Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει κατ’ αρχάς θετικές εξελίξεις την ψήφιση του “Πολυνομοσχεδίου, την πώληση του ΟΠΑΠ και την πορεία του προϋπολογισμού, αλλά χτυπά «καμπανάκι» βαθιάς ύφεσης το 2013 που θα φτάσει στο 5,3%, όταν η πρόσφατη εκτίμηση της Κομισιόν μιλά για 4,2%
Τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις τελευταίες κινήσεις της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων αποδίδει n Moody’s, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγηση της για τη χώρα στην κατηγορία «C» εξαιτίας των αβέβαιων προοπτικών της οικονομίας.
Χτυπά μάλιστα «καμπανάκι» βαθιάς ύφεσης το 2013 που θα φτάσει στο 5,3%, όταν η πρόσφατη εκτίμηση της Κομισιόν μιλά για 4,2%.
Σε ανάλυση για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει κατ’ αρχάς θετικές εξελίξεις την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την πώληση του ΟΠΑΠ αλλά και την πορεία του προϋπολογισμού.
Κρίνει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ιδιαίτερα σημαντική καθώς, πέραν των άλλων, περιλαμβάνει για πρώτη φορά την απόλυση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, αλλά και τη διατήρηση του χαρατσιού για ακόμη έναν χρόνο.
Η υπερψήφιση από 168 βουλευτές σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον οίκο, τη διευρυνόμενη υποστήριξη στο πρόγραμμα και την αυξανόμενη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το εφαρμόσει.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα αποβεί προς όφελος της αύξησης της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, δεδομένου ότι αυτοί που θα φύγουν θα αντικατασταθούν από υπαλλήλους με προσόντα.
Εκταμίευση Στέκεται επίσης στο γεγονός ότι με την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου η χώρα θα έχει απορροφήσει το 67% των χρημάτων που της αναλογούν στο πλαίσιο των δόσεων του 2013, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα στην οικονομία.
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ που εμφάνισε η οικονομία, παρά την ύφεση, ο οίκος σημειώνει ότι η βελτίωση οφείλεται στην περιστολή δαπανών και στη συλλογή φόρων. Η Moody’s πάντως δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για την πορεία της ύφεσης το 2013.
Εκτιμά ότι θα φτάσει το 5,3% του ΑΕΠ και στηρίζει την πρόβλεψη στην εκτίμηση ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να μειώνεται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος, προσθέτει, παρά την ανακεφαλαιοποίηση.
Πλεόνασμα
Θεωρεί τέλθ5 πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σφιχτή πολιτική, προκειμένου να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεων του δημόσιου τομέα.
Στα ρίσκα για την Ελλάδα περιλαμβάνονται η εύθραυστη πολιτική και κοινωνική κατάσταση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εφαρμογής του προγράμματος και αστοχιών και n αβεβαιότητα που καλεί συνολικά την Ευρωζώνη.
ΕΣΟΔΑ
Καλύφθηκε Το 40% του στόχου. Η ΠΩΛΗΣΗ του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τη Moody’s, σηματοδοτεί την επίτευξη μιας σημαντικής αποκρατικοποίησης. Στα έσοδα (712 εκατ. ευρώ) προστίθενται τα 190 εκατ. από τα λαχεία, τα 41 εκατ. από την πώληση ακινήτων του εξωτερικού αλλά και τα 23 εκατ. ευρώ από την Κασσιόπη, με αποτέλεσμα να έχει καλυφθεί το 40% του ετήσιου στόχου (2,5 δια ευρώ) για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική για τη χώρα, αν και η Moody’s παραδέχεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στην επίτευξη των στόχων δεδομένου του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος.
Διαβάστε το άρθρο «Εύσημα με… καμπανάκι ύφεσης» στην πηγή: ΕΘΝΟΣ της ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ