Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η Ελλάδα δεν είναι «χαμένη υπόθεση», όπως πολλοί θέλουν

Η Ελλάδα δεν είναι «χαμένη υπόθεση», όπως πολλοί θέλουν

από
Μόνο 2 λεπτά

Αφού για τρεις και πλέον μήνες η χώρα είχε βυθιστεί σε κώμα, εξαιτίας των πολιτικών παλινωδιών και της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μακράς πνοής, τα πράγματα δείχνουν να ομαλοποιούνται.

Η Ελλάδα βγήκε σταδιακά «από το κάδρο», καθώς τα φώτα έπεσαν στους άλλους ασθενείς της Ευρώπης. Κανείς, φυσικά, δεν υποστηρίζει πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Όλα δείχνουν πως οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν νέα, επώδυνα μέτρα, νέες αναδιαπραγματεύσεις και μνημόνια, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν η έξοδος από το τούνελ είναι κοντά.

Αυτό, όμως, που κέρδισε ήδη η οικονομία και οι επιχειρήσεις είναι η πολιτική σταθερότητα που επετεύχθη.

Εύθραυστη μεν, ίσως προβληματική, πλην απαραίτητο να προφυλαχθεί. Η συγκρότηση κυβέρνησης ανακούφισε τις υγιείς επενδυτικές δυνάμεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το κυριότερο, δόθηκε ξανά η προσδοκία της ολοκλήρωσης σημαντικών επιχειρηματικών κινήσεων και της προσέλκυσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε, επιτέλους, αντί να μιλάμε για ανάπτυξη, να τη δούμε στην πράξη.

Μόλις προχθές, οι βασικοί μέτοχοι της Forthnet, του μεγαλύτερου εναλλακτικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας, η Go από τη Μάλτα και, κυρίως, η ΕΙΤ από το Ντουμπάι, αποφάσισαν να ενισχύσουν μέσω αύξησης κεφαλαίου την ελληνική εταιρεία. Σημειωτέον πως η αύξηση είχε ανασταλεί εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα και, το κυριότερο, των φόβων για επιστροφή στη δραχμή.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση. Σημαντικού μεγέθους επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια, αναμένοντας την επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Τομείς όπως η ενέργεια, τα τυχερά παιχνίδια ή η αξιοποίηση της κρατικής γης παραμένουν σταθερά ψηλά στη λίστα. Υπάρχει, βέβαια, και ο αντίλογος. Κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει το παράδειγμα των Γάλλων, που, είτε στην περίπτωση της Carrefour είτε στην περίπτωση της Emporiki, αναθεώρησαν τα πλάνα τους για την Ελλάδα. Υπάρχει, ωστόσο, διαφορά: τράπεζες και λιανεμπόριο δεν βρίσκονται στις καλύτερες εποχές τους και μάλλον θα αργήσουν να επιστρέψουν…

Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα δεν είναι «χαμένη υπόθεση», όπως πολλοί θέλουν για ( να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα. Είναι φανερό πως, όσο εξομαλύνεται η κατάσταση, υπάρχουν κεφάλαια που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν το ρίσκο υλοποίησης επενδύσεων. Αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Ας… πρωτοτυπήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση και ας μην αναζητήσει εύκολες λύσεις.

Διαβάστε το άρθρο «Απαραίτητες προϋποθέσεις» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του Νίκου Χρυσικόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ