Το ένα, μοναδικό και κοινωνικά αποδεκτό δίκτυο των 4.500 Πρακτορείων ΟΠΑΠ σπεύδει να αμφισβητήσει η έκρηξη της… επιχειρηματικότητας που υποθάλπεται γύρω από τα τυχερά παιχνίδια.
Τη στιγμή που ακόμη είναι ανοιχτή η διαβούλευση για τον κανονισμό των Πρακτορείων ΟΠΑΠ («κλείνει» στις 29 Μαΐου) στην οποία περιλαμβάνονται έξι διαφορετικοί τύποι Πρακτορείων έρχεται ο Σωκράτης Π. Κόκκαλης να προτείνει στην Κυβέρνηση τη δημιουργία ακόμα ενός δικτύου, αυτό της Εθνικής Λοταρίας!
Ο ισχυρός άνδρας της Intralot έψεξε το Υπουργείο Οικονομικών γιατί το εταιρικό σχήμα που αγόρασε την ΟΠΑΠ Α.Ε. χρησιμοποίησε για την πληρωμή του τιμήματος ομόλογα με εγγύηση μετοχών της εταιρείας οι οποίες δεν ήταν στην κατοχή της Emma Delta όταν πραγματοποιήθηκε η εξαγορά. Σαφείς ήταν και οι αιχμές του για την ΕΕΕΠ και τη λειτουργία της, ενώ εν πολλοίς το έγγραφο των δύο σελίδων που κατατέθηκε ως πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζεται περισσότερο ως «πέτρα που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στα τυχερά παιχνίδια», παρά ως σοβαρή πρόταση με ουσία.
Η πρόταση βέβαια στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα απαντήσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών. Σίγουρα, ως πρόταση, έχει περισσότερες ελπίδες να γίνει αποδεκτή στην τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας καθώς αναφέρεται σε έσοδα που θα ενισχύσουν τα πολύπαθα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο της αναζήτησης κάθε είδους οικονομικών λύσεων, αλλά και λόγω του επιχειρήματος γύρω από το ««ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΠΑΠ», ίσως οι Ευρωπαίοι να μην την απορρίψουν και να ζητήσουν περισσότερες διευκρινήσεις.
Αν γίνει αυτό, τελικά, πόσα θα είναι τα δίκτυα που θα ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια; Το παραδοσιακό δίκτυο των 4.500 Πρακτορείων ΟΠΑΠ, το ένα δίκτυο με τα «φρουτάκια», το άλλο για το μπίνγκο, οι κλώνοι αυτών συν τώρα και το δίκτυο της Εθνικής Λοταρίας; Σε πόσα, άραγε, υπολογίζονται τα μαγαζιά που προσφέρουν τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα; Πού θα χωρέσουν «οι 10.000 νέες θέσεις εργασίας», στις οποίες αναφέρεται στο σχέδιο Κόκκαλη;
Βέβαια στην Intralot έχουν περιοριστεί σημαντικά στα κέρδη. Ως εταιρεία οφείλει να αντιδράσει καθώς το μέλλον της δεν είναι εξασφαλισμένο όπως συνέβαινε στο παρελθόν όπου είχε μπροστά της ανεκτέλεστα συμβόλαια. Σύντομα θα παρουσιάσει τη στρατηγική της για το ιντερνετικό στοίχημα και θα απαιτήσει τη θέση της στην αγορά.
Προφανώς για το μπάχαλο των Ελληνικών Τυχερών Παιχνιδιών που αφήνει περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών και τα ανάλογα νομικά παραθυράκια ευθύνονται οι Κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων ετών. Όμως, κανένας δεν περίμενε από μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχθηκε με συνθήματα όπως «όχι στην καζινοποίηση της χώρας», ότι θα έφτανε να χάσει τον… λογαριασμό στα μαγαζιά τζόγου που έχει την πρόθεση να αφήσει να δημιουργηθούν!
Ο Βαρουφάκης και η Βαλαβάνη φέρονται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την προστασία των πολιτών από τις συνέπιες του τζόγου παρά για τα έσοδα που μπορούν να προέλθουν απ’ αυτόν. Θέλουν έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια αλλά μέχρι ένα σημείο που αυτό μοιάζει να καλύπτεται -και με το παραπάνω- από τον υπάρχοντα σχεδιασμό ανάπτυξης γύρω από τα τυχερά παιχνίδια.
Σε μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων τα 4.500 σημεία πώλησης των Πρακτορείων της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι αρκετά για την ανάπτυξη κάθε μορφής τζόγου. Σε αυτά θα έπρεπε να επικεντρώνεται κάθε σχεδιασμός γύρω από τα τυχερά παιχνίδια. Το μόνο κοινωνικά αποδεκτό θα ήταν, ίσως, κάποια αναβαθμισμένα εταιρικά καταστήματα περισσότερων τετραγωνικών που εμμέσως θα διαφήμιζαν το ένα και μοναδικό δίκτυο.
Διαβάστε το άρθρο “Η «κολοκυθιά» των δικτύων” στην πηγή “1-2-Χ”