αποτέλεσε για καιρό αντικείμενο έντονων παρασκηνιακών πιέσεων σε πολλαπλά, πολιτικά και επιχειρηματικά, επίπεδα. Ο όμιλος Κόκκαλη επεδίωκε παντί τρόπω την ανανέωση της, με δεδομένο ότι η ισχύς της παλαιότερης (του 2010) εκπνέει τον προσεχή Ιούλιο. Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν το συγκεκριμένο project α>« το «Ιερό Δισκοπότηρο» για την Intralot, δεδομένης της στρατηγικής του σημασίας εν όψει των εξελίξεων στην εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών και, κυρίως των εσόδων που εξασφαλίζονται τόσο κατά την υπογραφή όσο και μελλοντικά.
Την αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη είχαν εκφράσει, σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, επιχειρηματικοί κύκλοι που μετέχουν στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Όπως υποστηρίζουν, εάν το σχήμα της Intralot δεν κερδίσει τον διαγωνισμό, ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι δέσμιος συμφωνιών που υπογράφηκαν στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης και με τις οποίες θα δεσμεύεται χωρίς καν να έχει βάλει την υπογραφή του.
Έκτακτη γ.σ.
Τελικώς -και υπό την πίεση του χρόνου, καθώς η προσφορά της Intralot για τη νέα σύμβαση εξέπνεε στις 9 Απριλίου- το ζήτημα παραπέμφθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ.
Η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε, δηλαδή, να αναθέσει το έργο στην Intralot, ζητείται, όμως, η νομιμοποίηση της γενικής συνέλευσης. Το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 34% των μετοχών του Οργανισμού, εκ των πραγμάτων θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα της συμβάσεως, οι πληροφορίες του «Κ» κάνουν λόγο για περίοδο 3+2 ετών, ανεξαρτήτως όσων αναφέρονται από πλευράς ΟΠΑΠ περί «βελτίωσης σχετικά με τη χρονική δέσμευση, που διαμορφώνεται σε τρία έτη, περίοδος μετά την οποία η εταιρεία θα έχει δικαίωμα να επαναδιαπραγματευτεί ή να καταγγείλει τη σύμβαση».
Όσο για την πρόβλεψη σχετικά με το ύψος των μελλοντικών αμοιβών για τεχνολογική υποδομή και σχετικές υπηρεσίες, η σχετική αμοιβή προϋπολογίζεται σε 62-63 εκατ. ευρώ σταθερά μέχρι το 2022, ενώ παράλληλα διατηρείται χωριστή αμοιβή για τα monitor games και Go Lucky, δηλαδή επιπλέον 8-9 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2022. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για ετήσια κεφαλαιακή δαπάνη 30 εκατ. ευρώ από το 2017 έως το 2020 για αγορά-αντικατάσταση των τερματικών των πρακτορείων για τα υφιστάμενα επίγεια παιχνίδια.
Πώς διαμορφώνονται τώρα οι συμμαχίες των διεκδικητών
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ FOSUN – ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ, ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ – IPG
Η μετάθεση της προθεσμίας για την ανακοίνωση των οριστικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν το 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. από τις 11 στις 18 Μαρτίου έδωσε χρόνο για να συνεχιστούν οι ζυμώσεις μεταξύ των υποψήφιων διεκδικητών που στις 5 Απριλίου θα κληθούν να υποβάλουν ης προσφορές τους.
Η υπόθεση του data room και των συμβάσεων που αρχικά δεν επετράπη να εξετάσουν οι διεκδικητές, προκειμένου να αποτιμήσουν με ορθότητα την αξία του προς πώληση asset, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με αποδέκτες το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση. Στις παρουσιάσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση του Οργανισμού δεν παρέστησαν τα δύο αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικά κεφάλαια Third Point LLC και Texas Pacific Capital.
Η TPG, ωστόσο, βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο Κοπελούζου, καθώς το σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο τελευταίος (Gauselmann, Playtech, Helvason) φαίνεται να αναμορφώνεται, με τους Γερμανούς να εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι από τις διαδικασίες. Ζητούμενο αποτελεί η συμμετοχή των Ισραηλινών της Playtech, κάτι που θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.
Οι Κινέζοι της Fosun (συμμετέχουν μέσω της Primrose Treasure Limited) βρίσκονται πολύ κοντά με τον όμιλο Λασκαρίδη αλλά και την BC Partners, ενώ συμμετοχή στο σχήμα ενδέχεται να έχει και ο όμιλος Κουτοολιούτσου (η Fosun ελέγχει το 14% της FF Group). Τα σενάρια που αφορούν ανατροπές και για την Emma Delta (το fund διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd, με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc, με ποσοστό 66,7%, και Γιώργο Μελισσανίδη, με 33,3%) δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται στην παρούσα φάση.
Τέλος, ερωτηματικό συνεχίζει να αποτελεί η στάση του ομίλου Intralot. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε φημολογία πως, εν όψει της υπογραφής νέας σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, δεν θα συνεχίσει στον διαγωνισμό. Άλλοι παράγοντες της αγοράς, όμως, εκτιμούσαν πως, με «όπλο» τις δύο συμβάσεις (και αυτήν για το Ξυστό), η Intralot ενισχύεται σημαντικά στην προσπάθειά της να αποκτήσει τον ΟΠΑΠ, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε συγχώνευση των δύο εταιρειών.
Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ καλεί Κόκκαλη» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του Νίκου Χρυσικόπουλου