Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η ιδιωτικοποίηση και το χαμένο στοίχημα του ιππόδρομου

Η ιδιωτικοποίηση και το χαμένο στοίχημα του ιππόδρομου

από
Μόνο 4 λεπτά

Πολλές «μαύρες τρύπες» στην υπόθεση της παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος σε συνδυασμό με την απαξίωση του ολυμπιακού ακινήτου στο Μαρκόπουλο, το οποίο κόστισε περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, διακρίνουν ειδικοί του κλάδου.

Η πώληση του στοιχήματος, αλλά όχι του ΟΔΙΕ που έχει την ακίνητη περιουσία, καθώς και υπέρογκα χρέη, η τύχη των ελληνικών ιπποδρομιών, οι φήμες ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να παίζουν στοίχημα μόνο με ξένους αγώνες, αλλά και το μέλλον του ακινήτου – φιλέτο στο Μαρκόπουλο είναι ορισμένα από τα ζητήματα που ζητούν απάντηση.

Ο διαγωνισμός για το στοίχημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα στους δύο ενδιαφερομένους να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για τη χορήγηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε τα τεύχη προκήρυξης για τον διαγωνισμό, στην τελική φάση του οποίου έχουν περάσει και οι δύο αρχικοί ενδιαφερόμενοι.

Κι ενώ ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εσκεμμένη εγκατάλειψη του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, με στόχο ουσιαστικά την κατάργηση των ελληνικών ιπποδρομιών. Όπως καταγγέλλουν φορείς του κλάδου, υπάρχει σκόπιμος διαχωρισμός του «φιλέτου», που είναι το στοίχημα, από το ακίνητο στο Μαρκόπουλο και τις δραστηριότητές του. Οι φήμες αναφέρουν ότι στα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία οι ιπποδρομιακοί φορείς ζητούν να τους αποσταλούν, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών ιπποδρομιών. «Οι δύο μνηστήρες του διαγωνισμού θέλουν το φιλέτο που είναι το στοίχημα, αλλά η συνεχιζόμενη από το 2010 απαξίωση του Μαρκόπουλου δείχνει ότι θέλουν να κλείσουν τις ελληνικές ιπποδρομίες και να πουλούν ξένους αγώνες», λένε όσοι γνωρίζουν τα γεγονότα.

«Φιλέτο»

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και? άνεμος real estate που φουσκώνει τα πανιά των επενδυτών. Συγκεκριμένα, ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο θεωρείται από μόνος του «φιλέτο» της κτηματαγοράς, καθώς πρόκειται για 1.000 στρέμματα και δομημένη επιφάνεια 33.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Ολυμπιακό ακίνητο έχει περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ και, εκτός από τα κτίρια και τους χώρους του Ιπποδρόμου, σημαντικό για τους επενδυτές είναι ότι έχουν προβλεφθεί ιδιαίτερα ελκυστικές χρήσεις. Ο επενδυτής που θα αναλάβει το ακίνητο μέχρι 99 χρόνια θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη και την εκμετάλλευση γηπέδου γκολφ, ξενοδοχείου, χώρων εστίασης, καταστημάτων, ενώ σε προκαθορισμένες περιοχές υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής εκθέσεων και δημοπρασιών. Παράλληλα προβλέπονται χρήσεις που σχετίζονται με το ιππικό κέντρο, όπως μουσείο, πάρκινγκ, γήπεδα κ.λπ.

Η θέση του ακινήτου αποτελεί επίσης πλεονέκτημα για τον επενδυτή, καθώς βρίσκεται 40 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ έχει εύκολη πρόσβαση από την Αττική Οδό. Βρίσκεται επίσης σε κοντινή απόσταση από πολυτελή ξενοδοχεία.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει κινητικότητα από Κινέζους που εξετάζουν την απόκτηση έκτασης δίπλα στον Ιππόδρομο για την κατασκευή μίας «China Town». Ένα τέτοιο σενάριο δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη και για το Ολυμπιακό ακίνητο, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον εν εξελίξει διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα και κόστισε πάνω από 120 εκατ. ευρώ το 2004 συν τους τόκους, ενώ ο ΟΔΙΕ φορτώθηκε με δάνεια 200 εκατ. ευρώ. Οι ιπποδρομιακοί φορείς αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου χωρίς να «αναστηθεί» ο ιππόδρομος.

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος Χρήστος Θεοδωράκης τονίζει ότι εδώ και 4 χρόνια υπάρχει διαρκής απαξίωση των ελληνικών ιπποδρομιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο 2.500 οικογένειες. «Εμείς ζητούμε να γίνει αμέσως η ιδιωτικοποίηση, αλλά όχι με ?ξεκοκάλισμα? του καλού κομματιού που είναι το στοίχημα, αφήνοντας στην τύχη του τον ελληνικό ιππόδρομο». Όπως επισημαίνει, υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι η μονοπωλιακή άδεια για 20 χρόνια θα συνδεόταν με τη λειτουργία του Μαρκόπουλου, δηλαδή θα συνεχίζονταν οι αγώνες τουλάχιστον στα ελάχιστα επίπεδα, δηλαδή 800 κούρσες τον χρόνο, με άμεσο στόχο να αυξηθούν στις 1.200. «Πληροφορούμαστε ότι πλέον δεν υπάρχουν αυτές οι διαβεβαιώσεις, θέλουν να πετάξουν έξω τις ελληνικές ιπποδρομίες για άγνωστο λόγο», τονίζει ο κ. Θεοδωράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιππόδρομος είναι η μόνη ΔΕΚΟ στην οποία όλοι συμφωνούν να ιδιωτικοποιηθεί. Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει ετήσια «μαύρη» τρύπα στον προϋπολογισμό του της τάξης των 1,5-2 εκατ. ευρώ, ενώ από τα έσοδά του ζουν 2.500 οικογένειες.

Το αγκάθι

 

Τους τελευταίους μήνες, πάντως, ο διαγωνισμός για την πώληση του ιπποδρομιακού στοιχήματος είχε κολλήσει στο… ενοίκιο του ακινήτου. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΙΕ ζητούσε μηνιαίο μίσθωμα 500.000 ευρώ, κάτι που θεωρήθηκε υπερβολικό από τους Γάλλους που απειλούσαν με αποχώρηση από τον διαγωνισμό. Ωστόσο, το τίμημα αυτό θα καταβάλλεται μόνον εφόσον υπάρχει δέσμευση για τη διεξαγωγή ελληνικών ιπποδρομιών, κάτι που οι φορείς του κλάδου υποστηρίζουν ότι δεν ισχύει. Υπάρχει, δηλαδή, το ενδεχόμενο πώλησης του στοιχήματος, όπως υποστηρίζουν πολλοί, χωρίς να γίνονται αγώνες ή με το σοβαρό ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στον Ιππόδρομο του Μαρκόπουλου και ο νέος ιδιοκτήτης να «στήσει» δικό του ιπποδρομιακό χώρο και αγώνες. Μπορεί, δηλαδή, να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο αποκρατικοποίησης, όπου ο ένας και μοναδικός διοργανωτής του στοιχήματος θα μπορεί να δημιουργεί περισσότερα από ένα ιπποδρόμια με διαφορετικούς ιδιοκτήτες και φυσικά σε διαφορετικές περιοχές.

Πολλοί, ωστόσο, δεν αποκλείουν την περίπτωση να «ναυαγήσει» εκ νέου ο διαγωνισμός, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα για τα έσοδα του κράτους, καθώς ο ΟΔΙΕ είναι αναγκασμένος εδώ και μία 12ετία να χρηματοδοτεί τον Ιππόδρομο με ένα ετήσιο ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Ελλοχεύει δε ο κίνδυνος να μπει οριστικό λουκέτο, αφού δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για τα έπαθλα των αγώνων, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε κοπεί μέχρι και το… ρεύμα και ο Ιππόδρομος λειτουργούσε με γεννήτριες.

 

Η ιδιωτικοποίηση του στοιχήματος στον Ιππόδρομο θεωρείται απολύτως αναγκαία, ωστόσο ο τρόπος που γίνεται μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή και νέα «αιμορραγία» στον προϋπολογισμό.

Διαβάστε το άρθρο ”Η ιδιωτικοποίηση και το χαμένο στοίχημα του ιππόδρομου” στην πηγή EΘΝΟΣ. gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ